Simona de Silvestro autója megint tüzet fogott


IndyCar pályafutása során immár harmadszor került szó szerint forró helyzetbe Simona de Silvestro.

 

Az idei Indy 500-ra az Andretti Autosport színeiben nevezett svájci 29-es számú Dallara-Hondája a legendás verseny második edzésnapján, alig kilenc kör megtételét követően borult lángba az Indianapolis Motor Speedway 2.5 mérföldes oválján. A 26 éves pilóta szerencsére sértetlenül hagyta el az egyre inkább egy tűzgolyóra emlékeztető autóját, az edzés azonban érthető módon véget ért a számra.

De Silvestro az eset után úgy nyilatkozott, először csak annyit észlelt, hogy az autó nem vált megfelelően felfelé az egyenesben, majd hamarosan a lángcsóvákat is meglátta a visszapillantó tükrében.

Az első hírek szerint motorhiba történt, az Andretti Autosport és a Honda későbbi tájékoztatása szerint azonban üzemanyag szivárgás váltotta ki az ijesztő incidenst.

„Úgy tűnik, a tűz állandóan követ engem” – mondta a 26 éves versenyző utalva arra, hogy már a harmadik alkalommal borult lángba úgy, hogy ő még a volán mögött ült.

De Silvestro először 2010-ben, a Texas Motor Speedway-en szenvedett komoly balesetet, aminek következtében jobb keze csúnyán megégett. Az incidens többek között a biztonsági személyzet lassú reakcióideje miatt is bekerült a köztudatba, akik kimondottan kényelmes tempóban eredtek a lángoló autójába beszorult versenyzőnő segítségére.

Egy évvel később – akárcsak most- , az Indianapolis 500 egyik edzésén a Simona által vezetett 78-as számú HVM Racing gép műszaki hiba következtében kormányozhatatlanná vált, a levegőbe emelkedett és nagy erővel a pályát szegélyező falnak csapódott. De Silvestro ezúttal mindkét kezén másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, ennek ellenére azonban a tartalékautóval sikerült kvalifikálnia magát a versenyre, melyet végül szintén meghibásodás miatt a negyvennegyedik körben feladni kényszerült.

A mostani eset nem csak abban különbözik a korábbiaktól, hogy de Silvestro ezúttal egy karcolás nélkül megúszta a kalandot, de sajnos abban is, hogy az Andretti Autosport nem rendelkezik tartalékautóval a svájci számára.

Bizakodásra ad azonban okot, hogy a 29-es Dallara-Honda nem ütközött a fallal és nem tört el rajta semmi létfontosságú elem.

„Remélhetőleg a csapat olyan gyorsan össze tudja rakni, amennyire csak lehetséges” – mondta csalódottan de Silvestro, aki kétes véget ért Forma-1-es kitérője után idén tért vissza az IndyCarba, mint az Andretti Autosport részidős versenyzője. „Idegesítő, mivel ez nagy mértékben visszavet bennünket. Készen álltunk arra, hogy hosszabb etapokat fussunk, most viszont nem tudjuk ezt végrehajtani.”