Lezajlott a Fast Friday, jöhet az Indy 500 kvalifikációja


Az elmúlt napok drámái után egy igazán nyugodt, ennek megfelelően pedig produktív napot zárt az Indianapolis 500 mezőnye.

Annak ellenére, hogy pénteken eléggé szeles időjárás nehezítette a csapatok munkáját, az eredménylista meglehetősen impozánsra sikeredett. 

A kétnapos kvalifikációt megelőző utolsó edzés, azaz a Fast Friday legjobb tempóját a Team Penske-s Simon Pagenaud produkálta 230.698 mph-val, ami cseppet sem meglepő módon a Május Hónap eddigi legjobbja is lett egyben. A második pozícióban a Chip Ganassi Racinges Scott Dixon végzett 230.655 mph-val, amely körét az új-zélandi ráadásul teljesen egyedül, minden szélárnyéktól mentesen hozta össze. A két pilóta közötti különbség egyébként időben kifejezve alig 0.007 másodpercnek felelt meg.

A hatórás edzés során a már említett Pagenaud-n és Dixonon kívül még Tony Kanaannek (Chip Ganassi Racing), Marco Andrettinek (Andretti Autosport/mph), Will Powernek (Team Penske) és Sage Karamnak (Chip Ganassi Racingmph) sikerült 230 mph-nál gyorsabb kört futnia. Mint ebből – vagy a lenti táblázatból – kiderül, a hatosfogatba csak egyetlen hondás tudtabeverekednie magát Andretti 3.0 személyében.

Dixonon kívül még két versenygép szárnyalta túl szélárnyék nélkül is a 230 mph-s álomhatárt, méghozzá Power 1-es számú és Karam 8-s számú Dallara-Chevy-je.

Az edzés során semmiféle baleset, vagy műszaki probléma nem borzolta a kedélyeket.

A főszerep innentől fogva a kvalifikációé, amely az alábbi – tavaly bevezetett – szisztéma szerint kerül megrendezésre:

Szombaton a versenyen már biztosan részt vevő harminc autó kilétét döntik el, tehát az utolsó három rajthelyért még vasárnap is meccselhet a – tekintve, hogy 34 nevező van idén – négy legrosszabb átlagot produkáló.

A pályára lépés sorrendje sorshúzással került eldöntésre.

A kvalifikációs kísérletek során minden autónak minimum egyszer pályára kell gördülnie, de természetesen aki úgy érzi, újra próbálkozhat eredménye javításának érdekében. 2014 óta azonban a plusz kísérletek már nem vonják maguk után a korábban elért, négykörös átlagtempók kötelező törlését.

A szombati napon nem dől el tehát egyetlen rajtpozíció sorsa sem, pusztán a versenyen már biztos résztvevő harminc autó kilétére derül fény, míg a leggyorsabb kilenc pedig automatikusan bejut a vasárnapi Fast 9-ba, ahol végül az első három sor felállása mellett a pole pozíciós kilétére is választ kapunk majd.

Ami a pontozást illeti, az itt kialakult sorrend alapján a leggyorsabb neve mellé 33  pontot írnak jóvá, innentől fogva pedig ahogyan haladunk hátrafelé, úgy csökken egyesével a kapott egység. Vagyis, a második helyen álló 32, a harmadik 31, a negyedik 30 – és így tovább – ponttal gazdagodik. Nem rossz ötlet ez abból az aspektusból nézve, hogy így legalább a Fast 9-ba való bejutás mellett még egy komoly tétje is lesz a napnak.

Vasárnap a mezőny nekiveselkedhet a rajtpozíciókért való harcnak. A szombati nap eredményei alapján, fordított sorrendben tehetik meg négykörös kvalifikációs kísérleteiket a résztvevők, miután pedig kialakult a 10-30. helyek sorsa, következhet a szombaton a 31., van annál rosszabb pozíciókban végzett járművekkel az utolsó sorért való harc, ahol az is kiderül, hogy melyik lesz az az egy autó, amelytől itt búcsúzunk. Míg az előzőben csak egy,  addig 11. sorért zajló szegmensben már több kísérletet is tehetnek az autók.

Végül pedig a Fast 9-é a főszerep – ahogyan már fentebb említésre került – a szombati nap kilenc leggyorsabb versenygépével.

Ezen etap során további kilenc (a pole-osnak 9, a másodiknak 8, a harmadiknak 7 stb.) bónuszpont kerül majd kiosztásra. Maximálisan tehát 42 pont szerezhető a kétnapos kvalifikáció során. Ez tavaly Ed Carpenternek sikerült is, miután szombaton a leggyorsabb négykörös átlagot autózta, majd vasárnap a rajtelsőség is az övé lett.

Az IndyCar bajnoki címének szempontjából minden egyes pontocska számít, így nem csak a – szezonzáró sonomai forduló mellett – duplapontos Indianapolis 500 szempontjából lesz tétje ennek a hétvégének. Alig várjuk.

 

 

Kvalifikáció a 99th Indianapolis 500-ra (magyar idő szerint)

 

1. nap – május 16. szombat

Verizon IndyCar Series kvalifikáció (33 fős mezőny kialakulása): 16:45 – 23:50*

* – az esőzések miatt egy órával csúszik a program, tehát a kvali 18:25-kor veszi kezdetét

 

2. nap – május 17. vasárnap

Verizon IndyCar Series kvalifikáció (10-30. rajthelyekért): 16:00 – 18:15
Verizon IndyCar Series kvalifikáció (31-33. rajthelyekért): 18:45 – 19:30
Verizon IndyCar Series kvalifikáció (Fast 9): 20:00 – 20:45

  

A program táblázatos formában követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on.
Link az élő streamhez a blog Facebook oldalán lesz posztolva a kvalifikáció előtt.

 

  

A Fast Friday végeredménye:

 

nn16.jpeg

 

A 99th Indianapolis 500 május 11-15-ei edzésnapjainak kombinált eredménye:

nn15.jpeg