AJ Allmendinger bevállalná a dupla kihívást


A NASCAR Sprint Cup pontversenyében négy forduló után jelenleg az ötödik helyen álló amerikai a FOX Sports kérdésére elmondta, szívesen nekivágna a híres-hírhedt májusi duplázásnak.

 

Az Indianapolis 500, valamint a NASCAR Charlotte-i Coca-Cola 600-a egyazon napon, de néhány óra különbséggel kerül megrendezésre, mindeddig pedig csak öt olyan pilóta akadt ,akik megkísérelték a két futam teljes, 1100 mérföldes versenytávjának teljesítését. A legsikeresebb próbálkozás Tony Stewart nevéhez fűződik még 2001-ből, amikor a későbbi háromszoros Cup bajnok nem, hogy – máig egyedülálló módon – mindkét versenyt befejezte, de Indianapolisban hatodik, Charlotte-on pedig a harmadikként zárt.

Legutóbb Kurt Busch vágott neki az embert próbáló megmérettetésnek, aki az Andretti Autosport színeiben a hatodik helyen ért célba a 2014-es Indianapolis 500- on – ami egyébként pályafutása első open-wheel futama is volt egyben -, a Coca-Cola 600 azonban már nem alakult ilyen jól, miután motorhiba miatt idő előtt fel kellett adnia a küzdelmet. A 2004-es Cup bajnok korábban úgy tervezte, idén is bevállalja a kihívást, azonban a körülötte kialakult jogi hercehurca miatt erre mégsem kerül sor. Bár a delaware-i ügyészség úgy látta, nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a volt barátnője által családon belüli erőszakkal vádolt 37 éves versenyzőt bíróság elé állítsák, az elmúlt hónapok történései miatt azonban Busch minden figyelmét NASCAR karrierjének szeretné szentelni, amibe így nem fér bele az Indy 500.

Akad azonban egy másik pilóta, aki szívesen megpróbálkozna a dupla kihívással, méghozzá nem más, mint a szintén balhés múlttal rendelkező AJ Allmendinger. Az egykori Champ Car sztár stock-car karrierje elé három évvel ezelőtt komoly akadály gördült, miután megbukott a NASCAR kötelező doppingtesztjén. A fiaskót követően a Team Penske azonnali hatállyal kirúgta NASCAR csapatából, azonban teljes mértékben mégsem vették le a kezüket róla, hiszen a 2013-as szezonban lehetőséget biztosítottak számára ahhoz, hogy régi közegében, az open-wheelben mérethesse meg magát. Az IndyCar visszatérés enyhén szólva is mérsékelten sikeresnek bizonyult, a mélypontnak pedig kétségkívül a detroiti duplaforduló bizonyult, ahol két futam alatt összesen egy kört sem tudott megtenni. Debütáló Indianapolis 500-a azonban várakozáson felüli volt: a kvalifikáción az ötödik rajthelyet szerezte meg, huszonhárom körön át vezette a versenyt, a kockás zászlót pedig végül a hetedikként látta meg. Nem csoda tehát, hogy Allmendinger szívesen visszatérne a világ legrégebbi futamára.

Nem tudhatod, soha ne mondd, hogy soha” – válaszolta a 33 éves amerikai a FOX Sports indianapolisi visszatérését firtató kérdésére. „Az egyetlen gond, hogy el voltam kényeztetve amiért Roger Penske-vel vághattam neki [az Indy 500-nak] életemben először. Csak akkor indulnék megint, ha lehetőségem lenne arra, hogy megnyerjem a versenyt, mivel az élen haladni Indy-ben olyan érzést, amilyet korábban még soha nem tapasztaltam. A szívem erősen dobogott, remegtem az autóban…. Megint meg akarom ezt tapasztalni, szóval, ha adódik rá megfelelő lehetőség, szívesem belevágnék.” 

A jelenleg a JTG Daugherty Racing színeiben, a NASCAR Sprint Cupban versenyző Allmendinger azt is elismerte, hogy az Indy-Charlotte duplázás már felmerült lehetőségként a csapaton belül is.

„Ami duplázást illeti, a klassz dolog, hogy Tad [Geschickter, társtulajdonos] azt mondta, ő teljes mértékben nyitott lenne rá, a szponzorok pedig szintén szívesen beleugranának. Szóval, ha megfelelő alkalom kínálkozik, akkor a válaszom igen. Jelenleg azonban a 47-es autó csapatára fókuszálok, ez az a hely, ahol lenni akarok.”

 

 kép: IndyCar