Az Indy Lights-ban tesztelhet Max Chilton


Azt hiszem, szakmát kell váltanom és jósnak megyek.

 

Esküszöm, hogy néhány nappal ezelőtt pontosan arról értekeztem 3D-s valómban, hogy már csak idők kérdése és megkezdődnek a találgatások Max Chilton esetleges IndyCarba történő átigazolásáról.

És lám, mit ad Isten, máris jött a hír, amely nem másról szól, mint hogy a Forma-1-es sereghajtó Marussia F1 Team egykori versenyzője 2016-ban már az amerikai open-wheelben tekergetné a kormányt.

Mindez az európai nevelősorozatokból jól ismert, idén már az Indy Lights-ban is szerepet vállaló Carlinnal közösen valósulhat meg, amely csapat nem titkoltan rövid időn belül a legmagasabb kategóriára is kiterjesztené programját.

A tervek szerint Chilton aktív szerepet vállal majd a Carlin 2015-ös Lights projektben, de pontos részleteket a gárda még nem árult el ezzel kapcsolatban. Annyi biztosnak tűnik, hogy a fiatal versenyző részt vesz az IndyCar első számú nevelősorozatának jövő heti, háromnapos tesztjén a Homestead-Miami Speedway-en.

„Miközben továbbra is a 2015-ös lehetőségeimet mérlegelem, az IndyCar egy érdekes kihívást nyújt és azzal, hogy hozzájárulok az Indy Lights csapat fejlesztéséhez, nyitva tartom a lehetőséget egy, addigra már a tudás és a tapasztalat alapjain nyugvó, 2016-os IndyCar programra” – nyilatkozta Chilton. „Remélhetőleg segítségükre lehetek a srácoknak a Carlinnál, hogy annyit kihozzanak első szezonjukból az USA-ban, amennyit csak lehetséges.”

A 23 éves pilóta kapcsolata a Carlinnal 2009-re vezethető vissza, amikor az ő autójukkal vett részt a Brit Formula 3 küzdelmeiben és egy győzelemmel, valamint négy pole pozícióval a bajnokság negyedik helyén zárt. Két évvel később már a GP2-ben versenyzett a csapat színeiben, 2012-ben pedig két győzelemmel és szintén két rajtelsőséggel a negyedik pozícióban fejezte be a szezont.

A csapat tulajdonosa, Trevor Carlin szintén várakozásokkal tekint a Chiltonnal való közös munkára. Az üzletember reményei szerint ha a teszt a várakozásaiknak megfelelően alakul, akkor Max versenyzési lehetőséget kaphat náluk annak a programnak a részeként, amelynek végső célja, hogy – kimondva, kimondatlanul is – közösen jussanak el a legmagasabb szintre, azaz az IndyCarba. Ha pedig ez megvalósul, akkor egyben azt is jelentené, hogy 2016-ban, hosszú idő után először ismét egy új csapat csatlakozhat a szériához.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy hosszútávú programmal léphetünk be Amerikába, és Maxet is magunk között tudni a kezdetektől fogva egy nagyon erős csomaggá tesz bennünket” – nyilatkozta Carlin. „Ez a szezon arról szól, hogy megvessük a lábunkat, mint csapat az USA-ban és Max tapasztalata felbecsülhetetlen lesz ehhez. […] 2015-re leginkább úgy tekintünk, mint egy esély arra, hogy felkészítsük Maxet egy potenciális IndyCar debütálásra 2016-ban, és magától értetődő módon segítsük is egymást az előkészületekben.”

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy naivság feltételezni, az a tény, miszerint a Carlin elnöke nem más, mint Max édesapja, a milliárdos Grahame Chilton, nem nyomott komoly súllyal a latba. Az Aon biztosítási óriásvállalat élén álló üzletember 2009-ben, a szintén az ő nevéhez köthető Capsicum Motorsport Ltd révén vásárolta meg a csapatot, de már ezt megelőzően sem szégyellt dollármilliókat ráfordítani, egyúttal minden kapcsolatát latba vetni fiai, Max, valamint a túraautó-versenyző  Tom karrierjének előmozdítása érdekében.

Ennek ellenére is, ha Chilton bevállalna egy Indy Lights szezont, azzal részemről óriási riszpektet érdemelne. A legtöbb, Forma-1-es közegből érkező versenyzővel kapcsolatos általános tendenciát nem kell sokáig ragozni azok számára, akik nyomon követik az IndyCar küzdelmeit. Tisztelet a kevés kivételnek, de a túlnyomó többség alanyi jogon elvárja a megkülönböztetett bánásmódot csak azért, mert közük volt a száguldó cirkuszhoz, még akkor is, ha egyetlen métert sem tettek meg élesben, F1-es autóval. Gondoljunk csak arra a versenyzőre, aki szintén a Marussia fizetős tesztereként törte az autókat, de saját magát nemrég mégis igazi kincsként aposztrofálta az IndyCar csapatai számára.

Az eddigi utolsó versenyző, aki nem tartotta lealacsonyítónak az IndyCar nevelőszériájába való igazolást csak azért, mert Forma-1-es szerződéssel is rendelkezett már karrierje során, az a brazil Luiz Razia. A Virgin, majd a Lotus egykori tesztpilótája az eredeti tervek szerint pont Chilton mellett kezdhette volna meg a 2013-as évet a Marussiánál, azonban hivatalos bejelentés ide-oda, végül a csapat még a szezon kezdete előtt felbontotta a szerződését és szponzorációs problémákra hivatkozva  inkább a Ferrari utánpótlás versenyzőjét, Jules Bianchit igazolta le helyette.

Razia azonban sok kollégájával szemben nem várt a talán soha el nem jövő újabb lehetőségre és 2014-ben hátat fordított Európának, hogy aztán az Indy Lights-ban folytatta pályafutását, ahol a Schmidt Peterson Motorsports színeiben végül az ötödikként zárta a bajnokságot.

A Carlin eddig egyetlen versenyzőt jelentett be a 2015-ös Indy Lights szezonra a 19 éves, emirátusi Ed Jones személyében.