Végleg lehúzza a rolót a Team Moore Racing


A csapat hivatalosan bejelentette, hogy nyolc Indy Lights szezont követően beszüntetik működésüket.

Conor Daly a Team Moore Racing autójában, Houston, 2013

 

Az IndyCar elsőszámú nevelősorozataként számon tartott Indy Lights nagy reményekkel vágott neki a 2015-ös idénynek. Az Andersen Promotions irányítása alatt álló szériában tizenkét év után először, idén új autó debütált az IL-15 fantázianévre keresztelt Dallara képében, amitől nem titkoltan a bajnokság fellendülését is várták. Az elmúlt szezonok során a Lights tragikus létszámú, nem ritkán tíznél kevesebb résztvevővel rajtolt el a versenyeken, ezért abban reménykedtek, hogy a vadonatúj karosszéria révén több új csapat csatlakozik majd a szériához. Bár az Andersen Promotions tulajdonosa, Dan Andersen még a téli időszak alatt is úgy nyilatkozott, hogy az idei mezőny létszáma akár a húsz autót is meközelítheti, a szomorú valóság azonban nem is áll ennél távolabb.

A két távozóval (Bryan Herta Autosport, Fan Force United) szemben hiába csatlakozott az idei évben három új gárda (Carlin, 8 Star Motorsports, valamint a 2012-es, részidős szereplés után visszatért Juncos Racing) is a Lights-hoz, a futamok képén ez mit sem változtatott, miután tizenkettőnél több autóval még egyszer sem rajtolt el a mezőny.

A 2015-ös szezonban összesen hat gárda jelezte részvételét, köztük a bajnokságban 2007 óta jelen lévő, nyolc futamgyőzelmet szerzett, összetettben egy második (2010 – James Hinchcliffe) és egy harmadik (2012 – Gustavo Yacaman) hellyel  bíró Team Moore Racing is. Anyagi okok miatt azonban ez a csapat végül egyetlen versenyen sem tudott elindulni, mára pedig kiderült, hogy az áthidalhatatlannak minősülő problémák egyben a működésük végét is jelentik.

„Nyolc teljes Indy Lights szezont követően a Team Moore Racing bezárja kapuit” – tudatta a gárda a július 9-én kiadott sajtóközleményében. „Nem voltunk képesek egy teljes szezonos versenyzőt biztosítani a 2015-ös idényre, ezért a csapatnak meg kellett hoznia a befejezésről szóló, fájdalmas döntést. Miután megkaptuk az új autót 2014 végén, 2015 tavaszán pedig egy versenyzőt is szerződtettünk, reménykedtünk abban, hogy folytatni tudjuk a sportot, amit szeretünk. Sajnos azonban a versenyző szponzora nem teljesítette a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségét, mi pedig anyagi támogatás hiányában nem tudtuk őt indítani. Kiterjedt keresést folytattunk egy új, teljes szponzorációval bíró versenyző után, de végül ez nem valósult meg és most itt vagyunk.

Szívből jövő köszönetünket küldjük Tom Woodnak, Kenn Hardley-nak, az IndyCarnak, valamennyi versenyzőnknek (Tom Wood, Jonathan Klein, Travis Gregg, Jeff Simmons, Pablo Donoso, Dillon Battastini, Andrew Prendeville, James Hinchcliffe, Adrian Campos, Jr., Gustavo Yacaman, Victor Garcia, Daniel Morad, Mikael Grenier, Brandon Wagner, Tonis Kasemets, David Ostella, J.P. Garcia, Jimmy Simpson, Conor Daly, Peter Dempsey, Zack Meyer, Vittorio Ghirelli), a csapat valamennyi tagjának és a szponzoroknak, akikkel megtiszteltetés volt együtt dolgozni annyi éven át. Mindez nem vált volna lehetségessé nélkületek. Sok felemelő pillanatunk volt (az első győzelem 2008-ban, Sonomában Pablo Donoso révén, valamint hét további Hinch, Victor és Gustavo álal, a bajnokságban elért második és harmadik helyünk Hinch-nek, valamint Gus-nak köszönhetően), ugyanakkor a mélyben is jártunk, de hát, ez a versenyzés. Nagyon-nagyon sok barátságot kötöttünk és élveztük csodálatos szurkolóink lelkes támogatását. Mindannyian nagyon fogtok hiányozni. A legjobbakat kívánjuk Dan Andersennek, az Indy Lights Presented by Cooper Tires-nek és az IndyCarnak a jövőben. Köszönjük a szép emlékeket.”

A hivatalos sajtóközleményben említésre került, idénre leszerződtetett versenyző nem más volt, mint a mexikói Alfonso ‘Picho’ Toledano, aki a bejelentésre az alábbi, a Team Moore Racingnek címzett Twitter üzenettel reagált.

„Remélem válaszoltok a telefonra és visszaadjátok a pénzem!”írta mikroblogján a fiatal pilóta, amiből kiderül, hogy ha a szponzorai nem is, ő maga viszont nagyon is fizetett az ülésért, amiből végül nem lett semmi.

Szomorú lábjegyzete egy szomorú történetnek.