Maratoni gyakorlással indult az IndyCar sonomai hétvégéje


Will Power elsőségével startolt a széria idei utolsó fordulója.

A GP of Sonoma egy maratoni, három és fél órás teszttel vette kezdetét a kaliforniai roadon, ami egyben a vasárnapi futam első szabadedzéseként is funkcionált.

A bajnoki címre – köszönhetően a fináléban osztandó dupla pontegységeknek – még hat versenyzőnek van legalább matematikai esélye, közülük pedig öten annak rendje és módja szerint ki is bérelték az eredménylista felső taktusát.

Power 1:17:4858-as idővel repítette a Team Penske #1 Dallara-Chevy-jét a tabella élére, 0.1326-ot adva az összetett második pozíciójában álló Graham Rahalnak [RLL Racing]. A képzeletbeli dobogó legalsó fokát 1:17:6423-al az Andretti Autsportos Ryan Hunter-Reay csípte el, a Chip Ganassi Racinges Scott Dixon (1:17:7937) és a még mindig az F1-el kacérkodó Marco Andretti (1:17:8827) előtt.

A hatodik bajnokesélyes, ironikus módon pont az összetettet megszakítás nélkül, az első futam óta vezető Juan Pablo Montoya 1:18:0901-el csak a kilencedikként zárt.

Az Andretti Autosport a versenyző családjának támogatásával úgy döntött, Sonomán is csatasorba helyezi a hétfőn elhunyt Justin Wilson #25 Dallara-Hondáját. A néhai brit helyét egyik legjobb barátja, Oriol Servia veheti át ezena hétvégén. A spanyol veterán alatt már az első körében megadta magát az autó, de szerencsére folytatni tudta a körözést, legjobb ideje azonban csak a 25., azaz utolsó helyre volt elegendő. Érdekesség, hogy ez a kis közjáték szolgáltatta a gyakorlás egyetlen piros zászlaját.

Michael Andretti elmondása szerint kezdetben voltak olyan tervek, miszerint Wilson autóját AJ Allmendinger vezette volna, de ez végül nem valósult meg. Az amerikai még 2005-06-ban, a Champ Carban volt Justin csapattársa a RuSPORT-nál, egyben pedig nagyon jó barátokká is váltak.

Sonomában egy nagy visszatérőnek is örülhetünk Mikhail Aleshin személyében. Az orosz pilóta szponzorációs problémák miatt került idén partvonalra, de szent célja, hogy jövőre ismét teljes szezonos szerződéshez jusson az IndyCarban. A 28 éves Aleshin a Schmidt Peterson Motorsports – az a csapat, amellyel debütáló, 2014-es idényét futotta – harmadik autóját vezetve 1:18:4491-es legjobb körével a tizenhetedik helyig jutott, míg csapattársai, Ryan Briscoe a tizenötödik, James Jakes pedig a 21. pozíciókban zártak.

 

 

000000p12.jpeg

 

 

kép: IndyCar