Kurt Busch megúszta

Kurt Busch megúszta

Úgy tűnik, végleg pont került az elmúlt hónapok talán legbizarrabb ügyének végére, miután a Delaware állami ügyészség hivatalosan bejelentette, hogy nem emelnek vádat a családon belüli erőszakkal gyanúsított Kurt Busch ellen.

Carl Kanefsky, az ügyészség képviseletében helyi idő szerint csütörtök reggel úgy nyilatkozott, hogy a birtokukba jutott bizonyító erejű dokumentumok nem elegendőek ahhoz, hogy a vádemelés indokolttá váljon.

„Miután átfogóan áttanulmányoztuk az ügyben rendelkezésünkre álló információkat, úgy határoztunk, hogy a bizonyítékok, valamint a tanúvallomások nem elegendőek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan kijelentsük, Mr. Busch szeptember 26-án bűncselekményt követett el. […] Ennek okán az ügyészség nem indít büntetőjogi eljárást ebben az ügyben.”

A bejelentést követően Busch sajtóközleményben köszönte meg a támogatást mindazoknak, akik a nehéz időszakban sem hátráltak ki mögüle.

”Hálás vagyok, amiért a delaware-i ügyészek gondosan átnézték, mérlegelték a bizonyítékokat és az alapos nyomozás után úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat ellenem. Hálás köszönettel tartozom a családomnak, barátaimnak, rajongóimnak és a csapatomnak, amiért megingathatatlan támogatásukkal mindvégig mellettem álltak ezen rémálom során. Köszönet illeti a jogi csapatomat, akik ügyeltek arra, hogy az igazság kiderüljön. Ahogyan kezdettől fogva mondtam, semmiféle családon belüli erőszakot nem követtem el. Előre tekintek, hogy amilyen hamar csak lehetséges ismét versenyezhessek és tovább léphessek az életemben.”

A 2004-es NASCAR Cup bajnokot tavaly novemberben jelentette fel a rendőrségen egykori barátnője, Patricia Driscoll azt állítva, hogy a férfi két hónappal korábban fizikálisan bántalmazta. A katonai és magas politikai körökben egyaránt jártas nő szerint volt párja mentális problémákkal és alkoholizmussal küzd, mindez pedig odáig vezetett, hogy Busch ön- és közveszélyessé vált. Driscoll emiatt távoltartási végzés elrendelését kérvényezte a Kent megyei családjogi bíróságtól, az ezzel kapcsolatos meghallgatás-sorozat pedig viharos gyorsasággal csapott át abszurd üzemmódba. Busch eskü alatt vallotta, hogy a katonai megfigyelőrendszerek és biztonsági felszereléseket forgalmazó Firstline Defense Systems vezérigazgatójaként, valamint a veterán katonák támogatására létrehozott Armed Forces Foundation elnökeként tevékenykedő, 36 éves nő egyáltalán nem az az ártatlan virágszál, akinek első látásra tűnik. A 2014-es Indianapolis 500 legjobb újoncának választott versenyző – valamint számos tanú – szerint Driscoll az amerikai kormány magasan képzett bérgyilkosa, aki a világ számos pontján teljesített küldetéseket kiemelt célpontok – pl. drogbárók – ellen, de ott volt például Saddam Hussein 2003-as elfogásánál is. Busch konkrét esetekkel támasztotta alá mondandóját, Driscoll szerint azonban exe elméje olyannyira megborult, hogy nem tud már különbséget tenni a valóság és a fikció között, mondván a történetek egy forgatókönyv-vázlatból származnak.ev16.jpeg

Driscoll és ügyvédje, Carolyn McNeice

Az elmúlt hónapok során érkező hírek alapján olybá’ tűnt, Busch-t már a Jóisten sem menti meg attól, hogy büntetőjogi felelősségre vonják. Három héttel ezelőtt a Kent megyei családjogi bíróság bejelentette, hogy szükségesnek tartják a távoltartási végzés megítélését Driscoll javára, mondván „ha egyszer bántalmazta a nőt, akkor ismét megteheti”. A hírre reagálva a NASCAR azonnal eltiltotta Busch-t mindenfajta, a szervezettel kapcsolatos tevékenységtől, olyannyira, hogy a szezonnyitó Daytona 500 során még a vele kapcsolatos termékek  helyszíni árusítást is felfüggesztették, hamarosan pedig a Chevrolet is közölte, hogy bizonytalan ideig nem kívánnak együtt dolgozni a versenyzővel.

Busch két alkalommal is fellebbezett a NASCAR eltiltása ellen, azonban kérelmét minden esetben elutasították. Érdekesség azonban, hogy a szervezet által erre a célra felállított testület három tagjából kettő bizonyítottan szoros kapcsolatban áll a Driscoll nevével fémjelzett Armed Forces Foundationnel.

A NASCAR ezen lépése meglehetősen negatív fogadtatásra lelt, mondván egy olyan embert hurcoltak meg, akit hivatalosan, jogilag még az égvilágon semmivel sem vádoltak. Az ügyészség végső döntése pedig csak még inkább alátámasztja az eltiltás létjogosultságát firtató hangokat.

Eközben Busch mindenképpen versenyezni akart, ezért még abba is beleegyezett, hogy – bár önmagát mindvégig ártatlannak vallotta – maximálisan együttműködik a NASCAR-ral és részt vesz a szervezet által javasolt, pszichiáterek által vezetett terápián.

A poszt készültének pillanatában még nem adott ki sajtóközleményt a NASCAR, így egyelőre kérdéses, hogy az ügyészség döntése ellenére ezen terápiát továbbra is köteles-e folytatni Busch.

Időközben kiderült, hogy a NASCAR-t nem igazán hatotta meg, hogy az ügyészség nem talált terhelő bizonyítékot Busch ellen: Brian France-ék továbbra is kötik az ebet a karóhoz, miszerint a versenyzőnek MUSZÁJ teljesítenie az előírt terápiát. Nem szeretnék most itt konspirációs teóriákba bonyolódni, de senkire nem lehetne követ vetni, ha azt állítaná, hogy a NASCAR boszorkányüldözést folytat Busch ellen. Travis Kvapil bűnösnek vallotta magát felesége bántalmazásának ügyében, óvadék ellenében védekezhetett szabadlábon, majd a bíróságtól is megkapta a maga büntetését, mégsem kellett egy másodpercet sem a partvonalon töltenie. Ellenben Busch-t hivatalosan is ártatlannak nyilvánították, mégis érvényben marad a felfüggesztése. Kettős mérce, ahogyan a nagykönyvben meg van írva.

„Patricia és én rendkívül csalódottak vagyunk, amiért Kurt ellen nem emelnek vádat azért, amit szeptemberben elkövetett” – nyilatkozta a USA Today-nek Driscoll jogi képviselője, Carolyn McNeice, majd hozzátette, hogy az ügyészség döntése csak még inkább felértékeli ügyfele számára a távoltartási végzés tényét. „Mint látják, néhány esetben ez [a végzés] az egyetlen védelem, amire az áldozat számíthat.”

A távoltartási végzés értelmében Busch az elkövetkezendő egy év során nem közelítheti meg 100 yardnál jobban Driscollt, ellenkező esetben azonnal letartóztathatják.

Driscoll továbbra is kitart vádjai mellett és hivatalos közleményében utalt arra, hogy az részéről az ügy még nem tekinthető lezártnak.

„Miközben tiszteletben tartom a bíróság döntését, csalódottsággal tölt el, hogy nem az igazság győzedelmeskedett. A családom és én a Jones megbízott [Kent megyei családjogi bíróság] által garantált távoltartási végzésből nyerünk vigaszt, amely kimondta, hogy a hozzám köthető tényállás a hitelesebb. A személyes, valamint hivatásbeli hírnevemet kockára téve beszéltem annak érdekében, hogy helyesbítsem mindazokat a dezinformációkat és szenzációhajhász híreszteléseket, amelyek sajnos a tájékoztatást jellemezték ebben a családom számára fájdalmas időszakban. A rólam szóló kirívóan alaptalan és kétségbe vont vádak rossz szolgálatot tesznek nyilvánosság előtt és a komoly problémát [mint amilyen családon belüli erőszak] a pletykalapok szintjére degradálta le. Az ügy jövőbeli folytatását tekintve, továbbra is kiállok a saját becsületem és igazságom mellett. Most azonban a családomra, a barátaimra és az Armed Forces Fundationnél lévő, számomra fontos és örömteli munkámra összpontosítok.”

A Stewart-Haas Racing már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy – akárcsak Daytonában és Atlantában – a most vasárnap esedékes, Las Vegas-i Sprint Cup versenyen is Regan Smith helyettesíti Busch-t a csapat 41-es számú Chevy-jében.

Mindez azt is jelenti, hogy Busch 2001 óta idén először nem versenyez szülővárosának Cup futamán.

 

  

Kapcsolódó cikkek:

Volt barátnője bántalmazással vádolja Kurt Busch-t

Exe szerint Kurt Busch mentálisan instabil

Kongresszusi képviselő követeli Kurt Busch eltiltását

Máris eldurvulni látszik Kurt Busch bírósági ügye

Kurt Busch sorsa az ügyészség kezében van

Busch: Patricia már drogbárókat is ölt

Folytatódik a NASCAR sztár és az orgyilkos abszurd csatája

Az exbarátnő szerint Busch sürgős pszichiátriai segítségre szorul

A NASCAR bajnok excsaja fogta el Saddam Husseint?

Egy kiszivárgott e-mail jelenthet fordulatot Kurt Busch abszurd ügyében

Az első bírósági csatát máris elvesztette Kurt Busch

Driscoll: Gyakori a nőket ért bántalmazás a NASCAR-ban

Vandalizmus és démonizálás, az IndyCar is megszólalt Busch-ügyben

Kurt Busch terápiára megyEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy