Beperli az IndyCart a St. Petersburgben megsérült rajongó


Az IndyCar szezonnyitó versenyhétvégéje során súlyos fejsérülést szenvedett Brigitte Hoffstetter kártérítési pert indít az IndyCar, a verseny promóteri tisztségét ellátó Green Savoree, valamint a kerítést biztosító Smith Industries ellen.

 

A széria március 29-ei nyitófutamán egy, a Bryan Herta Autosport 98-as számú, Gabby Chaves által vezetett Dallara-Hondájáról származó alkatrészdarab az utcai pályát szegélyező kerítés felett átrepülve eltalálta a gyanútlanul arra sétáló Hoffstettert, aki az eset következtében koponyaalapi törést szenvedett.

Az akkor hathónapos terhes Hoffstetter jogászai már a verseny után tudatták St. Petersburg vezetését arról, hogy jogi lépések megtételét fontolgatják, mondván a város mulasztást követett el, mivel az esemény nem a kellő körültekintéssel, az elvárt biztonsági követelmények betartásával került lebonyolításra, miután nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy megvédjék a helyszínen lévő embereket az olyan veszélyes szituációktól, mint amilyet a levegőben repülő törmelékek is jelentenek.

Az IndyCar akkori sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, emellett pedig a segítségüket is felajánlották a Hoffstetter család számára.

Ennek ellenére Mrs. Hoffstetter ügyvédei május 8-án, pénteken hivatalosan is benyújtották a perindításhoz szükséges dokumentumokat a Pinellas megyei bíróságon. A nő vádjai szerint az IndyCarban idén debütált aerodinamikai elemek rendkívül veszélyesek voltak, a nézőket pedig erről nem tájékoztatták megfelelően.

Bár a belépőjegyek hátoldalán minden alkalommal feltüntetik, hogy annak tulajdonosa a megvásárlásával elfogadja a versenypályákon jelenlévő kockázatokat, azonban ez a kitétel olyan esetekben könnyedén támadható, amikor pl. egy nézőt a számára kijelölt, biztonságosnak ítélt zónában ér sérülés az autók által.

Az IndyCar egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.