Három autót indít a Schmidt Peterson Motorsports a sonomai szezonzárón


Az orosz sajtó néhány napja már megszellőztette, most viszont hivatalossá is vált: Mikhail Aleshin visszatér az IndyCarba!

 

Ahogyan arról már ebben a posztban szó esett, a moszkvai születésű versenyző régi csapata, a Schmidt Peterson Motorsports autójával ott lesz az IndyCar auguszuts 13-án, a Sonoma Raceway-en rendezendő tesztjén.

Ennek teljesítése afféle felfrissítőként szolgál arra, hogy Aleshin egy év után ismét a lehető legjobb formájában mérethesse meg magát az augusztus 30-ai, szintén Sonomában esedékes szezonzárón, valamint tapasztalatot szerezzen a számára még teljesen ismeretlen Honda aero kittel kapcsolatban.

„Leírhatatlanul boldog vagyok, hogy visszatérhetek ebbe a szórakoztató bajnokságba azzal a csapattal, amellyel tavaly versenyeztem és figyelemre méltó eredményeket értem el” – idézi az SPM hivatalos sajtóközleményében a 28 éves pilótát.

Aleshin 2014-ben mutatkozott be az amerikai open-wheelben, a szezon során hét top 10-es helyezést szerzett, Houstonban pedig a dobogó második fokáról locsolhatta a pezsgőt. Az idénye azonban nem ért jó véget, miután a fontanai szezonzáró előtti edzésen súlyos balesetet szenvedett, ami miatt közel három hét kórházi kezelésre szorult. Szerencsére maradéktalanul felépült, azonban ekkor egy teljesen más jellegű problémával kényszerült szembesülni az orosz-amerikai politikai helyzet képében. Ebből adódóan le kellett mondania az IndyCar folytatásról szőtt álmairól, helyette pedig az ELMS-ben lépett pályára, valamint életében először a Le Mans-i 24 óráson is elindult.

Aleshin elmondta, hogy az idei évben még a hosszútávú versenyzéssel kapcsolatos feladatai élveznek elsőbbséget, 2016-ban azonban már ismét az IndyCarban szeretne szerepelni.

„Ami a jövő évet illeti, mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy folytatni tudjam az IndyCarban és remélem, hogy ez a verseny egy jelentős lépés lesz a céljaim felé.”

Az orosz pilóta James Jakes és Ryan Briscoe csapattársaként rajtolhat el az SPM harmadik autójában, amellyel egyébként Conor Daly indult volna el az Indianapolis 500-on, ha nem adja meg magát a motor már a zöld zászló előtt.

Sam Schmidt mindenképpen szerette volna megtartani az oroszt a 2015-ös szezonra is, a nemzetközi politikai helyzet ellen azonban nem tudott mit tenni. A csapatvezető folyamatosan kapcsolatban állt Aleshinnel, aki szerinte úgy érzi, maradt még pár elintézetlen ügye a szériában.

„Nagyon gyorsnak bizonyult tavaly, és nem akartuk, hogy a Fontanában történtekkel érjenek véget a dolgaink” – nyilatkozta Schmidt. „Sonoma, mint utolsó verseny nyilvánvalóan egy fontos állomás. Ha jól teljesít, talán viszont látjuk őt itt jövőre. Egész évben beszéltünk egymással. Először voltak erőfeszítéseink annak irányába, hogy megpróbáljuk a harmadik autónkkal indítani az Indy 500-on. Ez azonban nem valósult meg, mivel összeegyeztethetetlen volt az ő európai versenynaptárával. Most azonban minden nagyon nyitott, úgyhogy meglátjuk mi fog történni.”

  

  

kép: IndyCar.