Újabb fordulat Tony Stewart gázolási ügyében


Egy évvel a sprint car tragédia után sem nyugszik bele fiuk elvesztésébe a Ward család.

 

Az Empire Super Sprint sorozat 2014. augusztus 9-én, a New York állambeli, Canandaigua Motorsports Parkban rendezett futamán Tony Stewart halálra gázolta az autóját elhagyó és a pályán vele konfrontálódni próbáló ellenfelét, a húszéves Kevin Ward Jr.-t. 

Az ifjú versenyzőt 45 perccel a baleset után halottnak nyilvánították, amelynek okaként a boncolás masszív traumát állapított meg.

Az incidenst követő hatósági eljárás közel négy hetet vett igénybe. A nyomozás eredményét először a kerületi ügyész tanulmányozta át, aki végül a vádesküdtszékre bízta a döntést Stewart büntetőjogi felelősségének megállapítását illetően.

A balesettel kapcsolatos dokumentumok, valamint audió és videófelvételek átnézése mellett közel harminc tanút – beleértve sprint car versenyzőket, a pálya alkalmazottait, balesetek rekonstruálására specializálódott szakértőket, az orvosi személyzet tagjait, valamint rendőrtisztekethallgattak meg, végül pedig szeptember 24-én hivatalosan ismertették a döntést, miszerint Stewart nem követett el bűncselekményt a szóban forgó éjszakán.

Mike Tantillo kerületi ügyész emellett arról is beszámolt, hogy a toxikológiai vizsgálatok szerint Kevin Ward Jr. a baleset idején marihuána befolyása alatt állt, méghozzá olyan mértékben, amely már a józan ítélőképességére is hatással volt.

Ennek volt betudható a fiatal pilóta abnormális viselkedése a pályán – amely tény a végső szó kimondásában kulcsszerepet játszott – , miután a potenciális életveszéllyel mit sem törődve futott be közvetlenül az autók közé.

A Ward család már Stewart tisztázását követően, néhány órán belül sajtóközleményt adott ki, amelyben tudatták a sajtóval, hogy nem fognak belenyugodni a döntésbe, mivel szerintük csakis a sztárpilóta tehet a fiuk haláláról, mivel a többi autóval szemben, ő nem lassított le, sőt direkt ráhúzott Kevinre.

Azóta közel tizenegy hónap telt el és az ügy lassacskán lekerült a NASCAR-ral kapcsolatos hírek palettájáról. Augusztus 7-én azonban újabb fordulat állt be, miután a Ward család jogi képviselője bejelentette, kártérítési keresetet nyújtottak be Kevin halálát illetően a Lewis megyei legfelsőbb bíróságon.

„A fiunk életünk fénypontja volt és minden egyes nap borzasztóan hiányzik” – áll Wardék közleményében. „Reményeink szerint ez a kereset rámutat Tony Stewart gyermekünk halála miatti felelősségére és azt is  megmutatja neki, hogy valódi következményei vannak, ha valaki meggondolatlanságból elveszi más életét.”

A kereset nem határozza meg a család gyermekük tragédiája, ezen belül a baleset és a halál beállta között Kevin által átélt szenvedés miatti követeléseit, amelyhez állításuk szerint Stewart felelőtlen magatartásából fakadó súlyos gondatlansága vezetett.

A dokumentumok szerint az egyszeres IRL és háromszoros NASCAR Cup bajnok szándékosan közelítette meg autójával a pályán lévő Ward Jr.-t, aminek következtében a sprint car megcsúszott és a jobb első kerekével olyan erővel találta el Kevint, hogy a fiú mintegy 8 métert repült.

„Tony Stewart felelőtlensége és veszélyes tette nélkül Kevin Ward még ma is élne. Az elmúlt év elmondhatatlanul nehéz volt Kevin édesanyjának és édesapjának, akik továbbra is csak próbálnak megbirkózni elképzelhetetlen veszteségükkel. […] Stewart könnyedén cselekedhetett volna ésszerűen és körültekintően annak érdekében, hogy elkerülje Wardot, ahogyan rajta kívül az összes versenyző is tette, amikor a sárga zászló alatt elkerülték őt. Stewart figyelmen kívül hagyta Ward biztonságát azzal, hogy a ráijesztés szándékával olyan módon vezette a járművét, ami végül elütötte, súlyosan megsebesítette és végül megölte őt.”

A folytatás nagyban függ attól, hogy a család bizonyítani tudja-e, hogy Stewart felelőtlensége vezetett Kevin halálához. Ha erre a válasz igen, akkor az ügy ismét a vádesküdtszék elé kerülhet.

„A vádesküdtszék tagjainak látniuk kell a videókat, valamint megismerniük Tony Stewart múltját, és mindezek alapján igazságot szolgáltatni” – mondta a FOX-nak Wardék jogi képviselője, Mark Lanier, akit az egyik legkiemelkedőbb felperes ügyvédként tartanak számon az Egyesült Államokban. „Tony cselekedete elvette az életét egy tehetséges fiatalembernek.”

Stewart jogi képviseletét az Indianapolisban praktizáló James Voyles látja el, akinek korábbi ügyfelei között Mike Tyson és az Indianapolis Colts tulajdonosa, Jim Irsay is megtalálható.

Az NBC jogi elemzője, Jack Furlon szerint nem véletlen, hogy a Ward család napra pontosan a baleset egyéves évfordulójára időzítette keresetét.

„Ez gyakorlatilag egy kinyilatkoztatás Tony Stewart emberei felé, mondván ‘ha azt hittétek, csendben meghátrálunk, akkor nagyot tévedtetek'”.

Ami pedig a toxikológiát illeti, a richmondi egyetem jogászprofesszora, Carl Tobias a USA Today megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy az eredmény még nem feltétlenül van hatással a keresetre, mivel ilyen esetekben az ügyben érintett személyek egyéni felelősségének mértéke számít.

„Úgy vélem, hogy ez az ügy azon fog múlni, hogy az esküdtek miként látják a tényeket és az érintett két személy erre vonatkozó felelősségét.”

Egyelőre sem Stewart, sem csapata, a Stewart-Haas Racing, sem pedig a NASCAR nem kívánta kommentálni a híreket.

 

 

Kapcsolódó posztok: 

Halálos baleset részesévé vált Tony Stewart

Seriffhivatal: Egyelőre nincs bizonyíték Tony Stewart ellen

Tompa trauma okozta Kevin Ward Jr. halálát

Sparks: Stewart mindent megtett, hogy kikerülje Kevint

Tony Stewart a soron következő versenyt is kihagyja

Bünteti a NASCAR az autóikat elhagyó versenyzőket

Tony Stewart Atlantában tér vissza

Új fejezetéhez érkezett a Stewart-ügy

Kedvezőtlen fordulatot vett Tony Stewart ügye

A tanúk meghallgatásával folytatódik Tony Stewart ügye

Stewart megúszta, Ward Jr. drog hatása alatt állt