Kurt Busch nem lesz ott az idei Indianapolis 500-on


A NASCAR március 11-én, szerdán hivatalosan bejelentette, hogy feloldja Kurt Busch eltiltását, aminek értelmében az amerikai versenyző részt vehet a Sprint Cup hétvégén megrendezendő, phoenix-i fordulóján.

 

A Cup sorozat 2004-es bajnokát két nappal a szezonnyitó Daytona 500 előtt, február 20-án függesztette fel a NASCAR, miután a Kent megyei családjogi bíróság nyilvánosságra hozta a volt barátnője javára megítélt távoltartási végzés indoklását.

Mint arról a blogon minden részletére kiterjedően szó esett, Busch-t tavaly novemberben vádolta meg azzal egykori párja, Patricia Driscoll, hogy a férfi még ősszel, fizikálisan bántalmazta őt motorhome-jában a Dover Motor Speedway-en. Az ügyről hamar kiderült, hogy nem lesz egy hétköznapi menet. A magas katonai körökben forgó Driscoll először mentálisan instabilnak titulálta exét, amire Busch válaszképpen azt állította, hogy a nő szó szerint egy mosolygós gyilkos, hiszen a mindennapi betevő egy részét az amerikai kormány megbízásából teljesített bérgyilkos-akciók teljesítésével fedezi. A versenyző szerint a 150 cm magas szőkeség nem is a kispályásak közé tartozik, hiszen az általa kiiktatott személyek listáján hírhedt drogbárók és maffiózók nevei szerepelnek, mindennek fejébe pedig még azt is kijelentette, hogy Driscoll és az emberei fogták el 2003-ban Saddam Husseint.

A bírósági meghallgatások során nagyon is olybá’ tűnt, hogy ezt az ügyet Busch nem fogja megúszni szárazon, amit csak tovább erősített a családjogi bíróság már említett határozata a Driscoll kérésére jóváhagyott távoltartási végzéssel.

A NASCAR ezt követően döntött a határozatlan időre szóló eltiltásról, aminek köszönhetően Busch a szezon első három futamát kénytelen volt kihagyni. A mielőbbi visszatérés reményében a Stewart-Haas Racing 36 éves pilótája azt is bevállalta, hogy részt vesz a NASCAR által felajánlott terápián, amelyhez a szervezet a versenyzői engedélyének visszaadását kötötte.

Mindeközben, közel három hónapnyi gondolkodás után a delaware-i ügyészség bejelentette, hogy kellő bizonyíték híján nem emelnek vádat Busch ellen családon belüli erőszak miatt. A döntést a rajongók túlnyomó többsége üdvözölte, a NASCAR azonban továbbra sem akart engedni a negyennyolcból és kijelentették, amíg a terápiát nem teljesíti, addig nincs versenyzés és punktum.

Gyaníthatóan a közvélemény nyomásának hatására is, de a NASCAR mára meggondolta magát és úgy döntöttek, azonnali hatállyal visszavonják Busch eltiltását és engedélyezik számára, hogy részt vehessen a Sprint Cup soron következő futamán, a Phoenix International Raceway-en.

Ennek ellenére azonban továbbra is próbaidőn marad.

„Egyértelművé tettük Kurt Busch számára, hogy a vele szembeni elvárásaink megnőttek, ami magában foglalja a terápiás programban való, további részvételt és, ami a pályán kívüli viselkedést illeti, a bíróság valamennyi követelményének teljes betartását” – nyilatkozta a NASCAR alelnök Steve O’Donnell, utóbbival a távoltartási végzésben foglaltakra utalva.

A szervezet tájékoztatása szerint Busch maradéktalanul együttműködőnek bizonyul a terápia során, amely tény hozzájárult ahhoz, hogy folytathatja autóversenyzői karrierjét.

kurt_busch_food_city_500_jxcxt9x4efol.jpg

A NASCAR jóváhagyásával azonban csak az egyik akadály hárul el a visszatérése elől, hiszen az eltiltásával egy időben a Chevrolet is bejelentette, hogy egy ideig ők sem szeretnének együtt dolgozni a családon belüli erőszakkal vádolt pilótával. Szerencsére azonban, miután a szervezet zöld utat adott Busch-nak, az amerikai gyártó is megenyhült – bár elmondásuk szerint továbbra is szigorúan szemlélik majd a versenyző minden megmozdulását -, így az egykori bajnokot már semmi sem gátolja meg abban, hogy visszavehesse az SHR 41-es számú Chevy-jének volánját.

„A világot jelenti számomra, hogy visszaülhetek az autóba” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján az érthetően boldog Busch, aki a NASCAR közleménye szerint a három kihagyott verseny ellenére is harcba szállhat a bajnoki címért folyó Chase-be jutásért. „Az elmúlt pár hónap nagyon kemény időszak volt számomra, úgy mentem rajta keresztül, hogy biztos voltam abban, mi az igazság és, hogy soha nem tettem meg azokat a dolgokat, amivel vádoltak. Teljes kitaláció volt az egész. Sajnálatos, hogy a magánéletem keresztezte és befolyásolta a munkámat, de már alig várom, hogy újra a pályán lehessek, lássam a csapatom, kezet rázhassak velük és azt mondhassam nekik ‘Köszönöm a támogatást.'”.

Busch nem részletezte, hogy egészen pontosan milyen feltételeket kell teljesítenie a terápiás program során, azt viszont elmondta, hogy nem bánta volna, ha erre már karrierje korábbi szakaszában sor kerül.

A versenyző négyszemközt, hosszasan beszélgetett a NASCAR mindenható atyaúristenével, Brian France-szal:

„Ne változz meg, ne légy más ember az autóban. Légy más ember azon kívül” – elevenítette fel France szavait Busch. „Brian azt mondta ‘Menj és légy önmagad az autóban, mert ez az, amit mi szeretünk. Szeretjük Kurt Busch-t a volán mögött.’ Nekem is ez a személyes célom, hogy alázattal legyek az egész folyamat során és engedjem, hogy a pályán mutatott cselekedeteim beszéljenek a szavak helyett.”

Busch nem először állt felfüggesztés alatt NASCAR pályafutása során, 2005-ben két versenyt kellett kihagynia, miután egy közúti incidens során összeütközésbe kerül a rendőrséggel, 2012-ben pedig egy újságíró inzultálása miatt szankcionálták. A pályán és azon kívül tanúsított heves vérmérséklete miatt ragadt rá a ‘The Outlaw’, azaz ‘A Törvényenkívüli’ név, amellyel azonban mostantól Busch szakítani kíván. Ennek első jeleként autójáról eltűnik az erre utaló felirat és helyette a versenyző neve lesz olvasható.

motor_kurt_vadapt_620_high_0.jpg

Busch tavaly májusban a fentieknél sokkal pozitívabb ok miatt került a média kereszttüzébe, miután a történelem során mindössze ötödik versenyzőként megkísérelte a nagy duplázást, azaz teljesíteni az egyazon napon megrendezésre kerülő Indianapolis 500-at, valamint a NASCAR Sprint Cup Coca-Cola 600-át. Bár utóbbi motorhiba miatt idejekorán véget ért számára, az Indy 500-at – amely egyben pályafutása első open-wheel futama is volt – azonban sikerrel vette, miután a 12. helyről indulva a 6. pozícióban ért célba az Andretti Autosport autójával, amely eredménynek hála később a verseny legjobb újoncának is megválasztották.

Michael Andretti korábban többször úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha Busch idén is nekivágna a május hónapnak Indianapolisban, azonban az elmúlt hónapok eseményei hatására ez valószínűtlennek tűnik. A versenyző jelenleg teljes mértékben NASCAR karrierjének rebootolására összpontosít, amibe egyelőre nem fér bele egy újabb Indy 500 szereplés.

„A NASCAR-ra akar fókuszálni jelenleg, de a jövőre nézve továbbra sincs kizárva egy újabb lehetőség a számára” – nyilatkozta Andretti szerdán.

Az Andretti Autosport jelenleg három teljes szezonos pilótával rendelkezik Ryan Hunter-Reay, Carlos Munoz és Marco Andretti személyében, akikhez a szezonnyitó, St. Pete-i futamon a szériába idén visszatérő Simona de Silvestro is csatlakozik. Arra a kérdésre pedig, hogy továbbra is öt autóban gondolkodnak Indianapolist illetően, Andretti csak annyit válaszolt:

„Persze.”

  

 

 

Kapcsolódó posztok:

    

 

Volt barátnője bántalmazással vádolja Kurt Busch-t

Exe szerint Kurt Busch mentálisan instabil

Kongresszusi képviselő követeli Kurt Busch eltiltását

Máris eldurvulni látszik Kurt Busch bírósági ügye

Kurt Busch sorsa az ügyészség kezében van

Busch: Patricia már drogbárókat is ölt

Folytatódik a NASCAR sztár és az orgyilkos abszurd csatája

Az exbarátnő szerint Busch sürgős pszichiátriai segítségre szorulA NASCAR bajnok excsaja fogta el Saddam Husseint?

Egy kiszivárgott e-mail jelenthet fordulatot Kurt Busch abszurd ügyében

Az első bírósági csatát máris elvesztette Kurt Busch

Driscoll: Gyakori a nőket ért bántalmazás a NASCAR-ban

Vandalizmus és démonizálás, az IndyCar is megszólalt Busch-ügyben

Kurt Busch terápiára megy

Kurt Busch megúszta

  

 

 képek: IndyCar, AP