Mid-Ohión már tényleg jönnek új LED-kijelzők


Akiknek eddig álmatlan éjszakáik voltak amiatt, hogy még mindig nem debütáltak a panelek az IndyCar autóin, most fellélegezhetnek.

Úgy áll a helyzet ugyanis, hogy a széria soron következő versenyhétvégjén, Mid-Ohión végre bemutatkoznak a szóban forgó LED-kijelzők.

A rendszert első alkalommal a Barber Motorsports Parkban rendezett, tavaszi kollektív teszt során próbálták ki, majd két hónappal később, a GP of Indy első szabadedzésén is pályára gördült néhány ezen kijelzőkkel felvértezett autó. Az eredeti tervek szerint az első, éles bevetésre az Indianapolis 500-on került volna sor, azonban ez végül technikai okokból elmaradt.

Az IndyCar ezt követően a detroiti duplafordulót jelölte meg, mint a panelek lehetséges debütálásának helyszíne, de végül ismét a halasztás mellett döntöttek.

Most viszont úgy tűnik, az augusztus 2-án esedékes versenyen tényleg LED-kijelzőkkel gazdagodva lépnek majd pályára a mezőny autói, amelyektől a széria azt reméli, hogy a nézők könnyebben el tudnak majd igazodni a pályán zajló eseményeket illetően.

A versenygépek mindkét oldalára helyezett paneleken pirossal lesz látható az aktuális helyezés, zölddel a pitben töltött idő, a ‘PP’ felirat zöld alapú pulzálást pedig akkor használják majd, ha a push-to-pass aktiválásra kerül.

Az előzések segítésére szolgáló p2p-re vonatkozó adatokat a torontói verseny előtt titkossá minősítették (bár egy baki folytán a televíziós közvetítés nemzetközi feedjében bent maradt, tehát az USA-n kívül mindenki láthatta továbbra is), mondván a csapatok azt számottevően inkább védekezésre használták. A tiltás – a poszt írásakor aktuálisnak számító információk szerint – a továbbiakban  is érvényben marad, így a LED-paneleken csak azt lehet majd látni, hogy az adott autón éppen használatban van-e az eszköz. Az, hogy kinek, mennyi p2p lehetősége van még hátra, csak a versenyigazgatóság számára lesz nyilvános. 

Más, ehhez hasonló rendszereket alkalmazó szériákkal ellentétben – ahol csak a rajt/célvonal után frissül a kijelző – az IndyCarban ez valamennyi időmérőpont átlépése után megtörténik, így szinte valós idejű tájékoztatást kapunk majd.

Az IndyCar közösségén belül azonban továbbra is a frissen életbe léptetett 9.8.3-as szabály (itt olvasható róla, valamint még itt is, némi pozitív hírrel felvezetve) szolgáltatja a legnagyobb szenzációt, amiből adódóan a KV Racing társtulajdonosa, Jimmy Vasser is meglehetősen stílszerűen reagált a LED-kijelző bejelentésének hírére. 

 

 

kép: IndyCar