Perceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE


Újabb részletek láttak napvilágot a kanadai versenyző hétfői balesetét illetően.

Egyelőre sem az IndyCar, sem pedig csapata, a Schmidt Peterson Motorsports nem nyújtott bővebb tájékoztatást James Hinchcliffe sérülései kapcsán, a RACER magazin azonban saját forrásaira hivatkozva részletes információkkal szolgált a tegnapi incidens körülményeiről.

A megbízható online magazin szerint a 28 éves, négyszeres IndyCar futamgyőztes csak a Holmatro biztonsági csapat gyors reagálásának köszönheti, hogy még ma is közöttünk van.

Hinchcliffe helyi idő szerint hétfő délelőtt, a vasárnap esedékes 99. Indianapolis 500 edzésén szenvedett súlyos balesetet az Indianapolis Motor Speedway 3-as kanyarjában, miután autójában eltört a jobb első felfüggesztés. Szerencsére a pilóta 5-ös számú Dallara-Hondája a pályát szegélyező SAFER falnak csapódott, azonban az   ütközés autóban mért ereje még így is 125 G-nek felelt meg. A magas érték ellenére a horrorisztikus incidens önmagában nem okozott volna komolyabb sérüléseket a 28 éves versenyzőnek, egy elszabadult alkatrészdarab miatt azonban mégis egy potenciálisan fatális szituációban találta magát.

A pilótához közel álló, de anonimitást kérő források szerint – egybecsengve az AP hírügynökség korábbi információival – a baleset során egy acél lengőkar átszúrta Hinchcliffe jobb lábát, majd onnan a bal combja felső részébe fúródott és végül a medencéjénél állt meg. A történtek következtében a kanadai már a baleset helyszínén életveszélyes mértékű vérveszteséget szenvedett.

A segítségére siető, professzionális mentőcsapatnak a sérülést okozó elemet ki kellett vágnia, amely úgymond az autójához szegezte a szerencsétlenül járt versenyzőt. Ezt követően a Holmatro Safety Team nem véletlenül elismert szakembereinek, majd később az érkező mentő személyzetének végül sikerült némiképp stabilizálni Hinchcliffe állapotát.A versenyzőt azonnal az indianapolisi egyetemi kórházba szállították, ahol életmentő műtéten esett át.

A RACER nem tudott pontos információt közölni arról, hogy mennyi ideig tartott az operáció, a névtelenül nyilatkozó bennfentes szerint azonban a művelet rendkívül kockázatos volt.

„Valószínűleg idén már nem fog versenyezni, de a legfontosabb dolog, hogy azok a nagyszerű emberek megmentették az életét” – nyilatkozta a pilóta egy közeli barátja.

Az SPM társtulajdonosa, Sam Schmidt később úgy nyilatkozott, nagy szerencse volt, hogy a baleset Indianapolisban történt, ahol a pályához nagyon közel található a legközelebbi kórház. Más versenyhelyszínek esetében lehetséges, hogy egy hosszabb út már Hinchcliffe életébe került volna. A csapatvezető szerint az az elem, amely megsebezte versenyzőjét, pontosan az idei szezonban került megerősítésre az IndyCar autóiban.

A pilóta szülei – Tony George, valamint Mark Miles közbenjárása révén – hétfő éjjel, különgéppel érkeztek meg Indianapolisba.

Hinchcliffe-et jelenleg is az intenzív osztályon kezelik, de a körülményekhez képest már jobban van,  és a hírek szerint  folyamatosan kommunikál a családtagjaival, valamint orvosaival.

Arról a poszt írásakor még nem állt rendelkezésre pontos információ, hogy a Schmidt Peterson Motorsports kit indít az 5-ös számú Dallara-Hondában az Indianapolis 500-on.

 

UPDATE: Magyar idő szerint kedd este az IndyCar új hivatalos közleményt tett közzé. Ebben megerősítésre kerül, hogy a tegnapi operáció után Hinchcliffe állapota stabil és javulást mutat, de továbbra is az intenzív megfigyelés alatt marad.

„Szavakkal nem lehet leírni, hogy mennyi hálával tartozom a Holmatro Safety Team-nek” – idézi a közlemény a pilótát. „Azok a srácok, az orvosokkal és a kórházi stábbal együtt az én hőseim. Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire hálás vagyok mindazért a túláradó támogatásért, amit az IndyCar rajongóktól, a családomtól és a többi versenyzőtől kapok. Mi mindannyian egy nagy család vagyunk és ez ma érezhető igazán.”

A baleset bekövetkeztekor a #5 Dallara-Honda több, mint 228 mph-s (367 kmh) sebességgel haladt.

„Stabil és javulófélben van” – mondta a Hinchcliffe operációját végző sebész, dr. Timothy Pohlman. „Érkezésekor az állapota kritikus volt. Úgy gondolom, hogy az IndyCar teljes egészében dicséretet érdemel amiért ennyire törődnek a versenyzőikkel az ilyen szituációkban.”

A széria tájékoztatása szerint Hinchcliffe visszatérése a versenypályákra a belátható jövőben teljesen ki van zárva.

  

 

 

Kapcsolódó:

Újabb súlyos baleset Indianapolisban
125 G-s ütközést úszott meg Hinchcliffe

 

kép: IndyCarPerceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE


Újabb részletek láttak napvilágot a kanadai versenyző hétfői balesetét illetően.

Continue reading „Perceken múlt James Hinchcliffe élete – FRISSÍTVE”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy