Ferrari: 2016-ban ott lennénk az Indy Lights-ban


Az utóbbi hónapok során számos olyan hír látott napvilágot, amely európai érdekeltségű csapatok esetleges amerikai projektjeiről adtak számot.

 

A Carlin Motorsports ez irányú törekvései mostanra valósággá is váltak, miután a nevelősorozatokat illetően komoly múlttal és pedigrével rendelkező csapat 2015-ben már az Indy Lights mezőnyének is tagja lesz, emellett pedig a távolabbi jövőben egy Indianapolis 500 indulást sem tartanak kizártnak.

Sajtóértesülések szerint 2016-ban egy régi/új gárda is csatlakozhat az IndyCar elsőszámú utánpótlás szériájához, méghozzá az olasz gyökerű EuroInternational személyében.

Az Antonio Ferrari kezében lévő csapat nem lehet ismeretlen az amerikai open-wheel szakág történéseit nyomon követők számára, hiszen – még Euromotorsport néven – 1989 és 1994 között a CART-ban is megfordultak, igaz szinte kizárólag fizetős pilótákat alkalmazva, ebből adódóan pedig több-kevesebb sikerrel zárták a futamokat. Az 1996-os open-wheel szakadást követően, 1997-1999-ben már csak az Indianapolis 500-on indultak.

Az EuroInternational a kétezres években megfordult többek között a Formula BMW USA-ben, valamint az Atlantic Championshipben is tettek egy rövid kitérőt. Rajtuk kívül álló okok miatt azonban néhány évvel ezelőtt úgy határoztak, hátat fordítanak az USA-nak.

A dolgok azonban gyorsan változnak és a gárda ismét logikus lépésnek tart egy majdani visszatérést az Egyesült Államokba, azon belül is első körben az idén a vadonatúj autót bevető Indy Lights-ba.

„A gazdasági helyzet Amerikában ismét kezd igazán jó lenni” – nyilatkozta Ferrari az Autosportnak. „Amikor abbahagytam 2011-ben, a Formula BMW-nek vége lett, ahogyan az Atlanticnak is, miközben az Indy Lights kilencéves autókkal versenyzett. Emiatt döntöttem úgy, hogy inkább újra megnyitom a Formula 3-a csapatom Európában. […] Az új Indy Lights autó egy igazán jó lehetőség lehet. Szerződtetek embereket az Államokban és abban reménykedünk, hogy nyártól már az első tesztünkre is sor kerülhet, hogy készen álljunk 2016-ra.”

Ferrari arról is szót ejtett, hogy a legmagasabb kategóriába való ismételt belépést sem tartja kizártnak. A szakember egykori versenyzőjének, a GP2 futamgyőztes Stefano Colettinek tanácsadójaként is tevékenykedik, annak érdekében, hogy fiatal pilóta már idén bemutatkozhasson az IndyCar mezőnyében.

A 25 éves monacói versenyző decemberben már a szintén IndyCar-aspiráns Davide Valsecchi és Rodolfo Gonzalez mellett tesztelhette a Schmidt Peterson Motorsports autóját Sebringen és a csapat elégedett volt a teljesítményével. A hírek szerint Coletti már közel áll ahhoz, hogy megszerezze az IndyCar üléshez kellő szponzorációs hátteret, és az SPM mellett a KV Racinggel is tárgyalásokat folytat.

 

 

kép: EuroInternational