Pagenaud az élen, Hunter-Reay autót tört Texasban


Simon Pagenaud nyerte a Firestone 600 első szabadedzését a Texas Motor Speedway-en.

 

Az Indianapolis 500 után alig öt nappal rendezett detroiti, utcai duplafordulót követően az IndyCar mezőnye ezen a hétvégén ismét oválon méri össze erejét.

A másfél mérföldes, Fort Worth-i pályán helyi idő szerint szombat este, villanyfényben rendezendő verseny első gyakorlása egyetlen incidenst leszámítva nyugodt mederben zajlott le.

A 75 perces edzés leggyorsabb körét nem sokkal a leintés előtt a Team Penske-s Simon Pagenaud futotta 216.172 mph-val, amely tempó mondhatni csak centiméterekben mérhető előnynek számított a csapattársa, Will Power által összehozott 216.126 mph-hoz képest.

A harmadik pozícióban az AJ Foyt Racing színeiben induló Takuma Sato zárt 216.078 mph-s körének révén, ami egyébként a legjobb Honda autó által produkált átlagsebesség is volt egyben.

A legjobb öt sorrendjét újabb két Chevrolt autó, a Chip Ganassi Racing flottájába tartozó #10 és #9 zárta, előbbi Tony Kanaan-nel, utóbbi Scott Dixonnal a volán mögött.

0073.jpeg

A fentebb említett, egyetlen baleset a 2012-es IndyCar bajnok és 2014-es Indianapolis 500 győztes Ryan Hunter-Reay nevéhez fűződött.

Az amerikai versenyző az edzés félidejénél vesztette el az uralmát járműve felett a pálya 2-es kanyarjában, aminek következtében – több, mint 214 mph-s tempóval – először a külső falnak csapódott, majd onnan visszacsúszva a belsővel is sikerült kontaktust létesítenie.

Bár az ütközés ereje jelentősebbnek volt mondható, az Andretti Autosport pilótája azonban szerencsére egy karcolás nélkül megúszta a kalandot.

Az indianapolisi incidenseket követően az IndyCar módosításokat rendelt el Texasra az autókon lévő aero kitek terén. Ezzel kapcsolatban Hunter-Reay úgy nyilatkozott, a csapatnak egyelőre fogalma sincs, hogy a vele történteknek köze van-e ezekhez a változtatásokhoz.

„Próbálgatunk, tesztelgetünk néhány dolgot. A baleset az első, versenyszimulációnk alatt történt. Nem igazán tudom, hogy mi váltotta ki. […] Azt hiszem, ez volt az első alkalom, hogy a DW12-vel a falban találtam magam oválon. Az egész nagyon meglepett, egyelőre nem tudom, mit gondoljak.”

A poszt írásának pillanatában még nem lehetett tudni, hogy a csapat képes lesz-e versenyzésre alkalmas állapotba hozni a #28 Dallara-Hondát, vagy a 34 éves pilótának a tartalékgéppel kell folytatnia a hétvégét.

A következő program a mezőny számára a Firestone 600 kvalifikációja lesz, amelyet magyar idő szerint 22:15-től a racecontrol.indycar.com-ra kattintva lehet nyomon követni.

 

Firestone 600 – 1. szabadedzés végeredménye:

0071.jpeg