Takuma Sato hiúsította meg a totális Team Penske offenzívát


Will Power egyelőre azonban veretlen St. Petersburgben.

Az IndyCar 2015-ös bajnokának mérlege eddig kettőből kettő, már ami a szezonnyitó versenyhétvége edzéseit illeti.

A Team Penske jellegzetes tekintetű ausztrálja több, mint egy tizedet javítva pénteki legjobb idején, 1:01:3621-ell zárta az élen a szombat délelőtti gyakorlást.

Nem csak Power várhatja azonban viszonylag nyugodtan a magyar idő szerint este kilenc után kezdődő kvalifikációt, hanem Roger Penske komplett alakulata. A kvartett már a tegnapi napon megmutatta, hogy nem véletlenül tartották őket a holtidény során a 2015-ös IndyCar szezon legnagyobb esélyeseinek, ma pedig erre ha lehet még rátettek egy lapáttal. A fennállása során először négy autóval induló gárda teljes legénységével bejutott a legjobb ötbe, bár Juan Pablo Montoya tegnapi „panasza”  [újságírók arról kérdezték a 2000-es Indy 500 győztest, szerinte mit lehet kiolvasni abból, hogy a Team Penske az 1.-2.-3. helyeken zárt az első edzésen, mire JPM csak annyit válaszolt, hogy „Azt, hogy nem vagyunk 1.-2.-3.-4.-ek”] sajnos ma sem lelt megoldásra, miután ismét nem jött össze az első négy pozíció zsinórban besöprése. Power mögött 0.1214-gyel a Team Penske friss szerzeménye, Simon Pagenaud végzett, míg harmadikként Helio Catroneves fejezte be a gyakorlást. A csapat számára fentebb felvázolt, tökéletes eredmény pedig ironikus módon pont a kolumbiai sztárjuk miatt nem jött össze, akit a tavalyi pole pozíciós Takuma Sato szorított le a negyedik helyről. Az AJ Foyt Racing közkedvelt japánja ezzel együtt a legjobb hondás is lett, a top tízben azonban még így is 7-3 arányban képviseltették magukat a Chevrolet aero kitjeivel és erőforrásaival versenyző autók. Nem csak az élmezőnyben, de a komplett tabellán is egyelőre az amerikai gyártó áll előnyben, amit jól példáz, hogy az első tizennyolcban tizenkét Chevy található, az utolsó hat helyen kizárólag Honda partnerek osztozkodtak.

Az edzés jelentősebb incidens nélkül zajlott le. Mindössze két alkalommal kellett beinteni a piros zászlót, először a KVSH Racinges Sebastien Bourdais, majd a Chip Ganassi Racing üdvöske Tony Kanaan miatt, azonban szerencsére egyikük járművén sem esett egy karcolás sem.

A hétvége eddigi két edzésének kombinált eredménye alapán [a pénteki második gyakorlás a heves esőzés miatt elmaradt] az IndyCar összeállította a kvaifikáció csoportbeosztását, amely következőképpen néz ki:

 

A csoport: Simon Pagenaud, Takuma Sato, Ryan Hunter-Reay, Graham Rahal, Charlie Kimball, Tony Kanaan, Stefano Coletti, Luca Filippi, Josef Newgarden, Jack Hawksworth, Simona de Silvestro, Francesco Dracone

B csoport: Will Power, Helio Castroneves, Juan Pablo Montoya, Scott Dixon, Charlie Kimball, Carlos Munoz, Sage Karam, Marco Andretti, James Hinchcliffe, James Jakes, Carlos Huertas, Gabby Chaves

 

Az időmérő kb. 21:00-kor veszi kezdetét és a racecontrol.indycar.com-on követhető figyelemmel, ezúttal is élőképpel.

 

 petep3.jpeg 

 

kép: IndyCar