Nem várt jelölt lehet a befutó az SPM egyetlen, szabad ülésére?


A Schmidt Peterson Motorsports az egyike azon IndyCar csapatoknak, amely még adós idei versenyzői felállásának bejelentésével.

A Sam Schmidt tulajdonában álló csapat tavaly ősszel jelentette be hivatalosan, hogy a Team Penske-hez igazoló Simon Pagnaud-t az Andretti Autosporttól érkező James Hinchcliffe váltja a gárda 77-es számú Dallara-Hondájával.

Az SPM azonban saját elmondása szerint egyáltalán nem sieti el a döntést, hogy kit ültessenek a második, teljes szezonos autójukba, annyit viszont már hónapokkal ezelőtt leszögeztek, csakis olyan pilótában gondolkodnak, aki saját magának tudja biztosítani a financiális hátteret.

A csapat az elmúlt hónapok során már tesztlehetőséget biztosított a – minden jel szerint végül a Bryan Herta Autosportnál kikötő – 2014-es Indy Lights bajnok Gabby Chavesnek, de rajta kívül még tavaly decemberben egy maroknyi, európai kötődésű versenyzőt is kipróbált Davide Valsecchi, Rodolfo Gonzalez, Stefano Coletti és Daniel de Jong személyében.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a következő pilóta, aki beülhet az SPM versenygépébe, nem más, mint az AJ Foyt Racing színeiben a 2013-as Indianapolis 500-on bemutatkozott Conor Daly. A 23 éves amerikai február 3-án léphet pályára a Sebring International Raceway-en, ez azonban még az ő esetében sem garantál semmit a szezonra nézve. Daly, kapcsolatrendszere ellenére – édesapja az egykori CART és Forma-1-es versenyző Derek Daly, nevelőapja pedig az Indianapolis Motor Speedway elnöke, Doug Boles – folyamatosan szponzorációs gondokkal küzd, olyannyira, hogy a szóban forgó teszten is csak barátja, Marco Andretti anyagi segítségével tud részt venni.

Nem titok, hogy az SPM – a legtöbb csapathoz hasonlóan – elsősorban az általuk hozott pénz miatt biztosított  tesztlehetőséget a fentebb felsorolt fiataloknak, de ez még vajmi kevés a tényleges, teljes szezonra szóló szerződéshez.

A legfrissebb pletykák szerint ráadásul egy olyan pilóta vált hirtelen a szabad versenyzői ülés legnagyobb esélyesévé, akinek neve eddig még csak fel sem merült nyilvánosan.

Ő pedig nem más, mint Simona de Silvestro.

Bár semmiféle konkrétum nem látott eddig napvilágot, de úgy tűnik, a 26 éves svájci anyagi problémái megoldódtak, ezáltal pedig komoly sansza lett arra, hogy Hinchcliffe csapattársaként térjen vissza a szériába.

De Silvestro egy évvel ezelőtt még Forma-1-es álmai miatt fordított hátat az IndyCarnak. Önerőből, valamint szponzorai segítségével csillagászati összeget perkált le a Sauber F1 Team-nek azért – az IndyCart és a női pilótákat egyaránt rendkívül megalázó – „felkészítő programért”, amelynek majdani véget értével még versenyzői üléssel is kábították. Persze ebből semmi nem lett, Simona befizette magát pár körre a csapat kétéves autójával, használhatta néha a szimulátort és kapott csapatpólókat, sapkákat. Amint azonban elfogyott a della, máris nem lett szívesen látott vendég Monisha Kaltenbornék köreiben.

Simona visszakullogott az USA-ba, és azóta is azon fáradozik, hogy újra beindítsa karrierjét. A legjobb lépés, amit pályafutása szempontjából az elmúlt 12 hónapban tett, az az volt, hogy kirúgta az utóbbi időben a paddockban igazi közutálatnak örvendő menedzserét, Imran Safiullát és leszerződött a The Motorsport Agencyhez. Ez a tény sokak szerint megkönnyítheti visszatérését a szériába, lévén több, nagyobb csapat is a megbízhatatlan, kétes üzleti morállal bíró, az átverésektől sem visszariadó indiai üzletember jelenléte miatt nem kívánt neki lehetőséget adni az elmúlt években.