Ryan Briscoe nyerte a MAVTV 500 első edzését


Két Honda nyitott az élen Fontanában.

 

Egyelőre elégedetten dőlhet hátra a mostanság nem éppen pozitív sajtóval bíró japán gyártó, miután a magyar idő szerint szombaton, késő este kezdődő MAVTV 500 első szabadedzésén két autóval is képviseltették magukat a tabella élén.

A fontanai Auto Club Speedway kétmérföldes oválja az elmúlt három évvel ellentétben idén nem az IndyCar szezonzáró versenyeként szerepel, amely változtatás sokak szerint abból az aspektusból nézve sem éppen jó dolog, hogy a kaliforniai nyár pontosan ebben az időszakban tetőzik odaát, ennek révén pedig a térségben nem ritka a 40 Celsius fok körüli hőmérséklet sem. A forróság pedig köztudottan nem éppen nézőcsalogató, ami egy olyan pálya esetében kissé rizikósnak hat, amelynek helye a jövő évi naptárban – annak ellenére, hogy tavaly sor került szerződéshosszabbításra – a pletykák szerint egyáltalán nem vehető olyan biztosra.

Az előrejelzések szerint drámai hőség szerencsére nem várható a MAVTV 500 hétvégéje során, a futam alatt pedig „csak” 30-33 fokra lehet számítani.

A péntek reggeli szabadedzést a Schmidt Peterson Motorsports #5 Dallara-Hondájában a sérült James Hinchcliffe-et várhatóan a szezon teljes hátralévő részében helyettesítő Ryan Briscoe nyerte 217.451 mph-val. Az ausztrál pilóta mögött a második helyen az Andretti Autosport legközelebbi rokona, Marco Andretti végzett 217.316 mph-val, míg harmadikként a Team Penske színeiben egyelőre győzelem nélkül álló Simon Pagenaud zárt 217.134 mph-val.

A helyi idő szerint délelőtt fél kilenckor kezdődött gyakorlás első negyvenöt percében a széria három újoncáé volt a pálya, akik közül az összetett legjobb kört a Bryan Herta Autosportos Gabby Chaves futotta 214.578 mph-val, ami a tizenkettedik pozícióra volt elegendő. A detroiti ámokfutását követően Torontóban büntetésből a Chip Ganassi Racing által partvonalra helyezett Sage Karam a tizenharmadikként végzett 214.449 mph-val, míg a KV Racing Európából érkezett, az oválokkal továbbra is csak ismerkedő Stefano Colettije a tizenkilencedik lett 213.103 mph-val.

Akárcsak az elmúlt két évben, a MAVTV 500 idén is az IndyCar házi Triple Crownjának részét képezi az Indianapolis 500, valamint a poconói ABC Supply 500 mellett.

A „bajnokságon belüli bajnokság” 2013-as visszatértekor még a Fuzzy’s Premium Vodka révén egymillió dollárral gazdagodott volna az a versenyző, aki mindhárom futamot meg tudta volna nyerni.

A TC-nek tavaly óta viszont már csak eszmei értéke van, amelynek megszerzésére az Indy 500 győztes Juan Pablo Montoyának van esélye, aki Fontanában első nekifutásra a kilencedik helyet szerezte meg 215.589 mph-val.

A MAVTV 500 péntek délelőtti szabadedzése problémamentesen zajlott le.

Folytatás magyar idő szerint 21:45-kor, az események pedig szokás szerint élőben követhetőek lesznek a racecontrol.indycar.com-on.

Az IndyCar fontanai történései mellett továbbra is ajánlom mindenki figyelmébe a szintén ezen a hétvégén zajló Goodwood Festival of Speed-et, amelynek minden pillanata élőben látható a USAracing blogon, méghozzá az esemény hivatalos streamjének segítségével. Már a pénteki napon sor került egy eszméletlen világrekordra, úgyhogy mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a világ legjobb autós-motoros dzsemboriját is.

 

mavtv1.jpeg 

 

kép: IndyCar