Új igazgatója van az Andretti Autosportnak, Hamilton továbbra is Isten szolgálatában


Esküszöm, az IndyCar átigazolási piaca szakemberek szempontjából izgalmasabb, mint az ilyenkor megszokott pilótakeringő – vagy inkább jelen helyzetet figyelembe véve, stílszerűbben – egy helyben topogó pilótacsárdás.

Rob Edwards

A versenyzők frontján a legutóbbi nagy, 2015-re vonatkozó bejelentésre utoljára októberben került sor, amikor kiderült, hogy a Team Penske-hez igazoló Simon Pagenaud helyét az Andretti Autosporttól érkező James Hinchcliffe veszi át a Schmidt Peterson Motorsports-nál.

Véletlen, vagy sem, de ezen poszt szereplői is a fentebb említett három csapattal köthetőek össze. Novemberben ugyebár, óriási meglepetésre bejelentették, hogy közel két, közösen eltöltött évtized után távozik pozíciójából az Andretti Autosport versenyzésért felelős igazgatója, Kyle Moyer, hogy a jövőben már Roger Penske csapatánál kamatoztassa képességeit.

Andrettiék a hír napvilágra kerültét követően elmondták, hogy gondosan mérlegelni fogják, ki lehet a legalkalmasabb személy arra, hogy átvegye Moyer helyét a gárdánál. Nos, két hónap leforgása alatt sikerült is megtalálniuk ezt az embert, aki nem más, mint Rob Edwards. Az a Rob Edwards, aki idáig mérnökként és egyben a csapat ügyvezetőjeként szolgálta a Schmidt Peterson Motorsports-ot.

Edwards vezetése alatt az SPM két szezon alatt négy győzelmet szerzett, de komoly szerepe volt Dan Wheldon 2011-es Indianapolis 500 győzelmében is, miután a brit versenyzőt a Bryan Herta Autosport többek között az SPM segítségével tudta elindítani a futamon.

kingdom-racing-indycar.jpg  

Nem túl szorosan kapcsolódó, de azért releváns hír továbbá, hogy hivatalosan is bejelentették, Davey Hamilton lesz a Kingdom Racing ügyvezető igazgatója.

„Ez egy nagyszerű nap a Kingdom Racing számára, Davey egyike a legnagyobb tiszteletnek örvendő  embereknek a motorsportban. Áldottak vagyunk, hogy a Kingdom Racing az ő vezetésével tör új magaslatokba 2015-ben és utána” – idézi a hivatalos sajtóközlemény George Del Canto alapítót.

Hamilton – aki éveken keresztül állt továbbá partnerkapcsolatban Sam Schmidttel és Ric Petersonnal az SPM-nél – hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a Kingdom Racinggel, mind versenyzőként, mind pedig üzlettársként egyaránt.

A Kingdom Racing 2008-ban lépett be az IndyCarba még a Tony George névhez köthető Vision Racinggel együttműködve. A csapat egyediségét az adja, hogy nyíltan hirdetik vallási meggyőződésüket. Ahogyan a hivatalos honlapjukon olvasható:

„A Kingdom Racing egy IndyCar csapat, amelynek különleges küldetése van: Isten szavát közvetíteni a motorsporton keresztül. Mi egy nem felekezethez tartozó, keresztény szervezet vagyunk, amely hiszi, hogy a Biblia Isten megkérdőjelezhetetlen szavait adja át.”

A csapat színeiben már olyan versenyzők kaptak lehetőséget az évek során, mint Simon Pagenaud, Martin Plowman, vagy éppen maga Hamilton, de Sage Karam 2014-es Indianapolis 500-on megvalósult IndyCar bemutatkozásában is szerepet vállaltak.

Hamilton még október végén úgy nyilatkozott, hogy tervei szerint 2015-ben egy meg nem nevezett csapattal szoros együttműködésben, de mégis önálló projektjeként egy teljes szezonos autót indítana az IndyCarban.

„Sokmindent elértünk már az elmúlt hét évben és 2015-ben tovább folytatjuk, hogy még inkább letegyük névjegyünket a motorsortban” – nyilatkozta Hamilton. „Mindenekelőtt, 2015-ben is folytatni fogjuk kapcsolatunkat egy IndyCar csapattal az Indy 500-on, ahogyan a Miles of Smiles rendezvények sem szakadnak meg Egyesült Államok-szerte. A Kingdom Racing emellett jelen lesz a motorsport más szegmenseiben is, számos egyéb, izgalmas lehetőség elébe nézünk.”

 

kép: IndyCar