IndyCar pilóták az online hadszíntéren


Az IndyCar már második éve büntet embertelen hosszúságú holtszezonnal, idén azonban valami olyasmivel rukkolnak elő, ami egészen biztosan felkelti a széria szubkultúrába tömörülő rajongóinak figyelmét.

  

Mindenekelőtt, emlékszünk arra a rejtélyes X1 Series-ről szóló pletykára/hírre (ki, hogy definiálná), amelyet a RACER magazin szellőztetett meg egy meglehetősen hosszadalmas porhintés formájában? A sztori magyarul is elolvasható volt a blogon (itt, ni), de akinek nincs kedve most átrágni magát rajta, annak legyen elég annyi, hogy a szaklap értesülései szerint egy misztikus csoport rá akarja tenni a kezét az IndyCarra, hogy aztán annak népszerűségét az online játékbiznisszel összeházasítva próbálja meg növelni. A tervek szerint ez egy olyan virtuális bajnokság képében valósulna meg, amelyben a játékosok real time mérhetnék össze tudásukat a pályán ténylegesen versenyző pilótákkal.

Hogy miért tértünk ki erre a ködös projektre, amiről ráadásul azóta sem látott napvilágot újabb információmorzsa? Hát a poszt bevezetőjében említett holtszezonos, téli móka (hint: nesze neked, agyon ígért téli bajnokság) okán.

Az IndyCar ugyanis a RACER-rel karöltve csatlakozott az Indianapolis Motor Speedway „lakcíme” után rendkívül stílszerűen csak „16th Street Racing League” névre keresztelt online bajnoksághoz. Ezen iRacing liga 2009 óta létezik, megalakulásában pedig nagy szerepe volt többek között egy bizonyos Tony George jr.-nak (igen annak a TG-nek a fiáról van szó) is.

Mielőtt még valaki – már megint – alufóliacsákót vizionálna a blogger feje búbjára, leszögezném, egy szóval sem állítom, hogy ennek a tősgyökeres CART rajongók hátán némi szőrborzolódást idéző névvel illetett bajnokságnak bármi köze is lenne hirtelenjében az X1-hoz – nagy valószínűséggel nincs is -, a párhuzam azonban tagadhatatlan.

Na, de akkor most már tényleg nézzük miből élünk. A fentebb említett három entitás koprodukciójában amatőr, online gamerek mérhetik össze tudásukat a Verizon IndyCar Series-ben, valamint az annak nevelősorozatait tömörítő Mazda Road to Indy-ben versenyző profikkal, méghozzá a monitor mögött.

 

Az online bajnokság első fordulójára október 13-án („picit” későn jött ki az IndyCar hivatalos sajtóközleménye, de ne essen senki kétségbe, hiszen a fenti videóval bepótolhatja az élményt), a Phoenix International Raceway virtuális oválján már sor is került, az indulók között pedig Simon Pagenaud-t is üdvözölhettük. A küzdelmek – akárcsak várhatóan valamennyi hátralévő verseny esetében – élőben követhetőek voltak az IndyCar hivatalos honlapján.

A meghívásos alapon lehetőséghez jutó játékosokhoz a tervek szerint a későbbiekben, a Team Penske franciájának példáját követve, még olyan nevek fognak csatlakozni, mint például Sage Karam, Will Power, vagy éppen Sebastian Saavedra.

„Az IndyCar holtszezonja nagyon hosszú, ezért meg kell találnod a módját, hogy formában maradj, az iRacing pedig remek erre” – magyarázta Pagenaud, aki egyébként az első 16th SRL futamát a 21. helyen zárta. „Elképesztő, hogy az autók mennyire részletesen kidolgozottak ebben a szimulációban. Nagyon várom, hogy a téli hónapok során részt vegyek néhány 16th Street Racing League versenyen. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó versengés alakul ki a pilóták között.”

A Chip Ganassi Racing felfedezettje, Sage Karam már rutinos online versenyzőnek számít.

„Az iRacing nem csak szórakozás, én a felkészülés egy komoly eszközének tartom. 13 évesen fedeztem fel az iRacinget egy bemutatón, amikor éppen csak, hogy elindították a céget. Béta tesztelőjük lettem, és a Skip Barber versenyzőiskola sebringi szétlövésére készülve is ezt használtam. Két héten át, minden éjjel száz kört tettem meg ezen a pályán az iRacinggel. Sebringre úgy érkeztem meg, hogy előtte még soha nem jártam ezen a pályán, végül pedig az addigi legnagyobb létszámú, 52 fős mezőnyben nyerni tudtam. Még mindig rendszeresen használom az iRacinget, ahogy több IndyCar versenyző is. A beállításaim azonban hosszú utat tettek meg a kezdeti, konyhaasztalhoz erősített kormánykerék és kempingszék óta.”

 

  

A 16th Street Racing League 2015-ös versenynaptára:

 

Október 13. – Phoenix International Raceway

Október 20. – Barber Motorsports Park

Október 27. – Iowa Speedway

November 3. – Mid-Ohio Sports Car Course

November 10. – Milwaukee Mile

November 17. – Road America

November 24. – Pocono Raceway

December 1. – Sonoma Raceway

December 8. – Texas Motor Speedway

December 15. – Watkins Glen International

December 21-22. – Indianapolis Motor Speedway, kvalifikációk

December 29. – Indianapolis Motor Speedway, verseny