Kimball nyitott az élen Poconón


Mintha csak tegnap lett volna, hogy az IndyCar mezőnye pályára gördült a szezonnyitó St. Petersburg utcáin, erre máris elérkeztünk az idei utolsó előtti versenyhez.

 

A pennsylvaniai Long Pondban fekvő Pocono Raceway nem csak a bajnoki cím szempontjából kimelten fontos, de magának a pályának naptárbéli sorsa is a vasárnapi futam nézőszámától függ.

A 2015-ös IndyCar idény 15. állomásának első, ámde az újoncok számára kiírt gyakorlással együtt több, mint két órás szabadedzését a Chip Ganassi Racing B-vonulata nyerte Charlie Kimball, valamint a helyi hős Sage Karam sorrendben.

A Novo Nordisk által szponzorált #83 Dallara-Chevy-t vezető Kimball ráadásul az egyetlen pilóta volt, aki 221 mph feletti átlagtempót tudott kiautózni.

A 220 mph felettiek szintén előkelő klubja azonban már hét versenyzőt számlált, miután az élen zárt két amerikai mellett Simon Pagenaud (Team Penske), a bajnoki pontversenyt már csak kilenc egységgel vezető, szintén Penske-alkalmazott Juan Pablo Montoya, az AJ Foyt Racinges Takuma Sato, az Andretti Autosport legközelebbi rokona, Marco Andretti, valamint egy újabb Penske-s, a tavalyi bajnok Will Power is sikerrel megugrotta a lécet.

Montoya legfőbb kihívója a bajnoki címért az RLL Racing #15 Dallara-Hondáját terelgető Graham Rahal azonban egyelőre csak a tizenegyedik időt tudta hozni, 219.167 mph-s átlaggal.

Ha pedig szóba került a Honda, a Honda Performance Developement alelnöke, Art St. Cyr az IndyCar Radionak adott interjújában úgy nyilatkozott, még nem erősítheti meg, hogy a cég meghosszabbítja a szeptemberben lejáró  szerződését a szériával, mivel még mindig folyamatban vannak a tárgyalások. 

Ezzel kapcsolatban valami azt súgja nekem, hogy ha Rahal emelhetné a magasba jövő vasárnap az Astor Kupát, akkor már szívesebben szignóznák a papírokat.

A mezőny több, mint fele, szám szerint tizenhárom autó tudott fél másodpercen maradni az élen állóhoz viszonyítva.

A Verizon IndyCar Series 2015-ös bajnoki címére Montoyán és Rahalon kívül még nyolc versenyzőnek van matematikai esélye: Scott Dixonnak, Helio Castroneves-nek, Will Powernek, Sebastien Bourdais-nak, Marco Andrettinek, Josef Newgardennek, Tony Kanaan-nek, valamint Simon Pagenaud-nak. Ebben azért az is nagyban közrejátszik, hogy az augusztus 30-án, a Sonoma Raceway-en esedékes szezonzárón dupla pontok kerülnek kiosztásra.

Ezt személy szerint máig sem tudom hová tenni, mivel konkrétan semmi, de semmi szükség nincs erre izgalomfokozás céljából, de van elég nyakkendős a 16th and Georgetownon, akik nem értenek ezzel egyet.

A kvalifikációra magyar idő szerint 20:00-kor kerül sor, majd 23:30-kor következik az utolsó, mindössze harminc perces edzés.

A legjobb, kétkörös kvalifikációs átlag a 2.5 mérföldes tri-oválon Montoya nevéhez fűződik, aki 2014-ben szerezte meg a pole-t 223.871 mph-val. A kolumbiai ugyanebben az évben végül a győzelmet is bezsebelte, ami IndyCar visszatérése első sikere is volt egyben.

 

00poono.jpeg