Dixon az élen a kvalifikáció előtt, jó hírek a Hondáról


A Chip Ganassi Racing háromszoros bajnoka nem hivatalos pályacsúccsal nyerte a Honda Indy 200 harmadik szabadedzését Mid-Ohión.

Az új-zélandi versenyzőről köztudott, hogy a lexingtoni road az egyik legjobban fekvő pálya számára, amit mi sem bizonyít jobban, mint az öt, itt megszerzett győzelme.

Dixon a helyi idő szerint szombat délelőtt rendezett 45 perces gyakorlás során 1:05:1253-as idővel zárt az élen, ami több, mint két tizeddel jobb az akutális, Dario Franchitti (1999) és Gil de Ferran (2000) által egyaránt megfutott 1:05:347-es rekordnál. Minden esély megvan tehát arra, hogy ha ez a tempó megmarad – márpedig szinte biztosan meg fog, lévén az időjárásban nem valószínű változás – akkor St. Pete, Long Beach és az indianapolisi road után idén negyedszerre fog pályacsúcs dőlni a magyar idő szerint 21:00-kor kezdődő időmérő során.

Dixon mögött a második helyen a kétszeres IndyCar futamgyőztes Josef Newgarden zárt a CFH Racing nagy örömére 1:05:4833-mal, míg harmadikként a pályafutása első – és eddigi egyetlen – győzelmét pont ezen a pályán, 2013-ban megszerzett Charlie Kimball végzett 1:05:5096-tal. Ez utóbbi azonban örökké arról marad emlékezetes, hogy Chip Ganassi annyira örült pilótája sikerének, hogy még a pitfalról is leesett.

A negyedik helyen a lassacskán régi fényét visszanyerő Sebastien Bourdais-t érte a kockás zászló a KVSH Racing #11 Dallara-Chevy-jével, az ötödikként pedig Ryan Hunter-Reay landolt az Andretti Autosport képviseletében, aki ezzel a legjobb hondás is lett egyben.

Apropó Honda, sajtóértesülések szerint a japánokat már tényleg csak egy hajszál választja el az IndyCarral való szerződéshosszabbítástól, a RACER pedig forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy amellett, hogy a cég továbbra is marad motor és aero kit partnere a szériának, a csapatok iránti elkötelezettségét is növelni tervezi.

A bajnoki pontversenyben vezető Juan Pablo Montoya jelenlegi első számú üldözője, Graham Rahal (RLL Racing) ezúttal csak a tizennegyedik pozíciót csípte meg, míg a kolumbiai éllovas a pénteki, elektronikai hibákkal tűzdelt napját – ebből adódóan két huszonegyedik helyét – követően némiképp fellélegezhet, hiszen a hetedik legjobb időt sikerült kiautóznia a Team Penske masinájából.

A technika ördöge azonban úgy tűnik, Mid-Ohión ragaszkodik Roger Penske-ékhez, és szombatra szépen áttette a székhelyét a #22 Dallara-Chevy-hez, aminek következtében Simon Pagnaud összesen két installációs kört tudott megtenni, valószínűsíthetően motorhiba miatt.

Folytatás 21:00-tól a kvalifikációval, élőben a racecontrol.indycar.com-on.

 

0mido4.jpeg