Sikerrel zárult az IndyCar louisianai tesztje


A csapatok gyorsan felvették a ritmust a vadonatúj NOLA Motorsports Parkban, ami a teszt második napján a köridőkön is meglátszott.

A hat csapat tizennégy versenyzőjével lebonyolított kétnapos esemény még természetesen az új aerodinamikai elemek nélkül zajlott le, ez azonban nem jelentette azt, hogy laza láblógatással telt a louisianai látogatás.

A nem hivatalos eredménylista első helyét a regnáló bajnok Will Power szerezte meg 1:17.9-cel, ami kereken egy másodperces javulást jelentett a keddi győztes időhöz képest. Az ausztrál – akárcsak a résztvevők jelentős része – a délutáni órákban, már hűvösebb körülmények között futotta meg egyéni legjobbját, az elmúlt években csak küszködő Graham Rahal azonban már jóval korábban összerakta a végül második helyet érő körét.

„Sima, egyszerű napunk volt” – summázta a Rahal Letterman Lanigan Racing versenyzője. „Folytattuk a munkát az autón. Olyan helyzetben találtunk magunkat, amilyenben régen nem voltunk egy beállításnak köszönhetően, ami lehetővé tette számomra, hogy igazán odategyem magam. Jó dolog a legjobb Hondának lenni.”

A keddi nap leggyorsabbja, Simon Pagenaud ezúttal a harmadikként fejezte be a munkát, közvetlenül a Schmidt-Peterson Motorsports kettőse előtt. Utóbbi csapat eddigi egyetlen hivatalosan bejelentett versenyzője, James Hinchcliffe csak a délelőtt folyamán tesztelt, azonban még így is sikerült megcsípnie a tabella negyedik helyét. Ennél azonban még lényegesebb, hogy a gárda 7-es számú autójában lehetőséget kapó James Jakes az ötödik legjobb kört produkálta. A nagy visszatérésben reménykedő brit első tesztnapját műszaki hibák hátráltatták és emiatt akkor csak a legutolsó helyen zárt. Szerdán viszont már minden jól alakult számára, olyannyira, hogy előző napi eredményén közel két másodpercet tudott javítani.

Nem csak Jakes számára volt kritikus fontosságú a lehető legjobb teljesítményre való törekvés. A monacói Stefano Coletti a KV Racing autójával gördülhetett pályára és mindent meg is tett, hogy bebizonyítsa, a csapat nem lőne bakot azzal, ha végül őt szerződtetnék Sebastien Bourdais mellé a 2015-ös szezonra. Bár a 25 éves versenyzőt csak a tizenkettedik helyen jegyezték a nap végén, legjobb ideje még így is három tizeddel túlszárnyalta francia kollégájáét.

„Sebringhez képest, ahol utoljára teszteltem [még az SPM-mel – a szerk.] ez a pálya nagyon nehéz” – mondta a hétszeres GP2 futamgyőztes Coletti. „Nagy kihívást jelent fizikálisan, amikor kedd este visszamentem a hotelbe, nagyon kivoltam! A csapat remek autót adott nekem és jó volt együtt dolgozni a mérnökömmel, Matt Curry-vel. Sebastien tapasztalatának, valamint az enyémhez hasonló vezetési stílusának hála mi is alkalmazni tudtuk mindazt, amit ő észlelt az autón.”

A fiatal pilóta mindent megtesz azért, hogy kemény munkáját egy szerződés formájában honorálják.

„Szeretem az Államokat, igazán élvezem az itteni atmoszférát. Jó volt dolgozni a csapattal. Kedvelem a kihívásokat és remélem, maradhatok itt és versenyezhetek.”

A Grand Prix of Louisiana április 12-én kerül megrendezésre.

 

 

NOLA Motorsports Park – 2. tesztnap (02.11.)
HELY VERSENYZŐ CSAPAT MOTOR KÖRIDŐ
 
1. Will Power Team Penske Chevrolet 1:17.9
2. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Racing Honda 1:18.1
3. Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet 1:18.3
4. James Hinchcliffe Schmidt-Peterson Motorsports Honda 1:18.3
5. James Jakes Schmidt-Peterson Motorsports Honda 1:18.4
6. Juan Pablo Montoya Team Penske Chevrolet 1:18.4
7. Marco Andretti Andretti Autosport Honda 1:18.4
8. Carlos Munoz Andretti Autosport Honda 1:18.5
9. Helio Castroneves Team Penske Chevrolet 1:18.6
10. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Honda 1:18.6
11. Luca Filippi CFH Racing Chevrolet 1:18.7
12. Stefano Coletti KV Racing Chevrolet 1:18.7
13. Sebastien Bourdais KV Racing Chevrolet 1:18.7
14. Josef Newgarden CFH Racing Chevrolet 1:19.0

 

 kép: IndyCar