Lerántották a leplet az MRTI versenynaptárairól


Az IndyCar 2016-os versenynaptárának leleplezését követően megérkezett a széria utánpótlás bajnokságainak menetrendje is.

Az Andersen Promotions égisze alatt futó Mazda Road to Indy program az IndyCarba vezető, három lépcsős nevelde-rendszert foglalja magába a USF2000-rel kezdve a Pro Mazdán át a főkategória küszöbének tekinthető Indy Lights-cal bezárólag.

Ezen három bajnokság fordulói 2016-ban is az IndyCar hétvégéivel karöltve kerülnek lebonyolításra, ez alól csak a Laguna Seca-i szezonzáró képez kivételt.

„Rendkívül elégedett vagyok a 2016-os naptárban lévő események nagyságával” – idézi a hivatalos sajtóközlemény az Andersen Promotions alapító-vezérigazgatóját, Dan Andersent. „A három szériának összesen ötven versenye van az Egyesült Államok és Kanada kulcsfontosságú piacain. Idén már bebizonyosodott, hogy a szezon befejezése, ezzel együtt a bajnokok megkoronázása Laguna Secán nagyszerű lezárása az évnek és izgatottak vagyunk, hogy jövőre ismét visszatérhetünk a fináléra. Nagyon sok izgalmas dolgon folyik a munka, beleértve az új USF2000 autó májusi, indianapolisi bemutatását. Keményen dolgozunk azon, hogy egy olyan lenyűgöző szezonunk legyen, mint amilyen a 2015-ös volt.”

Az első számú nevelőszéria, az Indy Lights naptára három új helyszínnel gazdagodik az anyasorozatba visszatérő Road America és Phoenix International Raceway, valamint az új belépő Boston utcái révén. Ami az idény felépítését illeti, az elmúlt szezonban debütált IL-15 autóknak jövőre is három fellépésük lesz oválpályán, méghozzá Iowában, az IMS-en rendezett, kicsik Indy 500-aként aposztrofált Freedom 100-on, míg a távozó Milwaukee-t Phoenix váltja fel. A fiataloknak a szezon során három utcai és öt épített pályán kell megcsillogtatni tudásukat, amely helyszínek – Boston kivételével – duplafordulóként funkcionálnak majd.

A tervek szerint 2016-ban, egyes pályákon a kvalifikációban is újítás lesz megfigyelhető. A Cooper Tires Lightning Round során a leggyorsabb három versenyző egy egykörös szétlövésen dönthet a pole sorsáról, mindezt az új, puhább összetételű Cooper RS3 slick abroncsokon.

Az Indy Lights bajnoka számára jövőre is garantálnak egy három IndyCar futamra – amelyek közül az egyik az Indianapolis 500 – szóló ösztöndíjat.

Lelkesítő lehet a mezőny tagjai számára, hogy 2015-ös szezon legjobbja, Spencer Pigot ezen összegnek hála máris aláírhatta szerződését az RLL Racinggel a 2016-os idény három futamára, beleértve a 100. Indianapolis 500-at.

il.jpg

A „középső” kategória, vagyis a Pro Mazda Championship idénye 16 versenyből áll, öt épített, két utcai és két oválpályán, utóbbiak kivételével valamennyi hétvége duplafordulós lesz.

A széria bajnoka jogosult a Mazda ösztöndíjára, aminek segítségével 2017-ben feljebb léphet az Indy Lights-ba.

prom.jpg

A legkisebbek, azaz a USF2000 naptárában szintén 16 futam található nyolc különböző helyszínen megrendezve, ezen belül is öt épített, két utcai és egy oválpályán. Az indianapolisi, 0.686 mérföldes Lucas Oil Raceway-t leszámítva az összes pályán duplafordulók várnak a mezőnyre.

A bajnokot itt is ösztöndíjjal honorálják egy 2017-es, Pro Mazda szerződés reményében.

usf.jpg

  

 

képek: Andersen Promotions