Barrichello megfontolná a visszatérést


Bár egy, az IndyCar által a minap közzétett fénykép alapján még bőven van mit javítani a széria szezonnyitó hétvégéjének otthont adó brazíliavárosi pálya állapotán, akad azonban valaki, aki máris biztos abban, hogy március nyolcadikán nagyszerű verseny fog itt lezajlani.

 

Volt időszak, amikor úgy tűnt, hogy meghiúsulhat az IndyCar brazíliai visszatérése az Autodromo Internacional Nelson Piquet-n, miután politikai okok miatt felfüggesztették a pálya felújítási munkálatait. A problémák azonban részben megoldódtak és tavaly év végén ismét munkagépek vették birtokukba a 3.4 mérföld hosszú, 12 kanyarból álló pályát.

A Stock Car Brasil 2014-es bajnoka, Rubens Barrichello szerint remek futamnak lehetnek majd szemtanúi mindazok, akik március 8-án az Brasilia Indy 300-at választják vasárnapi programjukká.

„A brazíliavárosi pályáé az egyik legjobb vonalvezetés, amit valaha láttam” – mondta a 42 éves pilóta a RACER-nek. „Magam is versenyeztem már itt, és mindazon átépítési munkálatokkal, amelyek keresztül megy, valamint a biztonsággal kapcsolatos fejlesztésekkel, úgy gondolom, hogy ez lesz az egyik legjobb brazil pálya.”

Barrichello tizenkilenc Forma-1-ben eltöltött évet követően, 2012-ben igazolt át az IndyCarba, amely szezon során összesen hét top 10-es és két top 5-ös helyezést szerzett. Legjobb eredményét Sonomában érte el, ahol negyedikként látta meg a kockás zászlót, összetettben pedig a bajnokság tizenkettedik pozíciójában zárt. A folytatás szponzorációs okok miatt azonban kútba esett, így a veterán brazil 2013-ban már a hazájában roppant népszerű stock car sorozatban folytatta pályafutását, ahol – mint fentebb említésre került – tavaly a bajnoki címet is sikerült elhódítania.

Barrichello egy pillanatra sem rejti véka alá, hogy ha lehetőség adódna, szívesen visszatérne az IndyCarba.

„Olyan ez, mintha megkérdeznének egy majmot arról, hogy szeretne-e egy banánt” – válaszolt nevetve arra, hogy elrajtolna-e a hazájában megrendezendő, szezonnyitó futamon.

A brazil elmondta, hogy beszélt már néhány emberrel egy esetleges indulás kapcsán, de fontosnak tartja, hogy a lehetőség egy versenyképes csapatnál, jó körülmények között adódjon.

„Ha valami adódik, akkor mindenképpen megfontolom. Hiszem, hogy a futam Brazíliavárosban nagyon látványos lesz.”

A legközelebbi verseny Barrichello számára a január 23-25-én megrendezésre kerülő daytonai 24 órás lesz, ahol az egyik váltótársa Ryan Hunter-Reay lesz a Starworks Motorsports Daytona prototípusának volánja mögött.

Nem Barrichello az egyetlen helyi kötődésű versenyző, aki elindulna az IndyCar brazíliai szezonnyitóján: korábban már Nelson Piquet Jr. és Vitor Meira is érdeklődéséről adott számot.

A Brasilia Indy 300 az utolsó olyan versenye lesz az IndyCarnak, amelyen még a régi aero csomaggal vesznek részt a széria autói. A Honda és a Chevrolet által gyártott aero kitek a március 29-ei, St. Petersburgi futamon mutatkoznak be élesben.