Teljesül Luca Filippi kívánsága


Július 1-én elérkezik az a nap, amelyre az olasz versenyző már jó ideje várt.

A 29 éves Filippi az idei szezonban a CFH Racing #20 Dallara-Chevy-jét vezetheti valamennyi utcai és road pályán, míg oválokon főnöke, Ed Carpenter indul bevetésre az autóval. Kettejük közül egyelőre Filippinek adatott több sikerélmény, Torontóban pedig IndyCar pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve a másodikként ért célba közvetlenül a gárda teljes szezonos versenyzője, Josef Newgarden mögött, ami egyben a CFHR első, kettős győzelmét is jelentette.

Carpenternek viszont eddig nem termett sok babér, lévén az idei három versenyéből hármat nem tudott befejezni; Indianapolisban és Fontanában baleset, Texasban pedig műszaki hiba miatt.

Mindeközben Filippi egy pillanatra sem titkolta, hogy egyrészt boldog, amiért van szerződése a szériában, másrészt viszont jobban örülne, ha ez a teljes szezonra szólna. Az olasz az utóbbi időben rendesen rápörgött az ovál-témára és többször is hangot adott abbéli szívfájdalmának, hogy hiába van már jelen kisebb-nagyobb megszakításokkal hármadik éve az amerikai open-wheelben, annak legjellegzetesebb pályatípusán még mindig nem rendelkezik tapasztalattal.

Ennek azonban július 1-én egyszer és mindenkorra vége, miután Luca barátunk végre a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy milyen oválpályán repeszteni egy DW12-vel.

A Milwaukee-i futam előtti szabad hetet kihasználva a CFH Racing szerdán az Iowa Speedway felé veszi az irányt, ahol már a jövő évre vonatkozó lehetőségeiket vizsgálva adnak esélyt Filippinek arra, hogy teljesítse élete első ováltesztjét.

„Az oválversenyzés az amerikai autósport jelentős részét képezi, szóval ha benne akarsz lenni, akkor legalább egy próbát érdemes tenni annak érdekében, hogy lásd, milyen” – mondta Filippi, akinek autóját Carpenter készíti majd fel. „Normál esetben szeretem a nagysebességű kanyarokat és olyan változtatásokat eszközölni az autón, amivel a határokat feszegethetem.”

A CFH Racing teljes szezonos versenyzőjének, Newgardennek szerződése az év végén lejár és egyelőre nem tudni, hogy maradni kíván-e a csapatnál. Gyaníthatóan más opciók is felmerülnek az idén már két IndyCar futamgyőzelemnél járó amerikainál, így az őt három évvel ezelőtt felkarolt Sarah Fisher Hartman Racing, valamint az Ed Carpenter Racing házasságából született gárdának sem árt terveket szőni a jövőre nézve.

Nem egyedül köröz majd Filippi az iowai oválon, hiszen rajta kívül ott lesz még az Andretti Autosport utánpótlás-istállójába tartozó, ámde szponzorációs okok miatt idén teljes szezonos szerződés nélkül tengődő ausztrál Matthew Brabham is.