Marco Andretti luxusélete a semmi közepén


Az IndyCar harmadik generációs versenyzője a napfényes Miamit hagyta ott gyermekkora helyszínéért.

 

Marco Andrettinek saját elmondása szerint nem volt egy fényes gyerekkora, legalábbis, ami az iskolai éveit illeti. A pennsylvaniai Nazareth másik IndyCar versenyzővé avanzsált szülöttével, a szintén tehetős családból származó Sage Karammal – aki a gimnázium egyik legnépszerűbb diákja volt – ellentétben Marcót nem ugrálták körbe társai, sőt, előszeretettel piszkálták.

„Mindig csak azt mondogatták, akármit is csináltam, hogy ‘de te gazdag vagy, gazdag vagy, gazdag vagy'” – emlékezett vissza a most 28 éves Andretti, miközben körbevezette a Wall Street Journal embereit abban a 1135,833 m²-es palotában, ahol felnőtt. „Én csak azt válaszoltam erre, hogy ‘nem, az apám vagyonos, de az nem az én pénzem’. Meg akarok dolgozni a saját pénzemért, és még mindig nem értem el azt, amit célul tűztem ki magam elé. Sokat kell még addig hajtani.”

Persze azért nem kell sajnálni az Andretti Autosport versenyzőjét.

A házat – a hozzátartozó hatlyukú golfpályával, teniszpályával, úszómedencékkel, japán halastóval, borospincével és több egyéb mellett luxusgarázssal együtt – Marco öt évvel ezelőtt vásárolta meg édesapjától, egyben főnökétől, Michael Andrettitől, potom 2 millió dollárért.

A hat háló- és öt fürdőszobás vityillót eredetileg jóval magasabb áron kínálták, azonban ez az összeg folyamatosan csökkent, mivel a felső tízezer által nem éppen frekventált terület miatt egyszerűen képtelenség volt rá vevőt találni. 2010-ben aztán, amikor már az időközben Indianapolisba költözött Michael Andretti „csak” kétmilliót kért érte, Marco úgy döntött, lecsap a gyermekkora helyszínét képező palotára. Apja azonban eleinte nagyon nem akarta vele megkötni az adás-vételi szerződést, mivel attól tartott, hogy fia nem fogja tudni megengedni magának a fenntartási költségeket, amelyek egy évben meghaladják a 200.000 dollárt.

Ekkoriban Marco egy 112 négyzetméteres apartmanban lakott Miami Beach-en és esze ágában sem lett volna innen elköltözni, ha nem tartott volna attól, hogy a családi otthon, ahol felnőtt esetleg mégis idegenek kezébe kerül.

„Bárhol máshol, kivéve a semmi közepét Pennsylvaniában ez a birtok jóval többe került volna” – mondta Marco utalva arra, hogy az ár-érték arány mennyire nem tükrözte a valóságot.

pal8.jpg

Az épületből remek kilátás nyílik a pennsylvaniai Lehigh Valley-re

 

Nazareth ráadásul annak a helynek számít, ami egybeforrt az Andretti névvel. A kicsi, főként mezőgazdaságból élő városkát földek, mezők és a munkálatokkal összefüggő egyéb létesítmények tarkítják, de emellett itt található meg a mára romhalmazzá vált Nazareth Speedway is. A 0.9 mérföldes ovál 1910-ben nyitotta meg kapuit és 2004-es bezárásáig számos szériát látott vendégül, beleértve az open-wheel képviselőit is. 1968-69-ben, majd tizenkét év hiátust követően 1982-ben a USAC naptárában szerepelt, 1987-től 2001-ig pedig megszakítás nélkül a CART menetrendjének része volt. 2002-ben az Indy Racing League váltotta a rivális sorozatot és egészen a pálya utolsó évéig, azaz 2004-ig maradtak is. Egy ideig pletykáltak arról, hogy Andrettiék esetleg megvennék a pályát, de ezt később Michael Andretti vehemensen cáfolta.

Marco egymillió dollárért vált meg a Miamiban lévő lakásától, amiből rögtön ki is fizetett 400.000 dollárnyi foglalót a nazareth-i palotára. Még szerencse, hogy emberünk szerette a birtokot úgy, ahogy volt, mivel elmondása szerint felújítási munkálatokra már nem lett volna pénze.

A házat 1986-ban építtette Michael Andretti és akkori felesége, egyben Marco édesanyja, Sandra Spinozzi. A berendezés pedig igazán a nyolcvanas évek fílingjét nyújtotta a nappali részét képező vízeséssel, az iglu-alakú kandallóval és a giccses bőrkanapéval, amelyet kétoldalról arany gepárdok fogtak közre.

„Ez volt a valódi Miami Vice” – summázta Michael, amivel tulajdonképpen tényleg mindent el is mondott.

Az épület ekkor még cirka 372 négyzetméteres volt, a bővítésre pedig csak 1998-ben került sor Andretti második felesége, Leslie Wood hathatós közreműködésével. Ennek révén az iglu ment, ahogyan a vízesést is felváltotta egy kőből készült kandalló, a gepárdok pedig a ház más és más pontjaira költöztek.

Marco a palota berendezési tárgyait egy, az édesanyjával kötött barter üzlet által szerezte meg. Sandra a Micaellel történt, 1996-os válása után rengeteg bútort, ereklyét magával vitt, amelyeket végül a fiának adott át – cserébe egy 2007-es Mercedes-Benz CLS-ért.

Ennek köszönhetően Marco újra a nazarethi birtokon tudhatta például gyerekkora olyan, számára nagyon fontos bútordarabjait, mint egy 3 méter hosszú, gránit étkezőasztal és egy 1 tonna súlyú, fehérmárvány dohányzóasztal. Utóbbi a teniszpályára remek kilátást nyújtó, 65 négyzetméteres hálószobában, egy hófehér perzsaszőnyegen kapott helyet.

Mindemellett két, egyméteres kínai Foo Dog szobor is vigyázza a házat, amelyeket Sandra még 1980-ban vásárolt Atlantic City-ben, 15.000 dollárért.

 

KATT A KÉPRE A GALÉRIÁHOZ:

 

A palota ugyanakkor egyáltalán nem tekinthető merev, sznob hangulatúnak. Szinte állandó zsongás tölti be köszönhetően a folyamatos vendégseregnek, amit Marco barátai, valamint az Andretti család közeli és távolabbi tagjai alkotnak. Nem csoda, hogy a második emelet például egy komplett panziónak számít, ahol az ott időző emberkék töltik éjszakáikat, köztük olyan hírességekkel, mint a fiatal versenyző haveri körébe tartozó rapsztárok,  például Ludacris, Drake és Ice T. Az itteni szobák különlegessége, hogy nem csak a falak, de a berendezés is kék-fehérben pompázik (kép a galériában).

Egy összeröffenés általában ugyanúgy zajlik: a barátok zenélgetnek, vagy akár sportolnak, miközben a nagynénik a konyhában sürögnek, a család – és a meghívottak – legkisebb hozzátartozói pedig a kutyákkal játszanak. A legtöbbször tiszteletét teszi a szomszéd bácsi is, aki nem más, mint Marco világhíres nagyapja, az élő legenda, Mario Andretti.

Marco a Wall Street Journalnak azt is elárulta, hogy a házban lévő, gyerekkori szobáját érintetlenül hagyta (a galériában ez is megtekinthető), ahogyan a húgáét, Marissáét is.

„Annyira klassz, hogy ezt a házat meg tudtam tartani” – lelkendezett a 2006-os IndyCar szezon, valamint az azévi Indianapolis 500 legjobb újonca. „Ez az otthont jelképezi számomra és ugye mindenki szereti az otthonát.”

Marcónak természetesen jó pár játékszer is rendelkezésére áll, ha netán mégis unatkozna: számos quad és luxusautó – köztük egy 2012-es McLaren MP4-12C -, két versenymotor, és egy 2008-as Yukon Hybrid sötétített ablakokkal, amit Paris Hiltontól vásárolt. Az örökösnőből lett celebbel Andretti még évekkel ezelőtt, egy, a Playboy villában rendezett party-n találkozott és máig jó barátságban vannak, olyannyira, hogy 2011-ben még a hölgy valóságshowjában, a  The World According to Paris-ben is vendégszerepelt. A szkript szerint Hilton össze akarta hozni Marcót az egyik barátnőjével, Brooke Mueller-rel, aki éppen akkoriban próbált túljutni a Charlie Sheen-nel való szakításán.  A randinak nem lett jó vége, a kétgyerekes Mueller hazavitette magát Andrettivel, nem sokkal később pedig a hölgy már úton volt a rehab felé.

Ami a fent említett, McLaren MP4-12C-t (a poszt nyitóképén hősünk ebben pózol) illeti, Marco ezt a járgányt is használtan vásárolta, aminek megvan az oka:

„Már végeztem azzal, hogy új autókat veszek, uralkodom magamon. Tud várni addig, amíg alacsonyabb áron hozzájutok” – magyarázta, majd kicsit elgondolkodott és hozzátette: „Többet kell vezetnem [a McLarent].”

A nazarethi, már-már falusi környezetben élve Marco nem titkolja, hogy néha még mindig hiányzik neki a Miamiban lévő pörgés, ugyanakkor tetszik neki, hogy itt tulajdonképpen senki nem foglalkozik azzal, hogy milyen családból származik.

„Mindenki személyesen ismer engem, de senkit nem érdekel, mi a vezetéknevem.”

 

 

képek: Erica Gannett /The Wall Street Journal/