Vandalizmus és démonizálás, az IndyCar is megszólalt Busch-ügyben


Az ügy kirobbanását követően megfogadtam, hogy mindaddig nem akarok mélyebben, a saját meglátásaimmal belemenni a Kurt Busch – Patricia ‘Nikita’ Driscoll sztoriba, amíg nem áll rendelkezésre annyi információ, amelyek alapján viszonylag reálisan meg lehetne állapítani, hogy tulajdonképpen melyik fél állításaiba mennyi igazságtartalom vegyült.

Az események azonban alig 24 óra leforgása alatt olyan fordulatot vettek, amelyek alapjaiban erősítették meg azon hitemet, miszerint az ‘ártatlanság vélelme’ frázis mára idejétmúlttá lett és helyette a ‘bűnös, ameddig az ártatlansága be nem bizonyosodik’ elvet követi nem csak a közvélemény, de a hivatalos szervezetek is, ide értve magát a NASCAR-t is.

Tagadhatatlan, hogy Busch-nak a múltban már számtalan problémája adódott hirtelen természete, vérmérséklete miatt, és ez az, ami többek között ahhoz vezetett, hogy 2011 végén elváltak útjaik a Penske Racinggel. Ugyanakkor amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a NASCAR önmagát is szemen köpte a meggondolatlanul elrendelt felfüggesztés révén, pláne, hogy alig másfél év telt csak el Travis Kvapil ügye óta. Az amerikai versenyzőt 2013 októberében tartóztatták le felesége bántalmazása miatt, és csak 1000 dolláros óvadék fejében bocsáthatták szabadlábra. Kvapil, hogy elkerülje a börtönbüntetést, később bűnösnek vallotta magát és a bíróság két év próbaidőre, közmunkára, valamint dühkezelési terápiára kötelezte. És mit lépett erre a NASCAR? Semmit, Travis ugyanúgy versenyezhetett mindvégig, mintha mi sem történt volna. Nem úgy Busch, akit a szervezet azonnali hatállyal, bizonytalan időre eltiltott minden, a NASCAR-hoz köthető eseményen való részvételtől, majd a csapatával, a Stewart-Haas Racinggel kapcsolatban álló gyártó, a Chevrolet is közölte hogy határozatlan ideig nem kívánnak együttműködni a 36 éves pilótával.

A felfüggesztés hírét követően rögtön beindultak a találgatások, miszerint Busch esetleg az idei szezont az IndyCarban teljesíti. Az amerikai tavaly egy napon belül teljesítette a NASCAR Coca-Cola 600-át, valamint az Indianapolis 500-at és utóbbin – ami pályafutása első open-wheel futama is volt egyben – a hatodik helyen ért célba, ezzel pedig ő lett a verseny legjobb újonca is. A számára autót biztosított Andretti Autosport vezetője, Michael Andretti korábban úgy nyilatkozott, hogy 2015-ben is szívesen látná Busch-t a csapatnál, akár több forduló erejéig is. Ennek kapcsán keltek szárnyra az esetleges átigazolásáról szóló pletykák, amelyeket csak tovább erősített, hogy Andrettiék Honda erőforrásokkal versenyeznek, tehát a Chevrolet Busch mögül történt kihátrálása sem befolyásolná a dolgot.
Ennek kapcsán a széria a minap sajtóközleményt adott ki, amelyben diplomatikusan közlik, hogy Busch mindeddig nem kérvényezte a – versenyzők számára is kötelező – IndyCar szervezeti tagságot, és nincs jele annak, hogy ez a jövőben a szándékában állna. A pilóta főszereplésével zajló, jelenlegi szituációt mindenesetre a sorozat illetékesei közeli figyelemmel kísérik.

Az IndyCar nyomatékosan közölte, hogy a szabályaik szerint rendkívül komolyan veszik a családon belüli erőszakot, amellyel kapcsolatban határozottan és erőteljesen járnak el.

Senki sem állítja, hogy Busch – aki rendőri kísérlettel hagyta el péntek este a NASCAR szezonnyitó futama, a patinás Daytona 500 hétvégéjének otthont adó Daytona International Speedway-t – ártatlan, mint a ma született bárány, a probléma inkább a démonizálással, mint jelenséggel van, aminek eredményeképpen Busch csapatának pitje máris vandalizmus áldozatává vált. Az SB Nation szakírója, Jordan Bianchi által lőtt lenti fotón látszik, hogy valaki a felesége megverése miatt botrányba keveredett NFL játékos, Ray Rice nevét írta Busch autójának száma, a #41 mellé, míg a poszt nyitóképeként szereplő, a motorsport.com-nak dolgozó Nick DeGroot által közzétett felvételen másvalaki a „nőverő” jelzővel illette.

lada.jpg

A NASCAR korábbi állításaival ellentétben már azelőtt megtette a szükséges (?) lépést az eltiltás formájában, hogy a Delaware állami ügyészség döntése megszületett volna arról, vádat emelnek-e Busch ellen a 2014. szeptember 26-án történt események okán, amikor is állítólag fojtogatta, valamint többször is nagy erővel a lakóbusza falának ütötte volt párjának, Driscollnak fejét. A Kent megyei családjogi bíróság által nyilvánosságra hozott, Driscoll kérésére megítélt távoltartási végzés indoklását tartalmazó dokumentumban úgy fogalmaznak, „több, mint valószínű”, hogy Busch valóban bántalmazta exbarátnőjét, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy a NASCAR egy jó nagyot belerúgva sztárjába, látványosan lerázza magáról az ügyet. Hangsúlyozom, vádemelés továbbra sem történt, hivatalosan még csak nem is gyanúsítják semmivel.

A családjogi bíróság magyarázata egyébként több furcsaságot is tartogat, már ha olvasunk a sorok között. Az indoklásból – ami ebben a posztban olvasható részletesebben – világosan kitűnik, hogy elfogultságra hivatkozva alapvetően ignorálták szinte valamennyi tanúvallomást és egyéb, bizonyító erejű dokumentumot, amelyeket Busch-ék prezentáltak, míg Driscoll-nak egyetlen szavában sem kételkedtek…. még annak ellenére sem, hogy kiderült, a nő több tanút is megvesztegetett, hogy azok mellette valljanak. A bíróság szerint azonban ezt a „kis kihágást” ellensúlyozzák azok a felvételek, amelyek Driscoll sérüléseit dokumentálják. Érdekesség, hogy korábban többen – beleértve a lelkész Nick Terry-t – állították,  a szóban forgó éjszakán semmiféle külsérelmi nyomot nem fedeztek fel a nő nyakán és arcán. A bíróság látszólag olyan fontos részleteket is figyelmen kívül hagyott, mint például az az e-mail, amelyben a nő saját maga vallja be, hogy számos, magas politikai körökben mozgó embernek segített már eltusolni különböző bűncselekményeket egyszerű közlekedési kihágástól kezdve gondatlanságból elkövetett emberölésig.

Driscoll egyelőre nyerésre áll tehát, ami kiterjedt kapcsolatrendszerét tekintve egyáltalán nem meglepő – és itt nem arra gondolok, hogy a nő ténylegesen valamiféle, profin kiképzett bérgyilkos lenne, ahogyan azt Busch és rajta kívül még számos tanú állítja. Az viszont tény, hogy az Armed Forces Foundation elnökeként, valamint a biztonságtechnikai berendezéseket és fegyvereket forgalmazó Frontline Defense Systems vezérigazgatójaként ténykedő Patricia közismerten jó kapcsolatot ápol a Fehér Házzal, a Konresszussal és más, ide nem sorolható, de jelentős befolyással bíró személyekkel, ami már önmagában véve sem fest túl jó jövőképet a versenyző további kilátásait illetően.

Bár Busch-ék fellebbezhetnek a NASCAR döntése ellen – és élnek is ezzel a jogukkal – a szervezet úgy tűnik, máris kimondta az utolsó szót, aminek részeként a Busch nevével fémjelzett termékek szombaton már nem voltak kaphatóak sem a Daytona International Speedway-en, sem pedig a NASCAR a hivatalos webshopjában.

A Driscoll nevével fémjelzett Armed Forces Foundation támogatói között maga a NASCAR mellett megtalálható a királykategória névadó szponzora, a Sprint, továbbá a Fox Sports, a Coca-Cola, valamint a Pocono Raceway is.

   

UPDATE: A NASCAR helyi idő szerint szombat délután elutasította a fellebbezést. Busch még tehet egy utolsó kísérletet annak érdekében, hogy visszavonják az eltiltását, azonban ezen kérelmét legkésőbb szombat estig be kell adnia. A versenyző ügyvédje, Rusty Hardin bejelentette, élnek ezzel a lehetőséggel, mivel több olyan bizonyíték van a birtokukban, amelyek ellent mondanak a bíróság által tett, Busch-t terhelő ténymegállapításoknak. A NASCAR fellebbezési paneljét a volt NASCAR tisztviselő Paul Brooks, az egykori versenyzőnő Lyn St. James, valamint független tagként a Greenville Pickens Speedway tulajdonosa, Kevin Whitakher tették ki. A meghallgatáson Busch személyesen megjelent, majd a döntés után egy SUV-vel, nagy kerékcsikorgás közepette, szó nélkül távozott a helyszínről.

 

UPDATE #2: 2001 óta az idei lesz az első Daytona 500, amelyen nem képviselteti magát egyetlen Busch fivér sem. A NASCAR Kurt Busch második fellebbezését is elutasította,így az eltiltása továbbra is érvényben marad, míg testvére, Kyle az Xfinity szezonnyitóján ütközött frontálisan a betonfallal, aminek következtében súlyos lábsérüléseket szenvedett és nagy valószínűséggel hónapokra a partvonalra kényszerül.

 

 

Kapcsolódó posztok:

    

Volt barátnője bántalmazással vádolja Kurt Busch-t

Exe szerint Kurt Busch mentálisan instabil

Kongresszusi képviselő követeli Kurt Busch eltiltását

Máris eldurvulni látszik Kurt Busch bírósági ügye

Kurt Busch sorsa az ügyészség kezében van

Busch: Patricia már drogbárókat is ölt

Folytatódik a NASCAR sztár és az orgyilkos abszurd csatája

Az exbarátnő szerint Busch sürgős pszichiátriai segítségre szorul

A NASCAR bajnok excsaja fogta el Saddam Husseint?

Egy kiszivárgott e-mail jelenthet fordulatot Kurt Busch abszurd ügyében

Az első bírósági csatát máris elvesztette Kurt Busch

Driscoll: Gyakori a nőket ért bántalmazás a NASCAR-ban