Teljesen felépülhet James Hinchcliffe


Több, mint remek hírek érkeztek a hétfőn életveszélyesen megsérült versenyzőről.

Az IndyCar legfrissebb tájékoztatása szerint Hinchcliffe szerdán elhagyhatta az intenzív osztályt és minden esélye megvan arra, hogy visszanyerje száz százalékos formáját.

A Schmidt Peterson Motorsports pilótája az Indianapolis 500 hétfői edzésnapján szenvedett balesetet Dallara-Hondájának törött felfüggesztése miatt. Az incidens következtében egy acélelem átszúrta a 28 éves kanadai jobb lábát, majd onnan a bal combjába fúródva végül a medencéjében állt meg. A sérülés révén Hinchcliffe már az autójában ülve kritikus mennyiségű vért vesztett és csak a segítségére siető, professzionális mentőcsapat szakértelmének köszönhette, hogy nem vesztette életét már a helyszínen.

„Az állapota folyamatosan javul” – nyilatkozta a versenyző operációjáért felelt dr. Timothy Pohlman. „Konzultálva az IndyCar orvosi stábjával, várakozásaink szerint normál felépülésre lehet számítani.”

Az IndyCar később megerősített, hogy a jobb felfüggesztés lengőkarának meghibásodása vezetett a balesethez. A szóban forgó elemet 2011-ben gyártották és már 14.000 mérföld volt benne.

Hinchcliffe-nek természetesen ki kell hagynia a vasárnapi Indianapolis 500-at. Bár a csapat még nem erősítette meg hivatalosan, de már biztosra vehető, hogy a helyét a 2012-es Indy 500 rajtelsője, Ryan Briscoe veszi át a #5 Dallara-Hondában.

Az IndyCar keddi sajtóközleménye szerint Hinchcliffe visszatérése a versenypályákra „ki van zárva a belátható jövőben”, az SPM társtulajdonosa, Sam Schmidt optimistán mégis úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy a kanadai már az idei szezon későbbi részében autóba ülhet.

A Schmidt Peterson Motorsports-nál kilenc hónap leforgása alatt ez már a második, versenyző életét veszélyeztető baleset volt. Tavaly augusztusban, a fontanai szezonzáró bemelegítő edzésén Mikhail Aleshin szerzett súlyos belső sérüléseket, amikor autója egy, a Chip Ganassi Racinges Charlie Kimballal történt ütközést követően letarolta az Auto Club Speedway kerítését.

Az orosz pilóta szintén teljesen rendbejött, IndyCar karrierjét azonban a külpolitikai helyzet miatt jegelni kénytelen.

 

 kép: IndyCar