Jogi lépéseket tesz az IndyCar szezonnyitóján megsérült néző


A széria idei első, St. Petersburgi fordulóját követően a legtöbb híradás nem a versenyzésről, valamint a végeredmény elemzéséről, sokkal inkább az autókról leszakadó alkatrészekről szólt.

A probléma gyökerét a szériában idén debütáló, új aerodinamikai elemek adták, amelyek már a legkisebb kontaktok hatására is leváltak a versenygépekről. Bár mind a Chevrolet, mind pedig a Honda aero kitjeivel futó autók érintettek voltak, a leghangsúlyosabb amortizációt azonban a japánok kötelékébe tartozó járművek szenvedték el. Ennek eredményeképpen az IndyCar nyomatékosan felszólította a gyártókat, hogy biztonságtechnikai okokból a mostani hétvégén megrendezendő, louisianai versenyre erősítsék meg a szóban forgó elemeket az autókon.

Mindez azonban nem nyújt vigaszt Brigitte Hoffstetter számára, akit két héttel ezelőtt a fején talált el egy, a lelátók felett átrepülő, valószínűsíthetően a Bryan Herta Autosportos Gabby Chaves Dallara-Hondájáról leszakadó alkatrészdarab. A – mint mostanra kiderült – hathónapos terhes nő az incidens során súlyos koponyatörést és pontosan nem definiált hátsérülést szenvedett, aminek következtében hosszadalmas kórházi kezelésre szorult.

Mrs. Hoffstetter ügyvédei négy nappal a történteket követően, a floridai törvényeknek megfelelően hivatalos levélben tájékoztatták St. Petersburg vezetését arról, hogy fél éven belül pert kívánnak indítani a város ellen gondatlanság és mulasztás miatt.

A Tampa Bay Times értesülései szerint a sértett jogi képviselői, Justin C. Johnson és Christopher M. Rotunda azzal érvelnek, hogy St. Petersburg nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az esemény a kellő körültekintéssel, az elvárt biztonsági követelmények betartásával kerüljön lebonyolításra, miután nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy megvédjék a helyszínen lévő embereket az olyan veszélyes szituációktól, mint amilyet a levegőben repülő törmelékek is jelentenek.

Az ügyvédek ezen a héten már benyújtottak igényüket a Mrs. Hoffstettert megsebesítő alkatrészdarab iránt abból a célból, hogy ennek segítségével bizonyosodjanak meg arról, vannak-e az ügynek további felelősei, valamint bővíthető-e a potenciális veszélynek kitett személyek köre.

A város egyik sajtószóvivője, Mike Puetz azonban arról tájékoztatta a médiát, hogy a kérdéses darab nincs az ő birtokukban. Elmondása szerint a baleset után egy hivatalos személy fényképet készített róla, azonban magát az elemet utána átadták az IndyCarnak.

Ezt a széria kommunikációs igazgatója, Mike Kitchel is megerősítette:

„Az IndyCar birtokában van az a darab, amelyről úgy vélik, köze volt az incidenshez és természetesen elérhetővé tesszük ezt a hölgy ügyvédei számára, ha igényt tartanak rá.”

A széria már közvetlenül a történtek után felajánlotta mindennemű segítségét a hatóságok, valamint Hoffstetterék számára is.

A család egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.