Taylor Swift egyelőre szerencsét hoz Tony Kanaan-nek


Az IndyCar brutálisan szoros menetrendjének köszönhetően esélyünk sem marad arra, hogy még egy kicsit emésztgethessük a múlt vasárnapi Indianapolis 500 eseményeit.

 

A mezőny ezen a hétvégén – négy nappal az embert próbáló versenyt követően – már a detroiti Belle Isle Parkban indul bevetésre, méghozzá az idei szezon egyetlen duplafordulójának keretein belül.

Az utcai pályára mind a Chevrolet, mind pedig a Honda új aero elemeket vet be a minél jobb teljesítmény érdekében, előbbi a sidepodokon, utóbbi pedig az első szárnyakon. Az igyekezet nem is csoda, lévén ezúttal két nap alatt két teljes értékű futam vár rájuk, ergo pontok tekintetében a tét is a duplájára nőtt.

A Detroit GP első szabadedzésének legjobb idejét a Taylor Swift óvó szárnyai – akarom mondani arcképe – alatt vezető Tony Kanaan futotta 1:16:2931-gyel, míg a második helyen, 0.2004 másodperces hátrányban egy másik Chip Ganassi Racing alkalmazott, a részidős Sage Karam zárt. A top öt maradék három pozícióját a Team Penske flottájához tartozó versenyzők tették ki Will Power – Simon Pagenaud – Helio Castroneves sorrendben, az immár kétszeres Indy 500 győztes Juan Pablo Montoya azonban egyelőre csak a tizedikként zárt.

Újítások ide-oda, úgy tűnik utcai pályán továbbra is a Chevrolet van előnyben, amit jól példáz, hogy a leggyorsabb Hondát csak a kilencedik pozícióban találjuk az AJ Foyt Racinges Takuma Sato révén.

Az edzés során három alkalommal kellett belengetni a piros zászlót. Először a CFH Racinges Josef Newgarden pördült meg, majd egy rövidke időre némi törmelék miatt volt muszáj visszaparancsolni az autókat a pitbe. Később meggyűlt a baja még az itt-ott minden korábbi erőfeszítés ellenére továbbra is rettentő hepe-hupás pályával Sage Karamnak, az RLL Racing egy szem full szezonos pilótájának, Graham Rahalnak, a Dale Coyne Racinghez Alabama után visszatérő Rodolfo Gonzaleznekmajd a leintés pillanatában még az AJ Foyt Racing brit ifjoncának, Jack Hawksworth-nek is sikerült az indokoltnál közelebbi kapcsolatot létesítenie a gumifallal.

Folytatás magyar idő szerint 21:00 után a szombati verseny kvalifikációjával, amely még az is lehet, hogy esős körülmények között zajlik le. A program élőben követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on.

 

0045.jpeg 

 

kép: Chip Ganassi Racing