A nézőszámtól függhet Pocono jövője

A nézőszámtól függhet Pocono jövője

Az IndyCar előttünk álló, a Pocono Raceway-en rendezendő versenye nem csak a bajnoki cím szempontjából bírhat kritikus fontossággal.

A széria versenynaptárába 2013-ban visszakerült, 2.5 mérföldes tri-ovál mindenképpen szeretné jövőre is vendégül látni a mezőnyt, ahogyan az IndyCar közössége sem szívesen intene búcsút a létesítménynek.

A szerződéshosszabbítás azonban még korántsem eldöntött ügy, minden attól függ ugyanis, hogy hány néző látogat ki helyi idő szerint vasárnap délután a pályára.

„Optimisták vagyunk annak irányába, hogy egy jó közönségünk lesz” – nyilatkozta bizakodóan a Pocono Raceway elnöke, Brandon Igdalsky a philly.com-nak, arról azonban nem tett említést, hogy mekkora lélekszámú nézősereg lenne a megfelelő a jövő biztosítása szempontjából.

Az 1989-es szezont követően egészen 2013-ig kellett várni arra, hogy a Pocono Raceway-en újra pályára lépjenek az amerikai open-wheel legmagasabb kategóriájának versenygépei. A visszatérés évében körülbelül 20.000-25.000-en foglaltak helyet a lelátókon, amely szám kevesebb, mint a fele volt annak, amit a NASCAR Sprint Cup ugyanitt fel tud mutatni. 2014-ben, az amerikai függetlenség napjának hétvégéjén pedig még rosszabb mutatókat produkált az IndyCar a becslések szerinti 15.000 helyszíni nézőjével.

„A rajongók azt mondták, jobban örülnek a mostani hétvégének. Ez a nyár végi dátum nagyon jó számunkra” – fejtegette Igdalsky, majd hozzátette, ha a pálya 2016-ban is az IndyCar naptárában marad, akkor a verseny ugyanebben az augusztus végi időpontban várható.

A cél, hogy már a vasárnapi futam után, a lehető legkorábban megszülessen a végső döntés a folytatást illetően, ami Igdalsky szerint színtisztán csak üzleti alapú lesz.

„Nagyon szerettem Poconót, amikor itt versenyeztem” – mondta a versenyzőből lett csapattulajdonos Bobby Rahal, aki 1988-ban tudott nyerni ezen a pályán. „[A sikerhez] nagyon sok promóció és némi kockázatvállalás szükségeltetik. Promóternek lenni ezekben az időkben igényel némi bátorságot.”

Bobby Rahal fia, Graham az utóbbi hetekben meglehetősen agresszíven reklámozta a versenyt a közösségi oldalakon, annak érdekében, hogy minél több embert csábítson ki a pályára.

„Pocono az a pálya, amelynek komoly történelmi múltja van az IndyCar szempontjából, és manapság kissé szűkölködünk az oválokban” – mondta a bajnoki pontverseny második helyén álló amerikai. „Sok rajongó van a körzetben autóval megközelíthető távolságban, akik itt lehetnének vasárnap, hogy segítsenek abban, hogy ez az esemény a jövőben is folytatódhasson. Remélem, így is tesznek.”