Perceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE


Újabb részletek láttak napvilágot a kanadai versenyző hétfői balesetét illetően.

Egyelőre sem az IndyCar, sem pedig csapata, a Schmidt Peterson Motorsports nem nyújtott bővebb tájékoztatást James Hinchcliffe sérülései kapcsán, a RACER magazin azonban saját forrásaira hivatkozva részletes információkkal szolgált a tegnapi incidens körülményeiről.

A megbízható online magazin szerint a 28 éves, négyszeres IndyCar futamgyőztes csak a Holmatro biztonsági csapat gyors reagálásának köszönheti, hogy még ma is közöttünk van.

Hinchcliffe helyi idő szerint hétfő délelőtt, a vasárnap esedékes 99. Indianapolis 500 edzésén szenvedett súlyos balesetet az Indianapolis Motor Speedway 3-as kanyarjában, miután autójában eltört a jobb első felfüggesztés. Szerencsére a pilóta 5-ös számú Dallara-Hondája a pályát szegélyező SAFER falnak csapódott, azonban az   ütközés autóban mért ereje még így is 125 G-nek felelt meg. A magas érték ellenére a horrorisztikus incidens önmagában nem okozott volna komolyabb sérüléseket a 28 éves versenyzőnek, egy elszabadult alkatrészdarab miatt azonban mégis egy potenciálisan fatális szituációban találta magát.

A pilótához közel álló, de anonimitást kérő források szerint – egybecsengve az AP hírügynökség korábbi információival – a baleset során egy acél lengőkar átszúrta Hinchcliffe jobb lábát, majd onnan a bal combja felső részébe fúródott és végül a medencéjénél állt meg. A történtek következtében a kanadai már a baleset helyszínén életveszélyes mértékű vérveszteséget szenvedett.

A segítségére siető, professzionális mentőcsapatnak a sérülést okozó elemet ki kellett vágnia, amely úgymond az autójához szegezte a szerencsétlenül járt versenyzőt. Ezt követően a Holmatro Safety Team nem véletlenül elismert szakembereinek, majd később az érkező mentő személyzetének végül sikerült némiképp stabilizálni Hinchcliffe állapotát.

A versenyzőt azonnal az indianapolisi egyetemi kórházba szállították, ahol életmentő műtéten esett át.

A RACER nem tudott pontos információt közölni arról, hogy mennyi ideig tartott az operáció, a névtelenül nyilatkozó bennfentes szerint azonban a művelet rendkívül kockázatos volt.

„Valószínűleg idén már nem fog versenyezni, de a legfontosabb dolog, hogy azok a nagyszerű emberek megmentették az életét” – nyilatkozta a pilóta egy közeli barátja.

Az SPM társtulajdonosa, Sam Schmidt később úgy nyilatkozott, nagy szerencse volt, hogy a baleset Indianapolisban történt, ahol a pályához nagyon közel található a legközelebbi kórház. Más versenyhelyszínek esetében lehetséges, hogy egy hosszabb út már Hinchcliffe életébe került volna. A csapatvezető szerint az az elem, amely megsebezte versenyzőjét, pontosan az idei szezonban került megerősítésre az IndyCar autóiban.

A pilóta szülei – Tony George, valamint Mark Miles közbenjárása révén – hétfő éjjel, különgéppel érkeztek meg Indianapolisba.

Hinchcliffe-et jelenleg is az intenzív osztályon kezelik, de a körülményekhez képest már jobban van,  és a hírek szerint  folyamatosan kommunikál a családtagjaival, valamint orvosaival.

Arról a poszt írásakor még nem állt rendelkezésre pontos információ, hogy a Schmidt Peterson Motorsports kit indít az 5-ös számú Dallara-Hondában az Indianapolis 500-on.

 

UPDATE: Magyar idő szerint kedd este az IndyCar új hivatalos közleményt tett közzé. Ebben megerősítésre kerül, hogy a tegnapi operáció után Hinchcliffe állapota stabil és javulást mutat, de továbbra is az intenzív megfigyelés alatt marad.

„Szavakkal nem lehet leírni, hogy mennyi hálával tartozom a Holmatro Safety Team-nek” – idézi a közlemény a pilótát. „Azok a srácok, az orvosokkal és a kórházi stábbal együtt az én hőseim. Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire hálás vagyok mindazért a túláradó támogatásért, amit az IndyCar rajongóktól, a családomtól és a többi versenyzőtől kapok. Mi mindannyian egy nagy család vagyunk és ez ma érezhető igazán.”

A baleset bekövetkeztekor a #5 Dallara-Honda több, mint 228 mph-s (367 kmh) sebességgel haladt.

„Stabil és javulófélben van” – mondta a Hinchcliffe operációját végző sebész, dr. Timothy Pohlman. „Érkezésekor az állapota kritikus volt. Úgy gondolom, hogy az IndyCar teljes egészében dicséretet érdemel amiért ennyire törődnek a versenyzőikkel az ilyen szituációkban.”

A széria tájékoztatása szerint Hinchcliffe visszatérése a versenypályákra a belátható jövőben teljesen ki van zárva.

  

 

 

Kapcsolódó:

Újabb súlyos baleset Indianapolisban
125 G-s ütközést úszott meg Hinchcliffe

 

kép: IndyCarPerceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE


Újabb részletek láttak napvilágot a kanadai versenyző hétfői balesetét illetően.

Continue reading „Perceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE”