Fontana a számok tükrében


A statisztikák rajongói most el fognak ájulni a gyönyörtől.

Emberemlékezet óta nem kapott annyi publicitást IndyCar verseny – az Indianapolis 500-akat nem számítva -, mint a múlt szombati MAVTV 500.

A kétmérföldes, fontanai oválon rendezett futam még két nappal a leintést követően is a legpörgősebb témák egyikének számít a közösségi médiában, köszönhetően annak a lehengerlően látványos, izgalmakban bővelkedő produkciónak, amit az IndyCar huszonhárom fős mezőnye nyújtott.

Az Auto Club Speedway-en látottak persze, annak rendje és módja szerint, rendesen megosztják a közvéleményt, a virtuális ringben pedig még ezekben a pillanatokban is cséphadaróként osztják az ütéseket a pro és kontra oldal képviselői.

A sokak által az évtized (egyesek szerint egyenesen az évszázad) legjobb versenyeként jellemzett MAVTV 500 a statisztikák terén is kitett magáért. Alább a legérdekesebb számok közül szemezgetünk, amelyekért millió hála és köszönet illeti az IndyCar.com-ot.

  

3. – Ryan Briscoe (Schmidt Peterson Motorsports) idén még csak három versenyt teljesített, mégis a pozícióért végrehajtott előzések listáján a harmadik, valamennyi előzés (beleértve a pitkiállások során történteket is) tekintetében pedig az ötödik helyen áll. Ehhez nagyban hozzájárul a fontanai menetelése, amely során kereken 200 előzést írtak a neve mellé.

    

6 – A KV Racing újonca, Stefano Coletti hat helyet javított az utolsó 25 körben és zárt végül a 12. pozícióban.

 

6 – Eddigi tizenkét fontanai rajtjából Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) idén a hatodik alkalommal végzett dobogót érő helyen.

  

7.77 – A versenyt megnyerő Graham Rahal (RLL Racing) átlagosan ebben a pozícióban teljesítette az ötszáz mérföldes őrület 250 körét.

  

14 – Ennyi versenyző mondhatja el magáról, hogy legalább egy kör erejéig vezetni tudta a MAVTV 500-at. A rekord a 2001-es forduló, ahol tizenkilenc pilóta tudta a futam során az élre verekedni magát.

  

18 – Graham Rahal a rajtpozícióján (19.) összesen tizennyolc helyet javítva látta meg elsőként a kockás zászlót.

 

19 – Utoljára 19 éve fordult elő, hogy egy Rahal és egy Andretti egyszerre állt dobogón. Az 1996-os vancouveri verseny Michael Andretti győzelmével zárult, másodikként pedig Bobby Rahalt intették le. Most, Fontanában pedig ugyebár Graham Rahal zárt az élen, Marco Andretti pedig a harmadik helyet csípte el.

  

21 – Bobby Rahal most már elmondhatja magáról, hogy csapattulajdonosként huszonegy megnyert IndyCar verseny áll a neve mellett. Aktív pilótaként ő maga huszonnégy futamon nem talált legyőzőre pályafutása során.

  

74 – Tony Kanaan Fontanában karrierje hetvennegyedik dobogót érő helyezését szerezte, amivel jelenleg az örökranglista 13. pozícióját foglalja el a négyszeres Indianapolis 500 győztes Rick Mears-szel karöltve.

  

76 – A Chip Ganassi Racing újonca, Sage Karam a MAVTV 500 250 köréből 76 során tudott javítani a pozícióján – a legtöbb alkalommal valamennyi kollégáját figyelembe véve.

  

80 – Nyolcvan alkalommal változott az élen álló személye a verseny során, ami abszolút IndyCar rekord. A korábbi csúcsot a már fentebb említésre került, 2001-es fontanai futam tartotta a maga 73, vezető pozícióban történt változásával.

  

124 – A 2015-ös MAVTV 500-at megelőzően először és addig utoljára a 2008-as St. Petersburgi fordulón tudott Graham Rahal győzelmet szerezni. A két mérföldkő között összesen százhuszonnégy verseny telt el, ami szintén IndyCar rekord.

  

244 – Tony Kanaan június 27-én, Fontanában már zsinórban a kétszáznegyvennegyedik IndyCar rajtját teljesítette.

   

2537 – Összesen ennyi, pozícióért történt előzésnek adott otthont múlt szombaton a fontanai Auto Club Speedway-en. Ebből Kanaan hajtotta végre a legtöbbet, szám szerint 204-et, mindössze néggyel többet, mint a Schmidt Peterson Motorsports beugrója, Ryan Briscoe (200). 

    

3173 – Mindent egybevéve, ennyi előzés történt a MAVTV 500 során.

A 2015-ös IndyCar szezon eddigi tizenegy versenyén 6248 előzést dokumentáltak, aminek 51%-át Fontanában hozta össze a széria mezőnye.

 

  kép: IndyCar