Sarah Fisher újra akcióban


Az utóbbi időszak legmeglepőbb, egyben legpozitívabb, IndyCar vonatkozású híre látott napvilágot minap.

 

A szériában szereplő CFH Racing társtulajdonosa, a versenyzőből lett üzletasszony Sarah Fisher hivatalosan bejelentette, hogy közel négy és fél év után ismét visszatér a pályára.

A még mindig csak 34 éves Fisher az Egyesült Államokban és világviszonylatban is rendkívül nagy presztizsnek örvendő midget futamon, a Chili Bowlon méreti meg magát az RW Motorsports színeiben január 17-én, az Oklahoma állambeli Tulsában. 

Fisher az elmúlt tizenöt év során meghatározó alakjává vált az IRL/IndyCarnak. Pályafutása első Indianapolis 500-át 2000-ben, 19 esztendősen teljesítette, amivel máig a legendás verseny legfiatalabb női résztvevőjének számít. Az évszázados múltra visszatekintő futamon egy másik rekordot is tart, miután hölgyversenyzők tekintetében az ő nevéhez fűződik a legtöbb rajt, szám szerint kilenc.

2002-ben az IRL Kentucky Speedway-en rendezett futamán Fisher szerezte meg a pole-t, amivel ő lett a történelem során az első nő, aki magasan kvalifikált versenysorozatban az élről indulhatott. A rajtelsőséget érő, 221.390 mph-s (356.29 kmh) átlagsebessége a mai napig a Kentucky Speedway hivatalos pályacsúcsának számít.

Fisher 2010. november 25-én jelentette be, hogy szögre akasztja a sisakját és onnantól fogva kizárólag saját csapatára, a Sarah Fisher Racingre összpontosítja a figyelmét. Egy évvel később, 2011. szeptemberében megszületett Sarah és férje, Andy O’Gara, első gyermeke, Zoey Marie, majd alig egy hónap múlva újabb motorsport történelmet írt, miután a Kentucky Speedway-en [Fishert nagyon szereti ez a pálya] Ed Carpenter győzelme révén ő lett az első nő, aki csapattulajdonosként versenyt tudott nyerni.

Sarah tavaly októberben már túlesett egy sikeres teszten, ami csak megerősítette abban, készen áll arra, hogy megméresse magát a világ legnagyobb midget futamán. A Chili Bowl első edzése január 12-én kerül megrendezésre a tulsai River Spirit Expo Centerben. A kvalifikáció három részben bonyolítják le, ami abból szempontból nem csoda, hogy a 2015-ös versenyre 324 nevezés érkezett. 

A Sarah által vezetett, No. 67RW jelzésű midget sprint car szponzorációs hátterét az a Wink Hartman biztosítja, aki az Ed Carpenter Racing és a Sarah Fisher Hartman Racing fúziójából létrejött CFH Racingnél is aktív szerepet vállal (ő a ‘H’ betű a gárda nevében).

„A Chili Bowlon való részvétel mindig a bakancslistámon volt, és Wink támogatásának köszönhetőn képes vagyok arra, hogy megvalósítsam egy újabb álmom” – nyilatkozta Fisher, aki tavaly júniusban hozta világra második gyermekét, Danielt. „Azzal, hogy tavaly már ott voltam a versenyen, hogy szurkoljak a sógoromnak, Kyle O’Garának, a [verseny] atmoszféráját is megtapasztaltam, ami nagyon szórakoztató volt. A következő alkalommal, amikor visszatérek már én is versenyezni akartam. […] Vezettem már dirt pályán a World of Outlaws-ban és az All Star Circuit of Championsben, de egy midgettel teljesen új tapasztalat lesz számomra, nagyon izgatott vagyok a kihívás miatt.”

2010-es visszavonulása után Fisher először 2014. augusztusában ült versenyautóba, amikor az IndyCar kétülésesével körbefuvarozott néhány szerencsést az Indianapolis Motor Speedway-en. Akkor Sarah úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érzékelte a hosszú kihagyást és a volán mögött ülve úgy érezte, hazatért. Bár a Chili Bowl nem az IndyCar, de azért érdemes eljátszadozni a gondolattal, hogy vajon vannak-e talonban lévő tervei még Ms. Fishernek mondjuk az idei május hónapot illetően.