A Team Penske uralta a Detroit GP első időmérőjét


Alig pár perccel az IndyCar detroiti első szabadedzését követően lezúdult az égi állás az ideiglenes utcai pályára.

Az eső rövid ideig tartott, de annál hevesebb volt, ami miatt a betétkategóriák gyakorlására szánt idő is lerövidült. Szerencsére azonban, mire elérkezett a szombati futam rajtsorrendjét eldöntő kvalifikáció ideje, a Nap is rámosolygott az IndyCar mezőnyére – csakhogy kellőképpen pátoszos legyek.

A Roger Penske házi versenyhétvégéjének is tekinthető időmérő első csoportköre nem meglepő módon a Team Penske sikerével zárult, de ennek ellenére a meglepetésekből volt hiány. A legjobb idővel Will Power masírozhatott a kvalifikáció második felvonásába, akit nüansznyi, 0.0018 másodperces lemaradásban Helio Castroneves követett. A harmadik pozíciót az AJ Foyt Racing japán hőse, Takuma Sato szerezte meg a KVSH Racinges Sebastien Bourdais, valamint az Andretti Autosportot képviselő Marco Andretti előtt. Az utolsó, még továbbjutást érő helyen az Indianapolis 500-as beugrását követően Detroitban is lehetőséghez jutó Tristan Vautier zárt a Dale Coyne Racing legnagyobb örömére. Bár attól valószínűleg a gárda nem volt túlságosan feldobva, hogy a lelkes francia egy alkalommal majdnem belepasszírozta magát autóstul a Belle Isle Park falába.

Lógó orral vehette viszont le a sisakját az elmúlt futamokon brillírozó, ezúttal viszont már konkrétan vezethetetlen autójáról panaszkodó Graham Rahal az RLL Racing képviseletében, de sajnálatos módon a gyors körén egy látványos driftet bemutató Tony Kanaan-nek is bezárt a bazár Taylor Swiftestül. Hozzájuk hasonlóan villámgyorsan ‘csak néző’ státuszba avanzsált még Kanaan Chip Ganassi Racinges csapattársa, az Indy 500-on harmadikként leintett Charlie Kimball, CFH Racing road/street felelőse, Luca Filippi, a Schmidt Peterson Motorsports #5 Dallara-Hondáját ezen a hétvégén terelgető Conor Daly, valamint a Bryan Herta Autosport egyszemélyes kommandója, Gabby Chaves is.

A második csoportkör küzdelmei mintegy két perccel a tervezettnél hamarabb véget értek, miután a CFH Racing teljes szezonos versenyzője, Josef Newgarden olyan istenesen a falnak csapta Dallara-Chevy-jét, hogy bármely kaszkadőriskolában kötelező tananyaggá válhatna.

A kvalifikáció soron következő részébe a legjobb időkkel a Team Penske ebbe a körbe beosztott 50%-a, név szerint Simon Pagenaud és Juan Pablo Montoya jutott tovább. A harmadikként a Chip Ganassi Racing saját felfedezettje, Sage Karam verekedte be magát a legjobb tizenkettő közé, csapattársa, Scott Dixon előtt.

A piros zászlónak [is] hála örülhetett még a KV Racinges Stefano Coletti, valamint a Schmidt Peterson Motorsports is fellélegezhetett, hiszen James Jakes révén ők is játékban maradtak.

Ennyi volt viszont a nap az AJ Foyt Racinges Jack Hawksworth, az Andretti Autosport 2012-es bajnoka és 2014 -es Indy 500 győztese, Ryan Hunter-Reay, a szintén AA alkalmazott Carlos Munoz, a Dale Coyne Racinghez Alabama után visszatérő Rodolfo Gonzalez, valamint a már említett Josef Newgarden számára.

0052.jpeg

A legjobb tizenkét autóval lebonyolított szegmensbe nyolc Chevrolet és négy Honda jutott be, ami az elmúlt road/street futamok időmérőit figyelembe véve kimondottan biztató lehet a japánok számára. Még akkor is, ha a pole-ért zajló Fast 6-ben már csak egyetlen emberük maradt talpon.

Senki meg sem lepődik már, ha azt mondjuk, az utolsó felvonásba mind a négy Penske autó tovább verekedte magát, a maradék két helyen pedig Sebastien Bourdais és a Honda-liebling (ezek után pláne az) Takuma Sato osztozhatott.

A pole pozíciót végül Will Power szerezte meg idén már harmadszor, teljes IndyCar pályafutását tekintve pedig harminckilencedik alkalommal, legjobb, Fast 6-es ideje – 1:16:0941 – ráadásul pályacsúcsnak is minősült.

„Új abroncsokon mentem és keményen hajtottam az utolsó körön, mert [a csapat] mondta, hogy Helio és Juan nagyon közel van” – nyilatkozta az ausztrál, aki a vasárnapi, második detroiti versenyen IndyCar pályafutása századik rajtájt teljesítheti. „Fantasztikus munkát végeztünk és ez egy nagyszerű startja a hétvégének. Meglátjuk, milyen varázslatot tehetünk holnap.”

Power mellől Helio Castroneves várhatja a szombati első futam zöld zászlaját, aki ráadásul ezzel az eredménnyel zsinórban nyolcadik, top 5-ös kvalifikációs helyezését szerezte meg. A Penske elsöprő sikerét Sato hiúsította meg, miután szépen csendben belavírozott a második sorba, közvetlenül a friss, kétszeres Indy 500 győztes Juan Pablo Montoya mellé.

Ami az időmérős egyéni rekordokat illeti, nem sokkal marad el Castronevestől a ötödik rajtpozíciót magáénak tudó Simon Pagenaud, miután ő ezzel a hetedik alkalommal vághat neki a versenynek az első öt hely valamelyikéről.

Pagenaud mellé a harmadik sorba, honfitársa, Sebastien Bourdais csatlakozik.

Külön említést érdemel továbbá a Dale Coyne Racing színeiben idei második futamhétvégéjére készülő Tristan Vautier, aki a tizenegyedik pozíciót szerezte meg. A 25 éves francia utolsó utcai IndyCar versenyét még 2013-ban, Houstonban teljesítette, a tavalyi szezonban pedig egyáltalán nem jutott lehetőséghez.

A Detroit GP első futamát – már ha az előrejelzések alapján prognosztizált, villámlásokkal tarkított vihar mégsem érkezik meg – magyar idő szerint szombaton, 21:50-es kezdéssel indítják útjára.

A második, vasárnapi futam kvalifikációját ugyanezen a napon, 17:25-kor rendezik. Itt már csak két csoportkörre kerül, sor amelyek abszolút legjobb idejét elérő autó indulhat az élről. A további rajtpozíciókat a két kör eredménye alapján döntik el: a páratlan helyeket a pole-osé, a párosakat pedig a másik csoport tagjai kapják meg.

 

0053.jpeg 

 

képek: IndyCar