A versenyző, akit George Clooney juttathat el az Indy 500-ig


Senki ne érezze magát kínosan, ha semmit nem mond Ryan Phinny neve, még annak a fényében sem, hogy a Los Angeles-i fiatalember tavaly a Bryan Herta Autosport, majd a Belardi Racing jóvoltából öt versenyen is elindult az Indy Lights-ban.

 

A 25 éves versenyző relatíve ismeretlennek számít a motorsportban, de a világot eddig még sehol nem sikerült megváltania. Több alacsonyan jegyzett kategóriában megmérette már magát, emellett pedig 2008-2009-ben a sportautózásba is belekóstolt, győzni azonban sehol nem tudott. Legjobb bajnokságban elért eredménye még 2006-ra vezethető vissza, amikor a kilencedikként zárta a Formula BMW USA szezonját – két hellyel előrébb, mint a mostanra már három teljes IndyCar szezont maga mögött tudó Sebastian Saavedra. Bár a jellegzetes frizurájú kolumbiai nem igazán jó mérce, tekintve, hogy tavaly például ő volt az egyetlen versenyző, akinek egyetlen egyszer sem sikerült a legjobb ötben végezni a szériában.

A Formula BMW-t követően Phinny Európa felé vette az irányt, ahol részt vett a Red Bull által fiatal pilóták számára szervezett tehetségkutatón, álmai azonban nem váltak valóra az öreg kontinensen és kénytelen volt hazatérni az Államokba. Itt elindult néhány ALMS és Grand-AM versenyen, de szponzorációs okok miatt egy időre újfent a partvonalon találta magát és 2010-ben már csak gokartfutamokon rajtolt el.

Phinny a nehézségek ellenére sem adta fel és eltökélte, ha a fene fenét eszik is, de egy napon IndyCar versenyző lesz belőle. 2011-ben, Long Beach-en debütált az Indy Lights-ban a Brooks Associates Racinggel, a futam azonban műszaki hiba miatt a tizedik körben véget ért számára. Ezután újabb két év szünet állt be, mígnem tavaly – ahogyan már fent említésre került – sikerült annyi pénzt összeszednie, hogy öt verseny erejéig ismét beszálljon az IndyCar legmagasabban jegyzett nevelőszériájának küzdelmeibe.

13132.jpgItt joggal jöhet a kérdés, hogy miért foglalkozunk ezzel az erőteljesen a „futottak még” kategóriát gyarapító úriemberrel. Nos, a válasz egyszerű: könnyen lehet ugyanis, hogy a nem éppen fényes eredményeket tartalmazó életrajza ellenére találkozni fogunk vele az Indianapolis 500-on.

„Az életem egy küzdelem a Red Bull tehetségkutatója óta, de folyamatosan dolgozom azon, hogy megvalósítsam az Indy 500-on való versenyzésről szőtt álmomat” – mondta Phinny a RACER-nek. „A célom soha nem változott, az IndyCarban akarok lenni, ezért nagyon fontos volt, hogy tavaly versenyezhetteem Bryan Hertának és a Belardi Racingnek a Lightsban, megmutathattam, hogy még mindig idetartozom. Rengeteg munkába tellett, hogy valamit összerakjunk Indy-re és közel állunk ahhoz, hogy bejelentést tegyünk.”

Phinny régóta szoros kapcsolatot ápol a KV Racing „V” betűjével, azaz Jimmy Vasserrel, akinek csapatával a hírek szerint már igencsak előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Mindez viszont sehová sem vezetne, ha nem lennének kéznél kellően bőkezű szponzorok. Számos, Phinny-nél sokkalta eredményesebb és piacképesebb pilóta esik el évről-évre az Indianapolis 500-on való indulástól a pénz hiánya miatt, kaliforniai barátunknak – aki ráadásul még életében nem vezetett oválpályán – azonban mégis van oka reménykedni. 

„Van néhány igen jó támogatóm Hollywoodból, valamint olyan emberektől, akikkel együtt dolgozom autós klubokban és más eseményeken, ahol értékelik az Indy 500 történelmét. Mindig is az Indy 500-ért éltem, és ezáltal kapcsolatba kerültem olyan emberekkel, akik hasonlóan éreznek és segíteni akarnak abban, hogy valóra váltsam az álmom. Ez az Indy 500, a legnagyobb verseny a világon. Az elmúlt hét évben mindegyiken ott voltam, de csak, mint néző, ezért képesnek lenni arra, hogy ott versenyezzek egyszerűen szürreális.”

Phinny nem a levegőbe beszélt, amikor az álomgyárat megemlítette, ugyanis az a tequila márka, amely már az Indy Lights-ban való tavalyi indulását is lehetővé tette nem más, mint a George Clooney és Randy Gerber [vagy inkább Mr. Cindy Crawford] tulajdonában lévő Casamigos.

„Azt hiszem, mindketten [Phinny és a Casamigos – a szerk.] úgy látjuk, hogy több lehetőség van jelenleg az IndyCarban, mint a Forma-1-ben és Európában” – magyarázta még tavaly decemberben, az NBCSN-nek. „Ők úgy vélik, hogy a széria felfelé ível. Beleilleszkedik a profiljukba, mint egy prémiumkategóriás ital és egy magas fordulatszámon pörgő életstílust képviselő sportág találkozása.”

Ha Phinny – aki a Playboy TV-n futó ‘Playboy Garage’ című show egyik házigazdájaként is tevékenykedik – valóban üléshez jut az Indy 500-on, az rendhagyó módon a családjában is déja vu érzést kelt majd, hiszen a dédnagyapja, Harry Beaumont rendezte az 1929-es Speedway című filmet.

„Annyi év után, végre képes leszek Indy-be menni, mivel Hollywood, a szponzorok és az iparágban lévő emberek hisznek bennem.Nagyon-nagy dolog számomra, hogy a filmgyártásban lévő történelmünket követően versenyzőként is az IMS-re mehetek. Az olyan srácoknak, mint George Clooney és más érintettek köszönhetem, hogy a rendelkezésemre áll ez a lehetőség.”

 

 

képek: IndyCar