Új igazgatója van az Andretti Autosportnak, Hamilton továbbra is Isten szolgálatában

Új igazgatója van az Andretti Autosportnak, Hamilton továbbra is Isten szolgálatában

Esküszöm, az IndyCar átigazolási piaca szakemberek szempontjából izgalmasabb, mint az ilyenkor megszokott pilótakeringő – vagy inkább jelen helyzetet figyelembe véve, stílszerűbben – egy helyben topogó pilótacsárdás.

Rob Edwards

A versenyzők frontján a legutóbbi nagy, 2015-re vonatkozó bejelentésre utoljára októberben került sor, amikor kiderült, hogy a Team Penske-hez igazoló Simon Pagenaud helyét az Andretti Autosporttól érkező James Hinchcliffe veszi át a Schmidt Peterson Motorsports-nál.

Véletlen, vagy sem, de ezen poszt szereplői is a fentebb említett három csapattal köthetőek össze. Novemberben ugyebár, óriási meglepetésre bejelentették, hogy közel két, közösen eltöltött évtized után távozik pozíciójából az Andretti Autosport versenyzésért felelős igazgatója, Kyle Moyer, hogy a jövőben már Roger Penske csapatánál kamatoztassa képességeit.

Andrettiék a hír napvilágra kerültét követően elmondták, hogy gondosan mérlegelni fogják, ki lehet a legalkalmasabb személy arra, hogy átvegye Moyer helyét a gárdánál. Nos, két hónap leforgása alatt sikerült is megtalálniuk ezt az embert, aki nem más, mint Rob Edwards. Az a Rob Edwards, aki idáig mérnökként és egyben a csapat ügyvezetőjeként szolgálta a Schmidt Peterson Motorsports-ot.

Edwards vezetése alatt az SPM két szezon alatt négy győzelmet szerzett, de komoly szerepe volt Dan Wheldon 2011-es Indianapolis 500 győzelmében is, miután a brit versenyzőt a Bryan Herta Autosport többek között az SPM segítségével tudta elindítani a futamon.

kingdom-racing-indycar.jpg  

Nem túl szorosan kapcsolódó, de azért releváns hír továbbá, hogy hivatalosan is bejelentették, Davey Hamilton lesz a Kingdom Racing ügyvezető igazgatója.

„Ez egy nagyszerű nap a Kingdom Racing számára, Davey egyike a legnagyobb tiszteletnek örvendő  embereknek a motorsportban. Áldottak vagyunk, hogy a Kingdom Racing az ő vezetésével tör új magaslatokba 2015-ben és utána” – idézi a hivatalos sajtóközlemény George Del Canto alapítót.

Hamilton – aki éveken keresztül állt továbbá partnerkapcsolatban Sam Schmidttel és Ric Petersonnal az SPM-nél – hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a Kingdom Racinggel, mind versenyzőként, mind pedig üzlettársként egyaránt.

A Kingdom Racing 2008-ban lépett be az IndyCarba még a Tony George névhez köthető Vision Racinggel együttműködve. A csapat egyediségét az adja, hogy nyíltan hirdetik vallási meggyőződésüket. Ahogyan a hivatalos honlapjukon olvasható:

„A Kingdom Racing egy IndyCar csapat, amelynek különleges küldetése van: Isten szavát közvetíteni a motorsporton keresztül. Mi egy nem felekezethez tartozó, keresztény szervezet vagyunk, amely hiszi, hogy a Biblia Isten megkérdőjelezhetetlen szavait adja át.”

A csapat színeiben már olyan versenyzők kaptak lehetőséget az évek során, mint Simon Pagenaud, Martin Plowman, vagy éppen maga Hamilton, de Sage Karam 2014-es Indianapolis 500-on megvalósult IndyCar bemutatkozásában is szerepet vállaltak.

Hamilton még október végén úgy nyilatkozott, hogy tervei szerint 2015-ben egy meg nem nevezett csapattal szoros együttműködésben, de mégis önálló projektjeként egy teljes szezonos autót indítana az IndyCarban.

„Sokmindent elértünk már az elmúlt hét évben és 2015-ben tovább folytatjuk, hogy még inkább letegyük névjegyünket a motorsortban” – nyilatkozta Hamilton. „Mindenekelőtt, 2015-ben is folytatni fogjuk kapcsolatunkat egy IndyCar csapattal az Indy 500-on, ahogyan a Miles of Smiles rendezvények sem szakadnak meg Egyesült Államok-szerte. A Kingdom Racing emellett jelen lesz a motorsport más szegmenseiben is, számos egyéb, izgalmas lehetőség elébe nézünk.”

 

kép: IndyCar