Bobby Rahal újra versenyautóba ül


A háromszoros CART bajnok, egyben az 1986-os Indianapolis 500 győztese is ott lesz a daytonai Classic 24 mezőnyében.

 

Az esemény első alkalommal 2014. november 15-én kapta meg a zöld zászlót, amivel a szervezők nem titkoltan egy új motorsport tradíciót kívántak meghonosítani Észak-Amerikában. A huszonnégy órás versenyen több, mint 150 történelmi, vintázs sportautó vett részt huszonegy különböző országból érkezve, hogy megméressék magukat a Daytona International Speedway road vonalvezetésén.

Az idén november 12-15 között megrendezésre kerülő viadalon már olyan nevek jelezték részvételüket, mint a háromszoros Le Mans-i 24 órás győztes Hurley Haywood, a legendás versenyt kétszer szintén megnyert Gijs van Lennep, az 1996-os Daytona 24 győztesei, Jim Pace és az IRL-ből is ismert Scott Sharp, de ott lesz még a fiatal(abb) generáció képviseletében a sportautózásban vitézkedő Mike Skeen és Patrick Long, míg az IndyCar szurkolói Justin Wilsonért szoríthatnak.

Bobby Rahal még open-wheel sikerei előtt, 1981-ben tudott nyerni a Daytona 24-en a #9 Garretson Racing/Style Auto Porsche 935 K3 volánja mögött Brian Redman és Bob Garretson csapattársaként.

Kereken harminc évvel később aztán fia, az akkor 22 éves Graham maga is győzelmet aratott az egynapos megmérettetésen Joey Hand, Scott Pruett és Memo Rojas oldalán, méghozzá a Chip Ganassi Racing színeiben.

A most 62 éves Rahal a novemberi Classicon visszatérhet a német márkához fűződő gyökereihez és egy 1974-es Porsche 911 RSR-rel vághat neki a versenynek az RM Motorsports színeiben. Váltótársa a Ford Europe vezérigazgatója, egyben tapasztalt vintázs autóversenyző Jim Farley lesz, akivel régóta jó barátságot ápolnak.

„A daytonai Classic 24 az a verseny, amelynek azóta a részese akartam lenni, hogy tavaly tudomást szereztem róla” – nyilatkozta Rahal. „Már volt szerencsém megnyerni a Daytona 24-et karrierem során, és most is próbálkozunk ezzel a BMW GTLM csapatunk révén, de mindez párosítva egy ilyen, időutazással, nagyszerű móka lesz.”

A verseny előtt azonban még más miatt kell izgulnia Rahalnak, hiszen fia, a már említett Graham Mid-Ohión megszerzett győzelmével komolyan bejelentkezett az IndyCar 2015-ös bajnoki címéért, miután hátrányát kilenc pontra csökkentette az összetettet vezető Juan Pablo Montoyával szemben.

Mindezt ráadásul annak a Rahal Letterman Lanigan Racingnek az autójával, amelynek Bobby az egyik társtulajdonosa. Mi az amerikai álom, ha nem ez?

 

 

 kép: IndyCar