Bourdais nyert, a favoritok betliztek Detroitban


Laposan indult, de később annál inkább felpörögtek az események az IndyCar hétvégi, második versenyén.

 

Eleinte olybá’ tűnt, hogy az időjárási körülmények a széria idei egyetlen duplafordulós hétvégéjének vasárnapi felvonásának sem kegyelmeznek meg.A villámlásokkal kísért esőzés miatt az eredetileg 70 körösre tervezett szombati versenyt 47 kör után kénytelen volt az IndyCar leinteni, ezzel az Andretti Autosportos Carlos Munoz pályafutásának első, főkategóriás győzelmét hozva.

A prognózis másnapra sem sokat javult, amit jól példáz, hogy nem csak a Pirelli World Challenge versenyét kellett eltörölni, de az IndyCar kvalifikációját is sztornózták egyetlen csoportkör után. Ennek legnagyobb kárvallottja az a Sage Karam lett, aki konkrétan megnyerte saját csoportját, így a szabályok szerint már biztosan első soros induló lehetett volna a vasárnapi futamon. A széria azonban végül úgy határozott, hogy az entrant pontok aktuális állása szerint indítják el a mezőnyt néhány órával később, ennek megfelelően pedig a Chip Ganassi Racing részidős pilótájának nem volt más választása, mint lenyelni a békát és megelégedni a huszadik rajtpozícióval. A pole értelemszerűen a bajnokságot vezető Juan Pablo Montoyánál landolt, aki ezzel IndyCar karrierje 17. rajtelsőségének örülhetett.

A változtatások mögött az egyértelmű magyarázatokon kívül – egy esetleges autótörés után nagyon kevés idő áll rendelkezésre a csapatoknak a javítási munkálatokra a verseny kezdetéig – egy sajnálatos esemény is alapjául szolgált.

A Chevrolet Sports Car Classic sötét, esős viszonyok között rendezett szombati futamának legvégén a múlt vasárnap még az Indy 500-on vezető James Davison megcsúszott egy vízátfolyáson és egy korábbi incidens miatt a pályán tartózkodó biztonsági járműnek ütközött. A balesetbe két további versenygép is belekeveredett, de végül egyik pilótának sem esett komolyabb bántódása. Nem volt azonban ilyen szerencsés a biztonsági csapat egyik tagja – egy detroiti tűzoltó -, aki az incidens következtében súlyos belső sérüléseket szenvedett. Innen kívánunk neki mielőbbi jobbulást.

  

Az IndyCar második versenye a Belle Isle Parkban a szombati felvonással ellentétben már az előre meghatározott időpontban kapta meg a zöld zászlót.

A folyamatosan száradó, ámde víztócsákkal továbbra is gazdagon fűszerezett 2.35 mérföld hosszú, 14 kanyarból álló utcai pályán a rajtot a második helyről induló Will Power kapta el a legjobban, azonban a harmadik körben Juan Pablo Montoya visszavette a vezetést és csapattársa előtt tekintélyes előnyt kiautózva – egyetlen kört leszámítva – egészen a 38.-ig nem is engedte ki a kezéből. A kihívásokkal teli körülmények ellenére a futam első fele rendkívül simán alakult; az egyetlen kiemelendő momentumot Sage Karam szolgáltatta még az első szakasz során, amikor a húszéves amerikai egy rendkívüli manővert végrehajtva három autót előzött egyszerre.

Sajnos azonban negatívumból is kijutott, legalábbis Carlos Munoz számára. A kolumbiai pilóta már az ötödik körben búcsúzni kényszerült a további küzdelmektől műszaki hiba miatt, amivel beállt a sorba druszája, a legutóbbi, duplafordulós győztes, Carlos Huertas mögé, aki tavaly houstoni, szombati sikere után másnap szintén  elsőként kényszerült búcsúzni.

Hasonlóan megjárta a Schmidt Peterson Motorsportos James Jakes is. A brit pilótát rögtön az elején a pitbe szólította a csapata, hogy megkíséreljék slick abroncsokon folytatni a versenyt, azonban gyorsan világossá vált, hogy a pályaviszonyok finoman szólva sem teszik még ezt lehetővé. Jakes alig tudta az autóját irányban tartani, többször majdnem falazott, mindeközben jelentős hátrányra tett szert. Végül a 27 éves versenyző Dallara-Hondájára vissza kellett tenni az esőgumikat, de ekkor már egy kör lemaradásban volt a mezőnyhöz képest.

 

 

A verseny képe a 37. körben változott meg. A már szombaton is két teljes pályás sárgát elintéző, Dale Coyne Racinges Rodolfo Gonzalez újra megtalálta a gumibálákat a 4-es kanyarban, ami a napjának azonnali befejezését is jelentette.

Alig másfél körrel a pace car távozását követően újabb két delikvens nem bírt magával és a rendhagyó körülményekkel: az egyaránt immár slickeken haladó Luca Filippi (CFH Racing) a 2-es, Stefano Coletti (KV Racing) pedig a 4-es kanyarban lévő gumifalban kötött ki, de végül mindketten vissza tudtak állni a versenybe.

Ekkor már a kiállásokat követően Conor Daly állt az élen, rövidke IndyCar pályafutása során először. A 23 éves amerikai versenyző a detroiti hétvégét megelőzően csak két futamot teljesített a szériában Főkategóriás debütálására még 2013-ban került sor az Indianapolis 500-on, akkor az AJ Foyt Racing autójával a 31. pozícióból rajtolva végül a 22.-ként zárt két kör hátrányban. A következő lehetőségre egészen idén áprilisig kellett várnia, amikor is az utolsó pillanatban kapta meg a Dale Coyne Racing 18-as számú autóját a Long Beach-i futamra. A last minute szerződésre a hétvége szombatjának reggelén került aláírás, miután kiderült, hogy a Carlos Huertas helyettesítésére igazolt Rocky Moran Jr. az előző napi, második szabadedzésen történt balesetének következtében szerzett sérülése miatt nem tudja vállalni a folytatást. Daly a kvalifikáció előtt csak egyetlen gyakorlást teljesíthetett, ami mondani sem kell, nem kimondottan ideális arra, ha le akarja nyűgözni a csapatokat egy majdani kontraktus reményében. Nem meglepő módon a futamot a 1.7. helyen zárta, az Indianapolis 500-a pedig még ennél is kiábrándítóbban alakult. Az ekkor már a Schmidt Peterson Motorsports autójának volánja mögött ülő amerikai üzemanyagszivárgás miatt még a rajtot jelentő zöld zászlóig sem jutott el.

A sors azonban újra segítő kezet nyújtott Daly számára, csak éppen nem abból az aspektusból nézve, ahogyan azt ő maga szerette volna. A detroiti duplafordulón való ismételt szerephez jutásához ugyanis egyik legjobb barátjának, James Hinchcliffe-nek kis híján fatális végkimenetelű balesete járult hozzá. Miután a kanadai közkedvenc érthető módon nem lehetett ott a futamokon, az SPM úgy döntött, az üresen maradt #5 Dallara-Hondával Daly-t nevezik a két versenyre. Ő pedig egyáltalán nem vallott szégyent.

A futam során tizenkét kört töltött az élen, és bár blokkolás miatt egy alkalommal a versenyigazgatóság a mezőny végére sorolta vissza, még így is sikerült végül a hatodik pozícióban zárnia a detroiti vasárnapot.

 

 

Térjünk azonban még egy kicsit vissza a versenyre. Az 50. körben Josef Newgarden intézett el egy újabb teljes pályás sárgát, majd öt körrel később egy több autós incidens borzolta a kedélyeket. A futam második sorában enyhén szólva is túlbuzgóvá vált Karam nekitaszajtotta az AJ Foyt Racinges Jack Hawksworth-t Coletti #4 Dallara-Chevy-jének. Ganassiék felfedezettje ekkor még megúszta egy figyelmeztetéssel, elkerülhető ütközés miatt azonban a 61. körben a mezőny végére száműzték, majd öt körrel később, ugyanezen vétség ismételt elkövetéséért már áthajtásos büntetést róttak ki rá.

Az érdekes részek azonban az 59., majd a 64. körben történtek, amelyekkor egyaránt két nagycsapat két-két versenyzője landolt a falban. Először a Chip Ganassi Racinges Charlie Kimball passzírozta a 4-es kanyar kerítésébe tulajdon csapattársát, Scott Dixont, majd az ezt követő restart után a Team Penske 50%-án volt a sor.

  

A restart során Sebastien Bourdais – aki az 51 körben, Daly kiállását követően állt az élre – megtartotta a vezetést, mögötte azonban Takuma Sato és Graham Rahal gyorsan letudta Juan Pablo Montoyát, miközben Power is hátrébb esett Simon Pagenaud-nak és Takuma Satónak hála. A helyezkedés során a Dale Coyne Racinghez az Indy 500 után ismét visszatérő Tristan Vautier kívülről próbálta előzni az ausztrált, amelynek során a 19 Dallara-Honda kissé érintette a Penske regnáló bajnokának autóját. Ennek révén Power gyorsan a falban találta magát, magával rántva Helio Castronevest is.

Míg azonban korábban a Ganassi esetnél legalább Kimball folytatni tudta a versenyt, Roger Penske két beosztottjának viszont itt be is fejeződött a nap. Will Power – akinek autójában ráadásul már a futam elején kormánykereket kellett cserélni, mivel a befolyt víz károsította az elektronikát – számára mindez ráadásul azt is jelentette, hogy harminchárom futam után először nem látta meg a kockás zászlót.

Az IndyCar ezt követően rendelte el a futam piros zászlóval való megszakítását, ezzel garantálni próbálva a zöld jelzés alatti befutót. Sokakkal ellentétben én személy szerint üdvözöltem a döntést, pláne a csonka szombati verseny után. (Csak azért kéretik a GWC bevezetéséig nem eljutni. Előre is hálás köszönet ezért.)

A televíziós közvetítésre szánt idő miatt a folytatás ezután már időfutammá vált. A hangsúly innentől fogva az üzemanyagszinteken volt, amelynek fő kárvallottja Juan Pablo Montoya lett, aki viharos gyorsasággal esett vissza a tizedik helyig és csak a végletekig kicentizett vezetésnek köszönhette, hogy autója kibírta a kockás zászlóig.

A piros zászló utáni sprintversenyen Bourdais régi Champ Car formáját idézve, sikerrel tartotta maga mögött Takuma Satót, pályafutása 33. IndyCar győzelmét aratva. A KVSH Racing francia pilótája alatt Montoyához hasonlóan szintén rezgett a léc, olyannyira, hogy még a befutó utánra tervezett ünneplését sem tudta megejteni csontszáraz üzemanyagtankja miatt. Ennek ellenére azért az utolsó, 68. körben, Sato elől menekülve még megfutotta a verseny leggyorsabb körét 1:17.9133-mal.

Bourdais ezzel a 2015-ös IndyCar szezon eddigi nyolc futamának hetedik győztes pilótája lett, dupláznia eddig csak Juan Pablo Montoyának sikerült (St. Pete, Indianapolis 500).

Ha pedig már a számoknál tartunk: ez a KV Racing fennállásának ötödik sikere volt, amellyel egyben az idei hatodik elsőséget szerző gárda is lett.

A végeredményt tekintve figyelemreméltó, hogy a különösen road/street pályákon eddig gyengélkedő Honda autói foglalták el a tabella 2-9. helyeit. Rendben, ebben vaskosan közrejátszottak a káoszba hajló körülmények, de ettől eltekintve a japánok kétségkívül rálelni látszanak a helyes útra, ami csak még inkább izgalmassá teheti a szezon második felének küzdelmeit. Persze ezt lehet költői túlzásnak is tekinteni, lévén a hátralévő nyolc versenyből ötöt rendeznek oválon, kettőt roadon és csak egyetlen egy utcai parádé van hátra, méghozzá jövő héten, Torontóban.

 

A másodikként Sato látta meg a kockás zászlót, ennek megfelelően pedig a rendkívül szimpatikus japán először masírozhatott fel a pódiumra a 2013-as brazil futam óta.

Bourdais és Sato mögött a harmadik pozícióban az RLL Racinges Graham Rahal végzett, aki ezzel idei harmadik dobogós helyezését szerezte. Az összetettben jelenleg egy ponttal Helio Castroneves előtt, a negyedikként álló amerikainak a 60. körben, blokkolásért kapott büntetése értelmében kellett átadnia a helyét Satónak. Rahal emiatt meglehetősen csalódott volt, különösen annak okán, hogy más versenyzőket – köztük az általa példaként felhozott Montoyát – ugyanezért semmivel sem szankcionálták.Ha már fentebb megdicsértük Conor Daly-t, akkor a mezőny egy másik beugróját, Tristan Vautier-t is ki kell emelni. A francia pilóta, aki ezt a hétvégét megelőző, utolsó utcai IndyCar versenyét még 2013-ban, Houstonban teljesítette, fantasztikus vezetéssel az utolsó helyről rajtolva küzdötte fel magát a negyedik pozícióba. Ez az eredmény a Dale Coyne Racing idei első top 10-ét is jelenti.

Ugyanígy szót érdemel még a Bryan Herta Autosport újonca, Gabby Chaves is, miután fiatal kolumbiai IndyCar pályafutása eddigi legjobb eredményét produkálva, a 9. helyen zárt.

A szombati forduló után még négy versenyző mondhatta el magáról, hogy a szezon eddigi valamennyi körét teljesítették, vasárnapra viszont már csak egyedül Marco Andretti rendelkezik 100%-os mérleggel.

A Detroit GP szombati versenye 0.7-es (2014 – 0.8) , a vasárnapi pedig 1.0-s (2014 – 0.7) Nielsen rátát ért el az ABC-n.

A bajnokságot – köszönhetően annak, hogy legfőbb riválisai még hátrébb végeztek – továbbra is Juan Pablo Montoya vezeti 21 ponttal Will Power, és 48 ponttal Scott Dixon előtt.  

0063.jpeg

  

képek: IndyCarEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy