Max Chilton: A győzelmem egy része Jules-t illeti

Max Chilton: A győzelmem egy része Jules-t illeti

Néha az élet olyan hátborzongató fordulatokat tud produkálni, amelyekről azt hinnénk, csak hollywoodi forgatókönyvírók fantáziáiban születhetnek meg.

 

Az iowai Newton városában fekvő Iowa Speedway-en pontosan egy ilyen történt helyi idő szerint szombat délután.

Alig huszonnégy órával azt követően, hogy Jules Bianchi alulmaradt az életéért folytatott, maratoni csatájában, a francia versenyző egykori csapattársa, Max Chilton megszerezte Indy Lights pályafutása első győzelmét, méghozzá oválpályán.

A 24 éves brit idén debütált az IndyCar elsőszámú neveldéjének számító sorozatban a szintén új belépő Carlin csapat színeiben. Eddigi szezonja nem volt túl mesébe illő; míg csapattársa, a nálánál jóval tapasztalatlanabb Ed Jones már az idény korábbi szakaszában három pole pozíciót és szintén három győzelmet zsebelt be, addig Chiltonnak meg kellett elégednie két harmadik hellyel. Oválpályás karrierje sem indult zökkenőmentesen, hiszen a ‘kicsik Indianapolis 500-aként’ aposztrofált futamon, a Freedom 100-on el sem tudott indulni műszaki hiba miatt. A következő, jobbkanyart nem tartalmazó pályán, Milwaukee-ban viszont már láthatóak voltak biztató jelek azt illetően, hogy a fiatal versenyző nem teljesen elveszett lélek oválokon, és végül a hatodik pozícióban intették le.

Iowában aztán minden összejött: pole pozíció és végül a győzelem is. Persze ebben az a merész húzás is közrejátszott, hogy Chiltonék kevesebb leszorítóerővel léptek pályára a mezőny többi autójához képest, ez azonban semmit nem von le a siker értékéből.

Ami a körülményeket tekintve csak még epikusabb és filmbe illőbb.

„Igazán meg akartam nyerni ezt a versenyt. Jules-ért tettem. Az elmúlt pár évben egy lépéssel mögötte voltam és rengeteget tanultam tőle. Garantálni tudom, hogy azok a dolgok, amiket tőle tanultam vezettek a mai versenyemhez. A győzelem egy része az övé.” – nyilatkozta a futam után Chilton, aki a száz körből nyolcvanhetet vezetett, a maradék tizenhármat pedig a végül másodikként leintett Jones töltötte az élen.

„Az elmúlt kilenc hónap brutálisan nehéz volt. Minden öt-tizedik körben Jules járt az eszemben, világbajnok lehetett volna.”

Chilton 2013-14-ben volt Bianchi csapattársa a sereghajtó Marussia F1 Team-nél, amely gárda főként a francia pilóta tavaly, Monacóban megszerzett két pontjának köszönheti, hogy  – immár Manor Marussia F1 Team néven – továbbra is a Forma-1 rajtrácsán lehet.

„Tudom, hogy ő jobb munkát végzett volna nálam ma” – mondta az emocionális brit a USA Today-nek, aki a kvalifikáció és a futam során is úgy érezte, néhai csapattársa mellette volt. „A legjobb tőlem telhetőt próbáltam nyújtani, de Jules azok közé a versenyzők közé tartozott, akik elképesztő dolgokra voltak hivatottak. Két éven át voltam a csapattársa és az abszolút legtökéletesebbet kellett nyújtanom ahhoz, hogy legyőzzem őt. A leggyakrabban viszont ő vert meg engem. Rengeteget tanultam abból, amit a pályán művelt és még annak ellenére is, hogy mi soha nem mentünk oválon, biztos vagyok abban, a tőle tanultak is vezettek ehhez a mai naphoz.”

Jules Bianchi az első F1-es versenyző Ayrton Senna 1994-es, imolai tragédiája óta, aki futam közben szerzett halált okozó sérüléseket. A rendkívül tehetséges és szerény pilóta még a 2014-es Japán Nagydíjon ütközött egy, másik autó mentése miatt a pályán tartozó munkagéppel, aminek következtében életveszélyes fejsérüléseket szenvedett és azonnal kómába esett, amiből már soha nem ébredt fel. 

Nyugodjék békében.

   

 

Indy Lights Iowa 115 – Végeredmény

00000000000000023.jpeg

 

 kép: Andersen Promotions