Az IndyCar máris cáfolta a csődről szóló pletykákat

Az IndyCar máris cáfolta a csődről szóló pletykákat

Az Autonet névre hallgató kanadai weboldal pénteki, az IndyCar küszöbön álló csődjéről szóló cikke rendesen felkavarta az állóvizet.

A pontos forrást nélkülöző pletyka természetesen annak rendje és módja szerint megosztotta a közösségi oldalak felhasználóit; voltak, akik rögtön az évezred legnagyobb marhaságának titulálták, míg mások nem zárták ki annak valóságtartalmát. Minderre csak rátett egy lapáttal, hogy szinte a szóban forgó cikkel egy időben látott napvilágot a hír, miszerint az IndyCar szezonnyitóját financiális okok miatt lefújó fejlesztési ügynökség, a Terracap mégis csak el tudott különíteni potom hétmillió dollárt a verseny helyszínének szánt pálya munkálatainak befejezésére.

Ironikus módon a témáról szóló bejegyzést azzal zártam, hogy komolyan akkor kell foglalkozni ezzel a pletykával, ha majd azt a széria elkezdi megcáfolni. Ezzel burkoltan pontosan a brazil helyzetre utaltam, amit az IndyCar a megannyi, nyilvánvaló probléma [félkész pálya, kérdéses szerződések, ordító politikai viszályok és ebből fakadó korrupció stb.] ellenére is azonnal cáfolt, mihelyst csak bárki meg merte kérdőjelezni a futam lebonyolítását. Hiába érkezett egyre több helyszíni beszámoló, amelyek arról szóltak, hogy napról-napra kevesebb az esély az IndyCar versenyre, a sorozat továbbra is ontotta a pozitívabbnál pozitívabb hangvételű sajtóközleményeket. Ahogyan egy régi tanárom mondta: „Onnan tudod, hogy egy pletykának van valóságalapja, ha azt rögtön megcáfolják.”

Nos, reméljük, hogy a széria csődjéről szóló spekulációk valóban csak egy unatkozó kanadai újságíró agyszüleményei, mindenesetre egy nap sem telt és az IndyCar máris hivatalosan tagadta a pletykákat. Rögtön két közleményben.

Először megszólalt a versenyzésért felelős igazgató, Derrick Walker:

„Egyáltalán nincs semmiféle igazságtartalma és hitele annak a cikknek. Az IndyCar szezonnyitójára március 28-án, St. Pete-en kerül sor és az aero kitek bemutatása által várható, növekvő izgalmak közepette, 2015-ben, minden tekintetben egy újabb, nagyszerű IndyCar szezon a cél.”

Majd cirka másfél órával később egy újabb, de már kissé arrogánsabb közleményt adott ki az IndyCar:

„Az Autonet blogon tegnap megjelent, IndyCarról szóló cikk kirívóan pontatlan és felelőtlen. Az IndyCar az elmúlt naptári évben pénzügyi értelemben pozitív lendületet vett, beleértve számos új partner érkezését, kiemelve a Verizonnal kötött, névadó szponzorációról szóló megállapodást. A széria jelentős növekedést könyvelhetett el a televíziós nézettség tekintetében és más, kulcsfontosságú mérőszámok esetében is. Várakozással tekintünk ezen felfelé ívelő tendencia folytatása elé, ahogyan közeledünk a 2015-ös Verizon IndyCar Series szezon kezdete felé.”

Ezzel a témát akár le is zárhatjuk. Annyit viszont szubjektíven hozzátennék, hogy az Autonet igazán kivételesnek érezheti magát, hiszen a múltban már számos, hasonló pletykát dobtak be különböző oldalak, azonban az IndyCar egyiket sem méltatta sajtóközleményre. Pláne nem rögtön kettőre.