Az IndyCar és a NASCAR is kiáll a melegek jogai mellett


Az elmúlt napokban Egyesült Államok-szerte nagy port kavart az az Indiana államban elfogadott, a vallásszabadságot úgymond helyreállító törvény, amely sokak szerint valójában a homoszexuálisok diszkriminációját segíti elő.

A republikánus vezetés által benyújtott, majd minden demokrata tiltakozás ellenére végül zöld jelzést kapott törvény értelmében a polgárok jogot kaptak arra, hogy vallásos meggyőződésükre hivatkozva utasítsák vissza bizonyos személyek foglalkoztatását, vagy akár tagadjanak meg tőlük szolgáltatásokat.

A vallásszabadságot helyreállító törvény a közvélemény jelentős része szerint legális platformot biztosít az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek hátrányos megkülönböztetésére. A tüntetők szerint a Mike Pence kormányzó által tűzön-vízen keresztül vitt szabályozás mögött a melegházasságok legalizálásának egyre növekvő tendenciája húzódik meg.

Erre jó példa, hogy bár az elmúlt közel három évtizedben számos szövetségi államban életbe lépett a vallási meggyőződés mindennapi életre való kiterjesztéséhez jogi hátteret biztosító törvény, azonban Indiana az első, amely az egyneműek legális házasságkötését követően született meg.

A törvényjavaslat elfogadása a sportvilágban is komoly indulatokat generált.

A dél-kaliforniai egyetem sportigazgatója, Pat Haden Twitter profilján jelentette be, hogy személyes indíttatásból távol marad a College Football Playoff Indianában esedékes mítingjétől:

„Büszke édesapja vagyok egy meleg fiúnak. Az ő iránti tiszteletből nem veszek részt a CFP e hétvégi bizottsági ülésén Indy-ben.”

Nem sokkal Haden állásfoglalását követően University of Connecticut elnöke, Susan Herbst hivatalos sajtóközlemény formájában az elsők között reagált a bejelentésre és közölte, hogy az intézmény férfi kosárlabdacsapata nem fog részt venni az egyetemi bajnokság rájátszásának utolsó fordulóján, a Final Four-on amelynek idén az indianai Lucas Oil Stadium ad otthont.

Az egykori NBA szupersztár, Charles Barkley sem hagyta szó nélkül a történteket és élesen támadta a törvényt:

„A diszkrimnáció minden formája elfogadhatatlan számomra. Amíg melegek jogait sértő törvény van életben bármely államban, addig olyan nagy horderejű eseményeket, mint a Final Four és a Super Bowl nem lenne szabad ezekben az államokban, városokban megrendezni.”

Az Indiana Pacers élő legendája, Reggie Miller szintén elítéli a lépést:

„Soha nem voltam túlságosan benne a politikában, de mélységesen csalódtam választott otthonomban, Indianában, hogy a 101-es számú szenátusi törvényjavaslat elfogadásra került. Mindig is az egyenlőség mellett álltam, nem számít a bőrszíned, a nemed, vagy a szexuális beállítottságod. Mindannyian ugyanolyan emberek vagyunk, csodálatos teremtmények.”

Az NBA, a WNBA, valamint az Indiana Pacers közös sajtóközleményben reagáltak a kialakult helyzetre:

„A kosárlabda, mint játék alapja régóta az integráción és a kölcsönös tiszteleten alapszik. Mi ezután is biztosítjuk ezt a szurkolóinknak, játékosainknak és alkalmazottainknak, akiket továbbra is szívesen látunk az NBA és a WNBA eseményein Indianában és bárhol máshol is.”

xk9r8461.jpg

Indiana állam egyik leghíresebb létesítménye az Indianapolis Motor Speedway, amely természetesen idén is otthont ad az Indianapolis 500-nak, majd két hónappal később, júliusban a NASCAR mezőnyét is vendégül látja.

A NASCAR alelnöke, Brett Jawkes sajtóközlemény formájában ismertette a szervezet álláspontját a vallásszabadságot helyreállító törvény kapcsán:

„A NASCAR csalódott az Indianában elfogadott legutóbbi törvény miatt. Nem fogjuk sem magunkévá tenni, sem pedig a részesévé válni a kirekesztésnek és az intoleranciának. A sportunkban elkötelezettek vagyunk a sokszínűség, valamint az egyenlőség irányába, és továbbra is szívesen látjuk a résztvevőinket, valamint rajongóinkat a rendezvényeink során Indiana államban, és bárhol, ahol versenyzünk.”

Az IndyCar anyacége, egyben az Indianapolis Motor Speedway-t tulajdonló Hulman & Company sem maradt sokáig adós a hivatalos állásfoglalásával:

„Az elmúlt 105 év során az Indianapolis Motor Speedway rajongók milliói iránt kötelezte el magát, akik az amerikai versenyzés valódi szellemiségét ünnepelték” – tudatta a pálya elnöke, Doug Boles. „Az IMS továbbra is tiszta szívvel üdvözöl mindenkit – alkalmazottakat, résztvevőket és szurkolókat -, hogy megosszuk lelkesedésünket a motorsport iránt.”

A 2015-ös Indianapolis 500 május 24-én, fennállása során 99. alkalommal kerül megrendezésre, míg a NASCAR másodosztályát képező Xfinity Series július 25-én, a királykategória, a Sprint Cup pedig július 26-án kapja meg a zöld zászlót.

 

 képek: IndyCar, IMS