Castroneves a pole-ban, Kimball a levegőben


Bár az Indianapolis 500 óta nem sikerült a Team Penske-nek nyernie, a kvalifikációkon azonban szinte megszakítás nélkül remek formát mutatnak.

A szezon utolsó előtti versenyének helyt adó Pocono Raceway-en Helio Castroneves mindenkinél gyorsabban teljesítette a kétkörös kvalifikációs kísérletét, aminek köszönhetően a brazil IndyCar pályafutása 45. rajtelsőségét könyvelhette el. Mindez a Team Penske szempontjából nézve azt is jelenti, hogy a fennállása során idén először négy autóval induló csapat az idény eddigi 15 versenyéből tizenkét alkalommal vívta ki az élről indulás jogát, ebből tízszer pedig a komplett első sort kibérelték.

Castroneves 220.530 mph-s, kétkörös átlagának köszönhetően járulhatott hozzá ezen statisztikához Poconón, közvetlenül csapattársai, a második helyen zárt Simon Pagenaud (220.485 mph) és harmadik legjobb tempót futott Will Power (220.398 mph) előtt. Ebből rögtön ki is derül, hogy a Team Penske pontosan azon pilótája nincs a legjobbak között, akire a gárdából a legtöbb szem tapad a 2015-ös IndyCar szezonból hátralévő röpke egyetlen hét alatt. Az összetett pontversenyt vezető Juan Pablo Montoya tavaly 223.871 mph-s kétkörös átlaggal nem adta alább a pole-nál, most azonban csak 217.194 mph-t tudott kipréselni a #2 Dallara-Chevy-ből, ami a tizenkilencedik helyre lett elegendő.

„Nem igazán tudod megmondani, mi fog történni” – vélekedett a kétszeres Indy 500 győztes„Egész évben nagyon jó munkát végeztünk, de mint mindenki másnak, vannak fent és lent pillanataink, úgyhogy meglátjuk mit hoz a holnap.”

A negyedik rajthelyet a CFH Racing színeiben induló, két futamgyőzelemnél tartó Josef Newgarden zárt, míg csapattársa, a – lévén ez az utolsó oválfutam ebben a szezonban – versenyzőként utolsó idei bevetésére induló Ed Carpenter csak a kiábrándító, huszonegyedik pozícióból várhatja a zöld zászlót. A gárda autói festésükkel a múlt héten komoly balesetet szenvedett Kevin Swindell előtt tisztelegnek. A 26 éves, négyszeres Chili Bowl győztes tehetség a Knoxwille Nationals-en olyan szerencsétlenül bukott a sprint carjával, hogy súlyos gerincsérülés lett a következménye. Innen kívánunk jobbulást neki.

A bajnoki cím szempontjából mindössze kilenc pontos lemaradásával Montoya legfőbb kihívójának számító Graham Rahal 220.118 mph-jával az ötödik legjobb kétkörös átlagot hozta össze az RLL Racing #15 Dallara-Hondájával, egyben az utolsó olyan versenyző is lett, akinek 220 mph feletti kvalifikációs kísérletre futotta.

Nem nyújtott álomteljesítményt a Chip Ganassi Racing sem. Az összetettben harmincnégy pontnyi hátrányban lévő Scott Dixon a tizenegyedik helyet tudta csak elcsípni, közvetlenül csapattársa, Tony Kanaan előtt.

A CGR B-vonulata zárta az élen a délelőtti edzést, a kvalifikációra azonban mindkét amerikait elhagyta a monyója. Sage Karam 216.401 mph-jával csak a huszadik helyig jutott, de még így is jobban járt, mint Charlie Kimball.

A 30 éves pilóta már kvalifikációs kísérletének első körében kis híján falnak csapta az autóját, a másodikban azonban már minden igyekezete ellenére sem tudta elkerülni a csattanást és az utolsó, 3-as kanyarban a külső falnak vágódott, méghozzá olyan erővel, hogy a #83 Dallara-Chevy a kerítésre is felrepült. Szerencsére Kimball – aki a 2013-as poconói futamot másodikként zárta – egy vágással az állán megúszta az incidenst, a munkaeszköze azonban már nem volt ilyen szerencsés.

A pálya helyreállító munkálatai miatt közel ötven percig állt a kvalifikáció, a hátralévő tizenkét autó pedig csak ezt követően vehette birtokába a 2.5 mérföldes tri-ovált.

Az időmérő során nem lépett pályára az első edzésen kisebb balesetet szenvedett Stefano Coletti, így a KV Racing újonca a mezőny végéről várhatja a rajtot. 

Az ABC Supply 500 magyar idő szerint vasárnap kb. 20:30-kor veszi kezdetét.

 

06poono.jpeg