Pszichológus kezeli Sage Karamot


Az IndyCar idei szezonjának utolsó állomásához érkezik vasárnap, azonban a bajnoki címért zajló küzdelem miatti, felfokozott izgalom helyett továbbra is a keserűség uralja a paddockot.

Alig öt nappal Justin Wilson halála után a mezőnynek máris a Sonoma Raceway-en van jelenése, hogy eldöntsék, 2015-ben ki emelheti a magasba a legjobbnak járó Astor Kupát.

A hangulat visszafogott, a gyász pedig egy embert különösen nehezen érint.

A Chip Ganassi Racing újonca, Sage Karam a tragédia pillanatában magabiztosan vezette a poconói ABC Supply 500-at, amikor a 179. körben, látszólag semmitől sem zavartatva megpördült és a falnak csapódott. Az ütközés következtében autójáról lerepülő törmelékek között volt az az orrkúp is, amely végül eltalálta Wilson sisakját. A brit pilóta egy nappal később belehalt sérüléseibe.

Mindez érthető módon rendkívül megviselte Karamot, noha egyáltalán nem lehet őt felelősségre vonni a történtekért.

„Ez egy nagyon kemény hét volt. Egy pszichológus segítségét vettem igénybe, akivel már korábban is együtt dolgoztam. Ő egész héten mellettem volt. Nehéz számomra, de a legfontosabb dolog most Justin családja. El sem tudom képzelni, min mennek keresztül.”

Karam továbbra sem tudja, mi váltotta ki a balesetét és emiatt csak még inkább frusztrált.

„Semmit sem csináltam másként abban a körben, mint az azt megelőzőekben. Ekkor már vezettem egy ideje, tehát a tiszta levegő sem ért meglepetésként. Két körrel korábban végrehajtottam néhány módosítást az autón, ettől az kicsit alulkormányzottabbá vált, ami a segítségemre lehetett volna. Semmilyen probléma nem érződött, semmilyen hirtelen változás nem állt be az autón, az apront sem ütöttem meg. Csak megtörtént, és amikor megtörtént, akkor nagyon gyorsan.”

A fiatal versenyző elmondta, a legnehezebbek számára az éjszakák.

„Megpróbálok minél kevesebb időt tölteni egyedül, mert ilyenkor elkezdek gondolkodni. Ez a legkeményebb dolog, ami valaha történt velem. Éjjelente, amikor fekszem az ágyamban, csak bámulom a plafont és arra gondolok, ‘mi lett volna, ha nem pördülök meg?’. Ez a legnehezebb része az egésznek. Az autó az egész verseny alatt tökéletesen kezelhető volt, ezért nem értem, hogy miért pördültem meg.”

Az incidenst követően többen pedzegették, hogy Karam zsenge életkora miatt lehet másként dolgozza fel a tragédiát.

‘Ez mindenki számára nehéz lenne, nem hiszem, hogy befolyásolja az, hogy húszéves vagyok, ettől még egyáltalán nem lesz se könnyebb, se nehezebb.”

A terápia részeként Sage minél hamarabb vissza akart térni a pályára, még ha csak nézőként is, miután Sonomában a Chip Ganassi Racing hónapokkal ezelőtt ismertetett beosztásához hűen ezúttal Sebastian Saavedra vezeti a 8-as Dallara-Chevy-t. 

„Voltak kérdéseim azzal kapcsolatban, hogy el kellene-e jönnöm, vagy sem, de mindig jó érzés a versenypályákon lévő családommal lenni, mivel ezek az emberek nagyon közel állnak hozzám és fel tudnak rázni, ha arra van szükségem. Ők azok, akik segítenek nekem. Ha én ülnék az autóban, azt tenném, amit Justin szeretne, vagyis, hogy kimenjek a pályára és azt csináljam, amit kell. Viszont ez az üres hétvége most mégis igazán jól jött.”

Karam a baleset óta többször beszélt Justin Wilson öccsével, Stefannal, és abban reménykedik, hogy hamarosan a néhai pilóta özvegyével, Juliával is válthat néhány szót.

Sage a baleset következtében zúzódásokat szenvedett a jobb lábán és a bal csuklóján, de szerencsére mindez nem komoly.

„Fizikálisan rendben van, mentálisan viszont már más a helyzet” – nyilatkozta a versenyző édesapja, Jody Karam, aki fia minden lépését árgus szemmel figyeli. „Képzeljék el, mindezt alig húszévesen. Még ha [Wilson tragédiájának] nem is Sage volt az oka, ő úgy érzi, ő tehet róla. Ez borzasztó. Minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy átvészelje ezt. A csapattól rengeteg támogatást kap. Chip Ganassinak nagyszerű emberei vannak itt.”

Ennek ellenére az idősebb Karam tisztában van azzal, hogy további, nehéz napok állnak még előttük.

„Nincs annál nagyobb fájdalom, mint amikor látod a saját gyermeked szenvedni és semmi mást nem akarsz, csak átvenni tőle, de nem tudod. Aggódom érte, és mindent megteszek, amire apaként csak képes vagyok.”

 

 

kép: IndyCar