A veteránok uralták az iowai kvalifikációt


IndyCar pályafutása negyvennegyedik pole pozícióját szerezte Helio Castroneves az Iowa Speedway-en.

A Team Penske versenyzője egy héttel ezelőtt még egy buta hiba miatt (az autója nem jelent meg időben a megadott helyen a kvalifikáció előtt) a mezőny végéről volt kénytelen rajtolni, most azonban már az élről várhatja a 300 körös futam rajtját.

A 40 éves brazil 183.480 mph-s kétkörös átlaga révén bizonyult a leggyorsabbnak a 0.894 mérföld hosszú oválon, ezzel pedig nem csak egy újabb Verizon P1 Award matrica került a 3-as számú Dallara-Chevy-re, de a bajnokság szempontjából rendkívül fontos egy bónuszpont is a neve mellett landolt.

Ennek révén Castroneves – aki hat nappal ezelőtt az utolsóként rajtolva küzdötte fel magát a második helyre – máris a bajnoki tabella harmadik helyére jött fel, megelőzve az RLL Racinges Graham Rahalt. A háromszoros Indianapolis 500 győztes versenyzőnek idén már Long Beachen és Alabamában is sikerült kivívnia a rajtelsőséget, győzni azonban eddig még nem tudott a szezon folyamán.

Helio mellől honfitársa, egyben egy másik veterán, a pénteki mindkét szabadedzést megnyert Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) indulhat, aki szintén nem látta még meg elsőként a kockás zászlót a 2015-ös évad során.

A második sorból az összetettet az első futam óta vezető Juan Pablo Montoya rajtolhat a Team Penske színeiben, mellőle pedig legfőbb üldözője, a pontversenyben a második helyen álló Scott Dixon iramodhat a zöld zászló után a Chip Ganassi Racing képviseletében.

A CGR-nek különösen fontos lehet a futam éjszakája Iowában, hiszen ha valamelyik autójuk halad át először a célvonalon, akkor az a csapat fennállásának 100. győzelmét jelentené.

A Team Penske maradék két autója tette ki a harmadik sort Will Power és Simon Pagenaud sorrendben.

Az edzéseken végig, kínosan gyengélkedő Honda legjob eredményét a 2011-es iowai győztes Marco Andretti (Andretti Autosport) érte el hetedik rajthelyével.

A múlt szombaton, Milwaukee-ban idei második futamgyőzelmét megszerzett Sebastien Bourdais szolgáltatta a kvalifikáció egyetlen rázós pillanatát, miután első körében a falnak csapta a 11-es számú Dallara-Chevy-t a pálya 2-es kanyarjában. Az autó szerencsére javítható és a versenyre bevethető állapotban lesz, azonban a franciának Castroneves múlt heti cipőjébe kell lépnie és a mezőny legvégéről megpróbálnia felküzdeni magát az élmezőnybe.

Az Iowa Corn Indy 300 magyar idő szerint vasárnap hajnalban, 2:50-kor veszi kezdetét.

  

00000000000000021.jpeg

  

képek: IndyCar