Marco Andretti még mindig nem tett le az F1-ről


Az amerikai versenyző számára továbbra is az IndyCar képviseli az első számú prioritást, azonban nem tett le arról, hogy egy napon a száguldó cirkuszban is kipróbálja magát.

„A Forma-1 még mindig a hab a tortán számomra” – nyilatkozta az Autosportnak az IRL/IndyCarban idén már tizedik szezonját teljesítő, de még mindig csak 28 éves pilóta.

Andretti úgy érzi, mostanra ért be versenyzőként és a világbajnoki sorozatba jövőre belépő Haas F1 Team az ő figyelmét is felkeltette.

„Azt hiszem egy kicsit sokáig tartott, de úgy érzem, bárhol versenyképes vagyok ahol pályára lépünk. Ez pedig jó érzés. A Forma-1 olyan lenne, mintha újra kezdeném. Az elvárások ezzel a csapattal [Haas] talán nem lennének olyan magasak. Ha le tudod győzni a csapattársad, az az, amire az emberek felfigyelnek. Igen, nyilvánvalóan komoly pillantást vetnék az F1-re.”

Marco 2006-ban és 2007-ben, a Honda jóvoltából már kétszer is tesztelhetett F1-es autót Jerezben. 

„A szívem azonban jelenleg az IndyCarban nyugszik” – tette hozzá Andretti, aki szerint a legnagyobb különbséget a fékek jelentették a két kategória gépei között.Az F1-es autók nyilvánvalóan nagyon szórakoztatóak, de az IndyCar az, ahol felnőttem.”

Ahhoz, hogy reálisan gondolhasson a kategóriaváltásra, az idei IndyCar bajnoki szezon második helyének megszerzése szükségeltetik. Andrettinek jelenleg 10 FIA szuperliszensz pontja van (2013-as és 2014-es IndyCar eredményei által), tehát további 30-at kell még gyűjtenie ahhoz, hogy megkapja a száguldó cirkuszhoz szükséges engedélyt.

Andretti egy évtizedes pályafutása során eddig négy pole-t és két győzelmet szerzett, legjobb össztettbeli eredménye pedig a 2013-ban elért ötödik helye.