Pack versenytől tartanak Iowában


Nem, nincs április elseje.

Magyarországon ismét elrendelték a hőségriadót, de azt kell, hogy mondjam, fasorban sem vagyunk szegény Iowához képest.

Az IndyCar aktuális versenyhétvégéjének otthonában már délelőtt is közelebb járt a hőmérséklet a 40 Celsius fokhoz, mint a 35-höz, aminek köszönhetően egyaránt főtt/sült/párolódott az Iowa Speedwayen megjelent valamennyi emberi lény.

Ha a forróság nem lett volna önmagában elég, egyeseket még az Iowára vetülő pack verseny árnyékától (értik, árnyékként vetülő ….. mindegy) is kivert a víz.

Igen, nem vicc. Felmerült a pack verseny lehetősége a kukoricásban fekvő rövidoválon. Ott, ahol eddig még a lekörözéseket sem mindig tudták simán megoldani köszönhetően többek között a pálya 0.894 mérföldes hosszának.

A széria naptárában 2007 óta jelen lévő Iowában korábban soha nem futottak a régi IRL-érára hajazó versenyeket, a jelenlegi aerodinamikai csomag miatt azonban számos pilóta attól tart, hogy az ingerküszöbüket meghaladóan szoros futamra kerülhet sor helyi idő szerint szombat éjjel, ami egy ilyen rövid pályán az alacsonyabb sebességek ellenére is ugyanolyan veszélyes – ha nem veszélyesebb – lehet, mint a superspeedway-eken.

„Nem vagyok nagy rajongója az ilyen stílusú versenyzésnek, de nem mi döntünk” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a múlt hétvégén, Milwaukee-ban győzelmet szerezett Sebastien Bourdais az ESPN-nek. „A versenyzőkkel nem konzultáltak, vagy ilyesmi, a széria pedig önmagát ejtette csapdába az aero kitek által. A leszorítóerő mennyisége, amivel Iowában megyünk egyszerűen őrület.”

Első nekifutásra azonban ebből még vajmi kevés volt megfigyelhető.

Az Iowa Corn Indy 300 első, 45 perces szabadedzését a délutáni hőség kellős közepén rendezték, amelynek idején a lelátókon 42-43 Celsius fokokat is mértek, ebből kiindulva pedig el lehet képzelni, milyen kellemes viszonyok uralkodhattak lent a pályán.

Minekután magát a versenyt este, villanyfényben, hűvösebb körülmények között rendezik, így az időeredményekből nem sok mindenre lehetett következtetni. Olyannyira nem, hogy a tabella felső- és alsóháza között nagyjából 8-10 mph tempókülönbség volt megfigyelhető.

A legjobb tempót 179.218 mph-s átlaggal Tony Kanaan autózta a Chip Ganassi Racing #10 Dallara-Chevy-jével csapattársa, Scott Dixon előtt, aki 179.113 mph-val repesztett leggyorsabb körében.

A harmadik pozícióban az Andretti Autosport bajnok versenyzője, Ryan Hunter-Reay zárt, míg a top 5 Charlie Kimballal (Chip Ganassi Racing) és az idén már két futamgyőzelemnél járó Josef Newgardennel (CFH Racing) egészült ki.

Az összetettet töretlenül vezető Juan Pablo Montoya a hatodik helyet szerezte meg a Team Penske #2 Dallara-Chevy-jével.

A Dale Coyne Racing járművei a 21. és a 24. helyet szerezték meg, előbbit a #19-est vezető Tristan Vautier, utóbbit pedig a #18-ast terelgető, Milwaukee után eléggé elkenődött Pippa Mann révén.

Nem véletlenül emeltük ki a csapatot, hiszen velük kapcsolatos hír, hogy a tervek szerint a francia pilóta marad az autóban a szezon végéig, míg a brit hölgyet Pocono után Rodolfo Gonzalez váltja az idény utolsó két road futamán Mid-Ohión, valamint Sonomában.

A gyártók szempontjából az első edzést a Chevrolet uralta, miután a legjobb tízben kilenc autóval tudták képviseltetni magukat. A Honda becsületét a harmadikként jegyzett Hunter-Reay mentette meg.

  

Iowa Corn Indy 300 – 1. szabadedzés végeredménye:

00000000000000015.jpeg 

 

kép: IndyCar