HIVATALOS: 2016-ban ismét Road Americára látogat az IndyCar

HIVATALOS: 2016-ban ismét Road Americára látogat az IndyCar

A széria rajongói számára előre hozták a karácsonyt.

Az IndyCar, valamint az Elkhart Lake-i pálya hivatalosan bejelentették, hogy nyolc év hiátus után visszatér az amerikai open-wheel csúcskategóriájának naptárába a 4.48 mérföld hosszú, 14 kanyarból álló road.

A széria szurkolói, pilótái és csapatai körében egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendő Road America 1982 és 2007 között volt része a CART, majd a Champ Car naptárának, sajnálatos módon azonban egyike lett azon helyszíneknek, amelyek a 2008-as újraegyesülés áldozatául estek. Az elmúlt évek során persze többször is megpróbálták az illetékesek visszavarázsolni az immár egységes IndyCar menetrendjébe, azonban főként üzleti okok miatt erre egészen mostanáig nem kerülhetett sor.

Hála azonban többek között a széria versenyzésért felelős igazgatói posztjáról a szezon végén távozó Derrick Walker áldozatos munkájának, jövőre újra Road Americára látogat majd a mezőny.

A versenyhétvége 2016. június 24-26-án kerül megrendezésre a wisconsini pályán, az eseményhez pedig a komplett utánpótlás Mazda Road to Indy program is csatlakozik (USF2000, Pro Mazda, Indy Lights).

Walker, valamint Road America elnöke, George Bruggenthies hivatalos sajtótájékoztatóján azt is megerősítette, hogy az IndyCar több évre szóló szerződést kötött a létesítménnyel, amely reményeik szerint ismét fix pontjává válik a bajnokság menetrendjének.

„Igazán nagyszerű hír, hogy az open-wheel versenyzés visszatér Road Americára” – nyilatkozta Walker. „Ez egy klasszikus road, hosszú, a kihívásokkal teli kanyarok szinte valamennyi típusával. A pályát úgy tervezték, hogy teljes mértékben kihasználják a természetes terepviszonyokat, ami a nézők számára nagyszerű helyeket teremt arra, hogy lássák a Verizon IndyCar Series-t. Továbbá a mi autóink Road Americán az aero kitekkel nagyon izgalmas versenyzési élményt nyújtanak majd a rajongóknak.”

Az eddigi utolsó, 2007-es futamot ezen a pályán a jelenleg a  KVSH Racing színeiben induló Sebastien Bourdais nyerte még a Champ Car mezőnyében.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy Road America visszatér a 2016-os IndyCar naptárba” – mondta a francia. „Ez a hely lehetővé teszi az autóinknak, hogy megmutassák, miről is szól az IndyCar.”

Üröm az örömben, hogy a szintén Wisconsinban található, komoly történelmi múlttal bíró Milwaukee Mile sorsa viszont egyre kilátástalanabb. Bár az egymérföldes oválon legutóbb, júliusban lebonyolított futam a korábbiakhoz képet sikeresnek volt mondható, az Andretti Sports Marketing nem kívánja tovább ellátni a promóteri tisztséget, egyes hírek pedig egyenesen arról szólnak, hogy hamarosan maga a cég is beszünteti működését.

Ha a milwaukee-i versenynek nem sikerül új promótert találni záros határidőn belül, emellett pedig rendezni számos, gazdasági és sportpolitikai vonatkozású kérdést, akkor sajnos könnyes búcsút kell venni a pályától. 

Az IndyCar kommunikációs igazgatója, Mike Kitchel ugyanakkor leszögezte, Road America érkezése nem befolyásolja Milwaukee majdani sorsát.