Meglepetés visszatérő az Indy Lights homesteadi tesztjén


Ha valaki egy hónappal ezelőtt azt mondja nekem, hogy Ed Jones komoly tényezője lehet az Indy Lights 2015-ös szezonjának, őszintén megvallva megmosolyogtam volna. Most pedig örülhetek, hogy nem fogadtam ellene.

Tisztában vagyok azzal, hogy az IndyCar legmagasabb utánpótlás-kategóriájának homesteadi tesztjéből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az azért biztatónak tűnik, hogy a délutáni program során tizenkét versenyzőből tíznek sikerült egy másodpercen belül maradnia a Carlin meglepetésemberéhez, Mr. Jones-hoz képest.

Az emirátusokbeli pilóta ismét bebizonyította, hogy brutálisan ráérzett az IL-15-re. Megmondom őszintén, én rohadtul bírom az ilyet: jön a „semmiből” egy fiatal pilóta, aki eddig abszolút nem szerepelt a köztudatban, jószerivel a nevelőszériák hardcore rajongóit leszámítva alig tudták páran, hogy a világon van, és első nekifutásra kibéreli a tabella élét.

A 19 éves ifjonc már hétfőn is megfutotta a nap legjobb körét és a jó formáját keddre is sikerült átmentenie. Olyannyira, hogy a második tesztnap mindkét edzését megnyerte. Keddi legjobb körét 1:13.746-tal futotta még a délelőtt folyamán, de a délutáni, 13:8323-as ideje sem maradt el ettől sokkal. Mindent összevetve, a Homestead-Miami Speedway road vonalvezetésén lebonyolított tesztsorozat négy felvonásából három Jones elsőségével zárult. Erre mondják azt az okosok, hogy egy megnyert tesztnap még véletlen, kettőnél viszont már oda kell figyelni.

A Carlin Racing másik versenyzője, a Forma-1-ből érkezett Max Chilton azonban továbbra is keresi a helyét az IL-15-ben, noha a tapasztalata alapján sokan nagyságrendekkel többet vártak tőle. A brit versenyző maga is elismerte, hogy nagyon sokat kell még tanulnia a számára új közegben, ami tiszteletreméltó hozzáállás, tekintve, hogy azért mégiscsak egy topkategóriából tért vissza az utánpótlásszériák világába. Chilton a kedd délelőtti program során a második legjobb időt autózta 1:14.4764-el, 0.0527 másodperc lemaradásban a másodikként jegyzett, 8Star Motorsportos Scott Hargrove-hoz képest, míg hátránya az élen álló csapattársához viszonyíta 0.7304-re rúgott. A negyedik helyet a Schmidt Peterson Motorsport versenyzője, Scott Anderson szerezte meg, míg ötödikként azt a Spencer Pigot-t tisztelhettük, aki a tesztsorozat legelső, hétfő délelőtti felvonását nyerte a Juncos Racing autójával.

hels.jpg

Az élő, táblázatos közvetítést böngészve kedden egy régi ismerős nevén is megakadhatott a szemünk, méghozzá a 2012-es Indy Lights bajnok Tristan Vautier személyében. A francia pilóta 2013-ban már az IndyCarban terelgethette a Schmidt Peterson Motorsports Dallara-Hondájának kormányát, a következő évre azonban nem kapott szerződést, így leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy aktív szerepet vállalt a Lights vadonatúj autójának tesztelésében. A poszt írásának idején nem tudni, hogy Vautier csak azért ugrott-e be a Belardi Auto Racing versenygépébe, hogy tapasztalatával segítse a csapatot – amelynek a Puerto Ricói Felix Seralles és a kolumbiai Juan Piedrahita révén már két bejelentett pilótája van -, vagy más dolog áll a háttérben. Egy biztos, az Indy Lights-ot, köszönhetően főleg az új autó érkezésének, minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi, az pedig szintén nem elhanyagolható tény, hogy a majdani bajnok számára három IndyCar futamon való indulást – beleértve a 2016-os, 100. Indianapolis 500-at – is biztosítanak. Ezek alapján pedig megérné az egykori bajnok számára, ha ismét a nevelőszériában méretné meg magát. Remélhetőleg hamarosan választ kapunk a kérdéseinkre.

A második nap délutánján ugyebár Jones bizonyult ismét a leggyorsabbnak, 0.3063 másodpercet adva az Andretti Autosport gépét terelgető Shelby Blackstock-nak, míg a harmadik helyet érő kört a már említett Vautier rakta össze 1:14.277-tel.

A figyelem középpontjában álló Chilton ezúttal csak a hatodik lett, amiben viszont műszaki problémák is közrejátszottak. A 24 éves brit azonban töretlenül optimista és saját bevallása szerint már alig várja, hogy életében először oválon is kipróbálja magát. Erre csütörtökön fog sor kerülni, amikor is a Homestead-Miami Speedway 1.5 mérföldes oválpályáján folytatódik az Indy Lights tesztsorozata. Akkorra pedig lehet már azt is tudni véljük majd, hogy mi a búbánat is a helyzet Vautier barátunkkal.

 

Indy Lights, Homestead-Miami Speedway /road/ 2. nap, délelőtti eredmények:

jk14_1.jpeg

Indy Lights, Homestead-Miami Speedway /road/ 2. nap, délelőtti eredmények:

hh.png 

 

képek: Indy Lights