Simona: Fizikálisan az IndyCar sokkal megerőltetőbb az F1-nél


Az IndyCar hét eleji, Barber Motorsports Parkban rendezett tesztjén egy versenyző kivételével a szezonnyitó St. Petersburg-i futam valamennyi résztvevője pályára léphetett.

Az egyetlen hiányzó az Andretti Autosporthoz egyelőre csak az idény első fordulójára bejelentett Simona de Silvestro volt, aki a kétnapos eseményen mindössze nézőként volt jelen. Nem kell azonban már sokáig várnia a svájcinak arra, hogy a cseppet sem meglepő módon meghiúsult Forma-1-es kitérőjét követően ismét IndyCar autóba pattanhasson, hiszen hétfőn, a Sebring International Raceway-en ő is pályára viheti Andrettiék vadonatúj Honda aero elemekkel felvértezett Dallaráját.

„Miután láttam a többieket vezetni Barberen, izgatottan várom, hogy én is autóba ülhessek” – nyilatkozta de Silvestro. „Versenyzőként nagyon idegesítő, ha csak nézheted, amint mások tesztelnek, miközben az egyetlen dolog, ami akarsz az az, hogy magad is ott lehess. Alig várom, hogy én is pályára léphessek, hiszen már több, mint egy év eltelt azóta, hogy utoljára Indy autót vezettem.”

Simona tavaly februárban csatlakozott a Sauber F1 Team-hez, mint „kapcsolódó versenyző”, az általa vitt eurómilliókért cserébe pedig a csapat egy speciális felkészítőprogramot kreált számára, amelynek végén – mint később kiderült, mézesmadzagként a további banki átutalások reményében – versenyzői üléssel is ámították. Ennek részeként de Silvestro fizikai tréningje is jelentős mértékben módosult, mivel az IndyCar gépekkel ellentétben a szervóval rendelkező F1-es autók vezetéséhez sokkal inkább szükségeltetik állóképesség, mintsem izomerő. Miután azonban a svájci pénze elfogyott, a nemrég még fél lábbal a sitten lévő Monisha Kaltenborn gárdája rögtön útilaput kötött a talpára, a leányzó Forma-1-es légvára pedig összeomlott. Simona ősszel visszatért az Államokba és onnantól ismét bőszen hangoztatja, hogy az ő otthona tulajdonképpen az IndyCar, ahol pedig a versenyképességért cserébe ismét szoros barátságot kell kötnie a behemót súlyzókkal is.

„Az edzésprogramom megváltozott tavaly, de novembertől már tudtam, hogy vissza akarok térni az IndyCarba, szóval az elmúlt három hónapban azon dolgoztam, hogy ismét ott legyek, ahol lennem kell” – mondta a 26 éves versenyző, aki szerint azonban a tavaly végzett állóképességi edzések sem voltak hiábavalóak. „Az Indy autókat [egy F1-es gépnél] fizikai értelemben sokkal megerőltetőbb vezetni, de mindaz a kardió program is a segítségemre van, amit a múlt évben csináltam. Fizikálisan jobbnak érzem magam, mint valaha. A legnagyobb teszt Sebring lesz, hogy lássam, ez valóban így van-e.”

 

 kép: Andretti Autosport