125 G-s ütközést úszott meg Hinchcliffe


Újabb közleményt adott ki az IndyCar sérült versenyzője kapcsán.

 

A széria tájékoztatása szerint James Hinchcliffe-et a helyi egyetemi kórház intenzív osztályán kezelik, miután hétfőn egy több órás operáción esett át. Állapota továbbra is stabil.

A kanadai pilóta a vasárnapi Indy 500-ra felkészítő edzés során vált egy komoly baleset részesévé az Indianapolis Motor Speedway oválján, aminek következtében combsérülést szenvedett.

„Nyilvánvalóan megkönnyebbültünk, hogy James ébren van és túlesett a műtéten” – idézi a hivatalos sajtóközlemény a a Hinchcliffe-et foglalkoztató Schmidt Peterson Motorsports társtulajdonosát, Sam Schmidtet. „Jelenleg ez a legfontosabb dolog számunka és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, ami a teljes gyógyulásához szükséges.”

Mindezidáig sem az IndyCar, sem pedig a csapat nem adott bővebb tájékoztatást arról, hogy pontosabban milyen sérülések juttatták a 28 éves kanadait a 2.5 mérföldes oválról egyenesen az intenzívre. A hallgatás következtében megindultak a találgatások, és több verzió is napvilágot látott a közösségi oldalaknak hála.

A legrelevánsabb információval végül a megbízhatónak tekinthető Associated Press állt elő, amely két anonimitását kérő forrásától úgy értesült, hogy Hinchcliffe lábába az autónak egy darabja fúródott, ami erőteljes vérzéshez is vezetett.

A RACER magazinhoz eljutott számadatok szerint a becsapódáskor mért érték 125 G volt.

 

A Honda az első pillanatban leszögezte, hogy az aero kitjüknek semmi köze nincs a balesethez, bűnösként pedig a törött jobb első felfüggesztést nevezték meg.

„Sokkoló volt” – summázta a DRR/Kingdom Racing versenyzője, Townsend Bell. „A lehető legrosszabb baleset, ami itt megtörténhet veled, ha valami eltörik az autóban éppen akkor, amikor te nagy tempóban haladsz a kanyar kellős közepén.”

Hinchcliffe korábbi csapattársát, az Andretti Autosportos Ryan Hunter-Reay-t is megviselték a látottak.

„Torokszorító” – nyilatkozta az AP-nek a 2014-es Indianapolis 500 győztes. „Borzasztó, egyszerű nem lehet másként gondolni rá.”

A legendás verseny két évvel ezelőtti legjobbja, a jelenleg a Chip Ganassi Racingnél vezető Tony Kanaan azonban igyekszik érzelmileg elvonatkoztatni a sportágban fennálló veszélyektől.

„Minden alkalommal, amikor bepattanunk a versenyautóba és a pályára hajtunk, nem tudjuk, hogy egy darabban jövünk-e vissza, ha valami történik” – véli a brazil. „Ez az, ami megkülönböztet bennünket a többi embertől. Ez az, ami miatt nem mindenki tudja csinálni. Soha sem egyszerű látni egy barátodat megsérülni, vagy elveszíteni, de ezt a sportot mi választottuk. A balesetek megtörténnek. Utáljuk őket, de ez is a munkánk része.”

 

 

Kapcsolódó:

Újabb súlyos baleset Indianapolisban
Perceken múlt James Hinchcliffe élete